Skip to main content
Software robots in de praktijk

Software robots in de praktijk

Zelf digitale werknemers of software robots creëren om repetitieve handelingen uit te voeren zoals order input, facturatie & HR-administratie? Dat kan met Robotic Process Automation of RPA.

Iedereen kent wel de situaties waarbij collega’s dag-in, dag-uit dezelfde handelingen uitvoeren op een computer. Inloggen, verwerken en schakelen tussen verschillende systemen. Veelal om data van het ene systeem in het andere te krijgen of te zorgen dat de echte processen goed functioneren. Dit is precies waar RPA een waardevolle bijdrage kan leveren. Want wanneer software robots deze handelingen overnemen, kunnen werknemers zich focussen op wat écht telt: waarde toevoegen voor de klanten.

Robotic Process Automation of RPA kent een enorme opmars. Volgens het onderzoeksbureau Gartner is RPA het snelst groeiende software segment ter wereld en de belangrijkste technologische trend. De algemene verwachting is dat RPA toepassing binnenkort quasi universeel is bij grote en middelgrote bedrijven.

Vaak wordt RPA initieel toegepast binnen de financiële afdeling, bijvoorbeeld voor het verwerken van facturen en betalingen, voor het beheren van master data en voor een breed gamma aan repetitieve handelingen.

De voordelen zijn dan ook divers:

  • Kost: door enorm veel tijd te besparen op korte termijn, laat RPA toe om typisch 30% kostenbesparing te realiseren waardoor de terugverdientijd vaak minder dan 9 maanden is.
  • Snelheid: RPA robots zijn sneller dan mensen en werken 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  • Kwaliteit en compliance: RPA robots werken volgens vaste regels en zullen foutgevoelige processen robuust uitvoeren en erover waken dat bedrijfsprocessen compliant zijn.
  • Job tevredenheid: RPA robots automatiseren vaak de saaiste taken, waardoor finance medewerkers kunnen focussen op inhoudelijke taken.

Er zijn talrijke voorbeelden van RPA toepassingen voor finance:

  • Bij Accounts Receivable zijn er talrijke RPA toepassingen zoals het aanmaken van facturen en betalingsherinneringen, het automatisch uitvoeren van kredietcontroles en customer onboarding
  • Binnen Accounts Payable worden RPA robots vaak ingezet om leveranciersfacturen in te lezen en ze vervolgens te vergelijken met bestelbonnen en leveringsnota’s (3 way match). Ook kunnen robots ingezet worden om betalingen te beheren en leveranciersvragen automatisch te behandelen.
  • Verder kunnen RPA robots talrijke repetitieve handelingen binnen Accounting automatiseren zoals reconciliaties tussen bankstaten en GL,  travel expense management, automatiseren van maand- en jaarafsluitingen etc.
  • Toepassing van RPA bij interne audit zorgt voor een paradigma shift: in plaats van op een steekproef van transacties controles uit te voeren, kan met RPA de volledige populatie aan transacties gevalideerd worden aan de hand van vaste regels.
  • Ook voor financiële rapportering heeft RPA meerwaarde: denk maar aan het samenbrengen van verschillende databronnen om repetitieve financiële rapporten aan te maken

Robotic Process Automation (RPA) voor finance:

In een intensieve reeks van anderhalve dag leer je via voorbeelden en demo’s de mogelijkheden van RPA in finance kennen. Je brengt in kaart welke RPA-toepassingen er mogelijk zijn voor jouw bedrijf. Daarnaast krijg je tijdens een hands-on sessie een technische introductie in enkele RPA-softwaretools en je leert om zelf een eenvoudige robot te bouwen.

Software robots in de praktijk


Programma

•    Kick-off – algemene inleiding op RPA met praktijkvoorbeelden en demo’s
•    Use Cases – mogelijke RPA-toepassingen, een businesscase bij jouw bedrijf en plan van aanpak
•    Hands on – RPA-tools en zelf een eenvoudige robot creëren

Trainer

Robonext is een IT service bedrijf gespecialiseerd in de implementatie van Robotic Process Automation en Artificial Intelligence.
Meer informatie op www.robonext.eu

Doelgroep

Deze sessies richten zich op beslissingsnemers (CFO/ director/ finance manager) of project/program managers met interesse in toepassingen van Robotic Process Automation voor finance. De opleiding staat open voor deelnemers uit verschillende sectoren, bvb diensten, zorg, maakindustrie, nutsvoorzieningen, etc.
RPA is zowel interessant voor grote als middelgrote ondernemingen. Er is geen technologische voorkennis vereist. Zowel bedrijven die nog niet actief zijn rond RPA als diegenen die er al wel mee bezig zijn, mogen aansluiten.

Inschrijven

Meer info nodig? Stuur een mail naar Jolyn De Baets.

Contactpersoon

Jolyn De Baets

Communicatie - Opleidingen

Adres

Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen (Voka Box)
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

€ 400 (excl. btw)

10% korting vanaf een tweede deelnemer van hetzelfde bedrijf. Inclusief syllabus.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Voor deze activiteit kan u kmo-portefeuille aanvragen, indien u hiervoor in aanmerking komt. Ons registratienummer is DV.O105301.
Registreer u nu op www.kmo-portefeuille.be

kmo-portefeuille

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
GutzandGlory
G4S
Soundfield
Jobat