Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Goedgekeurd stikstofdecreet doet vergunningenstop eindelijk ophouden

Goedgekeurd stikstofdecreet doet vergunningenstop eindelijk ophouden

  • 24/01/2024

Het stikstofdecreet is eindelijk gestemd door het Vlaams Parlement. Hiermee is een ontzettend belangrijke horde genomen in de aanpak van het stikstofprobleem in Vlaanderen. Voka bedankt de Vlaamse parlementsleden van de meerderheid en de Vlaamse regering voor hun verantwoordelijkheidszin. Alle economische actoren – van industrie, bouw- en landbouwbedrijven – hebben weer zicht op een voorspelbaar vergunningenkader. De stikstofreductie in alle sectoren kan nu op een gestructureerde wijze worden gerealiseerd. In het goedgekeurde decreet blijft het cruciale onderscheid tussen NOx en ammoniakemissies overeind.

De vergunningenstop die Vlaanderen al maanden in zijn greep hield, is nu voorbij. De stemming van het stikstofdecreet is een moment van immense opluchting. Investeerders en ondernemers hebben weer zicht op voorspelbaarheid en een voldoende mate van rechtszekerheid. Deze juridische oplossing voor het stikstofprobleem zal geen schoonheidsprijs winnen. Maar het is vandaag het hoogst haalbare. Elk alternatief zou de Vlaamse economie met een onoverzienbare schade opzadelen. Er moest nu gehandeld en gestemd worden.”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Wat betekent het stikstofdecreet concreet voor ondernemingen? Wat met lopende vergunningsaanvragen? Voka informeert zijn leden via webinars in de komende dagen en met een praktische en voor iedereen toegankelijke FAQ op de website. 


https://www.voka.be/nieuws/stikstofdecreet-wat-je-moet-weten-als-bedrijf
 

Contactpersoon

Proximus
imu - vzw - Altez