Overslaan en naar de inhoud gaan

Prioriteiten voor Europa

Nu ondernemen voor een competitief en duurzaam Europa

Voor een open, exportgedreven en innovatiegerichte economie als die van Vlaanderen is de Europese Unie enorm belangrijk. Maar Europa is in volle verandering en is al lang meer dan een louter economisch project. Denk maar aan de ambitie van klimaatneutraliteit in 2050, de geopolitieke donderwolken die het continent steeds meer teisteren en ten slotte de vele (institutionele) vraagstukken die een mogelijke uitbreiding met bijvoorbeeld Oekraïne met zich meebrengen.

 

Het belang van Europa zal dus alleen maar blijven toenemen. Ook voor bedrijven is dit het geval. De aankomende Europese verkiezingen zijn om die redenen relevanter dan ooit. Volgens Voka zijn drie uitdagingen essentieel in de volgende Europese beleidsperiode: competitiviteit, groei en de transitie naar 2050.

Drie uitdagingen, 10 prioriteiten

Uitdaging 1. Focus op competitiviteit

Ten eerste moet de focus resoluut op competitiviteit komen te liggen. Het gevoel van veel bedrijfsleiders is dat we achterophinken (onder meer op het vlak van steunpakketten) in vergelijking met andere economieën zoals die van de VS. Europa stak de afgelopen periode veel tijd in regulering, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat bedrijven ook competitief blijven via bijvoorbeeld een Europese ‘Industrial Deal’ met minder regelgeving en simpelere steunpakketten. 

Onze voorstellen:

  • Doelgerichte regelgeving met ruimte voor innovatie
  • Geïntegreerd Europees industrieel beleid
  • Sterk Europees budget gebaseerd op excellentie

Uitdaging 2. Focus op groei

Wanneer we competitief zijn als Europa kunnen we ook blijven groeien. En groei in Vlaanderen betekent gezien onze beperkte binnenlandse markt ook de grens oversteken, via export. Dit kan via intra-Europese export binnen de Europese interne markt en extra-Europese export via handelsakkoorden. Verder is er ook nood aan een geopolitieke strategie voor de aanvoer van bijvoorbeeld noodzakelijke goederen, grondstoffen en energie.

Onze voorstellen

  • Economische openheid naar gelijkgestemde partners
  • De interne markt komt bovenaan de politieke agenda
  • Harmoniseer het economisch veiligheids- en sanctiebeleid

Uitdaging 3. Een coherente en haalbare route naar klimaatneutraliteit tegen 2050

De derde uitdaging staat volop in het teken van een coherente en haalbare route naar klimaatneutraliteit tegen 2050. De EU pionierde in 2019 met de Green Deal met doelstellingen en ambities voor klimaat, milieu, natuur en energie. Nu moet de focus resoluut komen te liggen op de implementatie van deze ambities op een realistische manier in een dichtbevolkte en industriële regio als Vlaanderen zonder de economische ontwikkeling te fnuiken.

Onze voorstellen:

  • Pragmatische balans tussen milieu, klimaat, industrie en energie
  • Focus op de implementatie van de klimaatambities
  • Competitieve energieprijzen

Tot slot

Het bedrijfsleven staat klaar om een actieve rol te spelen in het bevorderen van een nauwere samenwerking met de EU om de belangen van Vlaamse bedrijven te waarborgen op Europees niveau. Deze samenwerking is cruciaal om een omgeving te creëren waarin ondernemerschap wordt aangemoedigd en economische groei wordt gestimuleerd.

Ons voorstel:

  • Maak werk van een proactief, internationaal competitief Europees beleid waarbij het bedrijfsleven wordt betrokken.

Wil je via mail updates krijgen over onze verkiezingsstandpunten?

Geef je mailadres in voor het aanmaken van een profiel en blijf op de hoogte van onze standpunten.

Connecteer met onze experts

Maarten Libeer

Adviseur Internationaal ondernemen

Full bio of Maarten Libeer

Mattis Caboor

Projectmanager Internationaal Ondernemen

Full bio of Mattis Caboor