Businessclub Nieuwe Materialen - sessie 5 : Vanheede Environment Group

14/12/2017

Binnen de context van de circulaire economie is het de ambitie om gebruikte materialen zo hoogwaardig mogelijk opnieuw in te zetten.

In de Benelux wordt jaarlijks 150.000 ton gebruikt textiel opgehaald. Een klein deel daarvan komt terecht op de afvalberg. Het overgrote deel is niet herbruikbaar in zijn oorspronkelijke staat en wordt gerecycleerd tot grondstof voor o.a. poetsdoeken of isolatiemateriaal, of krijgt een energetische bestemming.

In deze sessie onderzoeken we in hoeverre dit model haalbaar is.

Programma en sprekers

16.00 uur: Circulair bedrijfstextiel: wat bestaat en wie heeft de kennis? (door Evelyn Lafond - OVAM - www.ecodesignlink.be)
Hoe kan werkkledij 'circulair' worden? Een praktische gids helpt aankopers, ontwerpers en producenten hierin verder.

16.40 uur: Diverse recyclage- en herbestemmingsprojecten in de textielindustrie (door Nico Kimpe - www.vanheede.com)
Toelichting rond concrete projecten met hun opportuniteiten en bedreigingen: Optimum (terugname tapijttegels), OMAT (terugname gebruikte matrassen), Urbanrec (textiel als basis voor nieuwe kunststofproducten).
Opzetten van closed loop systemen met bedrijven. 

17.10 uur: Case ESG Green (door Julie Lietaer - www.esg-group.eu)
European Spinning Group (ESG) is een Vlaamse familiale textielgroep, actief in de productie en distributie van textielgarens voor verschillende markten (interieurtextiel, kledij, technisch textiel). Geïnspireerd door een groene tender voor de Nederlandse Defensie en de vraag van verschillende bedrijven (in mode, interieur, werkkledij) naar circulaire oplossingen, werkte ESG haar garenlijn 'ESG Green' uit op basis van post-consumer upcycled textiel.

17.40 uur: Netwerkreceptie

VLCircu