Kwaliteit afleveren, zonder jezelf te veel au sérieux te nemen: het staat centraal in de bedrijfscultuur van Het Peloton. De specialist in audiovisuele communicatie bouwde voor zichzelf een kader van heldere waarden uit, dat als belangrijke parameter voor aanwerving en retentie van medewerkers fungeert. “Informele communicatie is het cement van de interactie tussen onze mensen onderling en die met onze klanten”, zegt HR- en communicatieverantwoordelijke Margot Slangen.

HR- en communicatieverantwoordelijke Margot Slangen: "Door onze fijne ervaringen te delen met de buitenwereld via sociale media krijgen we veel spontane sollicitaties”.
Tekst Bart Vancauwenberghe - foto Wannes Nimmegeers
Als audiovisuele bondgenoot levert Het Peloton vanuit Destelbergen belangrijk werk om de naamsbekendheid van klanten te verhogen of hun doelgroep te informeren. Stichter Martijn D’haene kan daarvoor rekenen op acht eigen medewerkers, aangevuld met een rist technische freelancers. Margot Slangen kwam iets meer dan zes jaar geleden aan boord als producer en evolueerde tot verantwoordelijke voor marketing en HR. Zij beschouwt de bedrijfscultuur als een noodzakelijk fundament om verder te kunnen groeien.
Neem jezelf niet té ernstig
“Zo’n cultuur is iets wat gaandeweg organisch groeit. Ze biedt het antwoord op essentiële vragen die je belangrijk vindt, hoe je graag samenwerkt en met mensen omgaat. Bij Het Peloton zit dat vervat in waarden zoals nuchterheid, je graag én enthousiast focussen op je kernactiviteiten om kwaliteit te leveren, in functie daarvan bij te leren, maar zonder jezelf té ernstig te nemen. Dat resulteert steevast in een informele, maar hechte samenwerking tussen onze mensen onderling en die met onze klanten.”
De waarden van die bedrijfscultuur vormen al bij de aanwerving van nieuwe mensen een essentieel aandachtspunt. “Uiteraard kijken we naar de competenties van sollicitanten, maar je moet tijdens die kennismaking vooral hun passie, goesting én wil om bij te leren voelen. Wat wij doen, leer je misschien wel gedeeltelijk op de schoolbanken, maar vooral tijdens de uitvoering van projecten. We zijn gaandeweg meer belang aan die cultuur gaan hechten, omdat het ons ook helpt om de organisatie beter te structureren.”
Bijscholing is één van onze onbetwistbare fundamenten”
HR- en communicatieverantwoordelijke Margot Slangen
Kennis delen om bij te leren
Continu bijleren vertalen ze bij Het Peloton naar een opleidingsplan, waar elke medewerker jaarlijks een bepaald budget en een aantal dagen aan mag spenderen. Wat medewerkers daar leren, kunnen ze op verschillende manieren en momenten met hun collega’s delen, onder meer tijdens periodieke initiatieven die Margot als HR-verantwoordelijke organiseert.
“De gezamenlijke afsluiting van de week, elke vrijdag vanaf 16 uur, is een afspraak die niemand graag mist: het is een ideaal moment om je eigen ervaringen te delen met je collega’s en vrijblijvend complimentjes te geven. Daarnaast hou ik om de zes weken een individuele ‘check in’ met elk van onze mensen. Daarin meten we hun mentale temperatuur: hoe voelen ze zich binnen ons bedrijf, hoe gaat het privé, wat kan er volgens hen beter, enzovoort.”
Twee andere initiatieven wisselen elkaar om de maand af. “Enerzijds is dat de ‘view party’, waarbij we de resultaten van elkaars projecten beluisteren en/of bekijken (video’s of podcasts). Op die manier blijf je echt betrokken bij wat collega’s doen en kan je ook feedback geven of dingen bijleren. Anderzijds heb je de ‘lunch & learn’: daarin komen bijvoorbeeld collega’s aan het woord die recent een opleiding hebben gevolgd. Ze delen dan hun voornaamste bevindingen. Centraal tijdens al die groepsmomenten staat open communicatie: iedereen is er graag bij, vanuit het besef dat dergelijke initiatieven de onderlinge dynamiek stimuleren. Bijscholing is één van onze onbetwistbare fundamenten.”
(lees verder onder de foto)

Jaarlijks organiseert het bedrijf nog een ander groepsevent, zoals een teambuilding of een workshop. “Zo hebben we tijdens een recente workshop onze bedrijfswaarden overlopen. Dat was het gevolg van onze deelname aan Welt, het Voka-traject dat bedrijven helpt bouwen aan inclusieve werkvloeren. Het was nuttig daar bij stil te staan, om te zien hoe elk van de ‘renners’ binnen ons peloton die waarden ervaart. Het is niet zo dat onze bedrijfscultuur hier in steen gebeiteld staat, maar ze vormt wel de basis van een aantal kernafspraken én is één van de hefbomen waarop je verdere groei bouwt.”
Samen naar theater en film
Ook andere groepsuitjes helpen om iedereen zich goed in zijn vel te laten voelen. “Een wandeling rond het meer na de lunch, samen op café, naar de theatervoorstelling van een collega, naar het filmfestival… vaak beleef je zo heerlijke momenten na een spontaan voorstel van één van onze mensen. Je voelt dat iedereen dat zalig vindt. Het is ongetwijfeld één van de redenen waarom we amper personeelsverloop kennen. Door via sociale media de buitenwereld te laten delen in die fijne ervaringen, krijgen we bovendien veel spontane sollicitaties, wat ons voldoende instroom geeft om ons peloton weer te laten aangroeien. Het steunt me in de overtuiging dat onze bedrijfscultuur gezond en goed uitgebalanceerd is, maar wel een aandachtspunt blijft”, besluit Margot.
Laat Voka je begeleiden in jouw employee journey
Voka helpt je bij HR-uitdagingen en zorgt voor ondersteuning op maat van je bedrijf. We bieden infosessies, lerende netwerken, opleidingen en coaching bij de verschillende fases van de ‘employee life cycle’.
Daarnaast brengen we de arbeidsmarkt in kaart, detecteren knelpunten en doen daarover beleidsaanbevelingen.
Ontdek alles op onze webpagina’s HR & arbeidsmarkt of neem contact met arne.oosthuyse@voka.be