Skip to main content
  • Meter of peter worden

Ben jij gepassioneerd door ondernemerschap? Heb je een sterke affiniteit met een kmo-bedrijfsvoering en kan jij dankzij tonnen ervaring, kennis én een mooi netwerk je passie overdragen naar andere bedrijfsleiders? Dan heb jij het ideale profiel om als Plato-peter/meter de deelnemers te motiveren, modereren en faciliteren.

Je begeleidt een groep van ongeveer 15 deelnemers in hun Plato-traject. Daarbij krijg je de hulp van een andere peter of meter. De deelnemers van onze Plato -trajecten verwachten een kritische blik op hun bedrijfsvoering en concrete tips om verder te groeien als bedrijf én als persoon.

Jouw algemene kennis en ervaring biedt de deelnemers een klankbord voor hun vragen, noden en ideeën. Als peter of meter ben je bereid je eigen netwerk in te zetten gedurende het traject. Dat kan bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar een geschikte spreker of door de deelnemers in contact te brengen met de juiste experts, in het geval dat een specifieke vraag niet tot jouw expertise behoort.

Je staat er als meter of peter niet alleen voor. Uiteraard kan je altijd rekenen op de expertise van onze Plato-coördinatoren, maar je krijgt ook een ruim aanbod aan opleidingen die je voorbereiden op je taak als meter of peter:

  • Een 2-daagse training in o.a. sociale vaardigheden, teamwork, groepsdynamiek en andere groepstechnieken.
  • Functionele feedback tijdens de duur van het traject.
  • Ruimte voor ontplooiing van uw coaching- en leiderschapscapaciteiten.
  • Een netwerk van collega’s uit grote ondernemingen.
     

What’s in it for you?

Naast een zeer fijne en inspirerende ervaring, krijg je via Plato heel wat kansen om zelf nieuwe inzichten te verwerven. Bovendien draagt Plato bij tot de verdere groei van je persoonlijke competenties en kennis. Op professioneel vlak krijgt je niet enkel toegang tot een zeer breed Plato-netwerk, het volledige netwerk van Voka staat tot jouw beschikking!

Tijdsinvestering? 

Je aanwezigheid op de sessies en events zijn zeer belangrijk. Daar hechten we dus veel belang aan. Gedurende één of twee jaar voorzie je één avond per maand in je agenda voor de sessies en één halve dag per maand voor de voorbereiding en administratieve opvolging. Het mooie van de Plato-sessies is dat de tijd die je er voor vrijmaakt minimaal is, maar het engagement en de resultaten die eruit voortvloeien maximaal zijn!

Hoe stel je je kandidaat?

Dat is heel eenvoudig. Mail naar plato.vb@voka.be, dan neemt één van onze Plato-coördinatoren contact met je op voor kennismakingsgesprek. We komen naar je toe en overlopen samen met jou al je vragen.

Plato-meter Suyin Aerts getuigt over haar meterschap

Suyin Aerts

 

Suyin is Plato-meter bij Voka Vlaams-Brabant. “Zelf ben ik als deelnemer begonnen bij Plato, en dat in een fantastisch leuke groep. Tot drie keer toe is deze groep opgestart. Ondertussen zit ik aan mijn vierde groep, maar deze keer als Plato-meter. Vanuit mijn professionele ervaring is het modereren van gesprekken, iets wat zeker van pas komt bij onze Plato-sessies, me zeker niet vreemd. Het is belangrijk dat een groep zo snel mogelijk een mooi niveau bereikt en de deelnemers de waarden van Plato begrijpen.”

Suyin is een sterke voorstander van netwerkmomenten met inhoud. “Gaan netwerken om te netwerken, daar ben ik niet zo voor te vinden. Voor mij is een netwerkevent pas geslaagd als je thuiskomt met het gevoel dat je daadwerkelijk iets hebt opgestoken. Helaas is dat niet overal en altijd het geval. Daarom schakel ik zelf sprekers in die ik persoonlijk ken of al heb horen spreken. Daar zit het belang van je rol als Plato-meter: de spreker briefen zodat hij of zij de groep op een interactieve manier dingen kan bijleren. Netwerken, dat moet part of the game zijn van elke ondernemer.”

“Een uitdaging tijdens een Plato samenkomst is om zelf deel te nemen en ondertussen de rol als moderator op te nemen”, aldus Suyin. “Je moet jezelf dus als het ware een beetje wegcijferen, maar tegelijkertijd oppassen dat je niet apathisch afwezig bent. Een goede balans vinden is essentieel. Ook is het belangrijk om een globaal overzicht van de groep te krijgen: er zijn er altijd bij die haantje de voorste zijn en mensen die net erg stil blijven. Dan is het je taak als meter om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende aan bod komt. En daar heb ik als moderator voldoende ervaring mee.”

Contactpersoon

Katrien Van Damme

Senior Adviseur Plato