
Wereldprimeur voor BelOrta, Smulders en Willemen met titel van 'SDG Ambassador'
BelOrta, Smulders en Willemen Groep - drie bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen - horen bij de eerste bedrijven ter wereld die zich 'SDG Ambassador' mogen noemen.
BelOrta, Smulders en Willemen Groep - drie bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen - horen bij de eerste bedrijven ter wereld die zich 'SDG Ambassador' mogen noemen.
De grondwaterreserves die we de afgelopen jaren hadden opgebouwd zijn alweer volledig tenietgedaan. We evenaren het historisch neerslagtekort van 1976 en dit laat zich voelen in onze watervoorwaarden. Hoe anticipeer je als onderneming op droogte?
Bij vergunningsaanvragen voor lozing van bedrijfsafvalwater wordt de impact van die lozing op het ontvangende water beoordeeld. VMM gebruikt daarvoor sinds 2021 het zogenaamde Wezer-stappenplan. Om de vergunningsaanvragen en adviezen voldoende juridisch robuust en toekomstgericht te kunnen onderbouwen, in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Water, was een bijsturing nodig. VMM stuurde het stappenplan grondig bij en vernieuwde haar tools voor de impactberekening. De wijzigingen gaan in vanaf 1 juni 2025.
Deze rubriek is voorbehouden voor nieuws van onze leden. Want die zitten niet stil. Iedere dag verwezenlijken ze nieuwe dromen en gaan ze nieuwe uitdagingen aan. Wij zetten al die bedrijvigheid met veel plezier in de bloemetjes!
Als ondernemer weet je dat de wereld snel verandert. Strengere milieuregels, hogere eisen voor vergunningen en de vraag naar transparantie maken het steeds belangrijker om goed voorbereid te zijn.
Deze rubriek is voorbehouden voor nieuws van onze leden. Want die zitten niet stil. Iedere dag verwezenlijken ze nieuwe dromen en gaan ze nieuwe uitdagingen aan. Wij zetten al die bedrijvigheid met veel plezier in de bloemetjes!
In Peer is de kleinste productieplant van Solventum gevestigd. Sinds 2024 opereert het voormalige 3M-bedrijf onder deze nieuwe naam. De vestiging in Noord-Limburg, waar een speciaal schuim wordt gemaakt voor wondverzorging, bestaat inmiddels al 29 jaar.
Sinds kunststoffen in de jaren 60 en 70 algemeen ingang vonden, is de firma Morssinkhof-Rymoplast een pionier in de mechanische recycling ervan. Ondertussen behoort het familiebedrijf, met onder meer een vestiging in Lommel, tot de top in kunststofrecycling.
Profel produceert maar liefst 160.000 ramen en deuren per jaar. Daarmee behoort het tot de top in de Benelux. Het Limburgse familiebedrijf wil het verschil maken met meer dan alleen hun product zelf. Dat doet het door als een echte one-stop-shop te fungeren, en voor hun klanten een partner te zijn die hen ontzorgt en toegevoegde waarde levert.
Kmo’s die hun bedrijf willen vergroenen, kunnen bij PMV vanaf maandag 28 april een beroep doen op de Ecoboostlening.
Eind maart stelden de elektriciteitsnetbeheerders Fluvius en Elia hun versterkte actieplannen rond congestiebeheer voor. Voor het eerst communiceerden zij over het aantal industriële elektriciteitsaansluitingen die niet zomaar aangesloten kunnen worden omwille van netcongestie. Concreet gaat het bij Fluvius, de distributienetbeheerder, om zo’n twintig aanvragen, terwijl Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, 15 dossiers meldt.
Water is van essentieel belang. En toch blijft Vlaanderen achter door onvoldoende investeringen en middelen. Terwijl waterkwaliteit en klimaatverandering dringende actie vragen, schiet de financiering tekort. De aangekondigde hervormingen bieden kansen, maar mogen de lasten niet doorschuiven naar onze bedrijven.
Vlaanderen kampt met een structurele droogteproblematiek, versterkt door klimaatverandering en toenemende watervraag. Vooral de industrie, als grootste watergebruiker, speelt een cruciale rol in duurzaam waterbeheer. Bedrijven zetten steeds meer in op efficiënt watergebruik, hergebruik en alternatieve waterbronnen. Om droogte te bestrijden en de economie veerkrachtig te houden, is een structurele en collectieve aanpak nodig. Acties zoals watermonitoring, hergebruik en samenwerking tussen bedrijven kunnen een groot verschil maken.
De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 Vlaamse sector- en werkgeversfederaties, roepen het Vlaamse bestuursniveau op om in milieudossiers meer gezond verstand aan de dag te leggen.
Bij de ene sector is de inkt al rijkelijk gevloeid naar duurzaamheidsrapporten, andere sectoren kijken voorlopig de kat uit de boom. Softwarebouwer voor machines Automotion doet al inspanningen zonder dat de vraag komt van klanten. “Integendeel, in de brede sector lijkt het tot op heden geen differentiërende rol te spelen. Ik vraag me soms af waar de CSRD finaal zal aan bijdragen”, aldus zaakvoerder Luc De Tollenaere.
Vanaf januari 2025 komt de CSRD-trein op gang en Van de Velde behoort tot het selecte kransje dat een ticket kreeg voor de eerste rit. Het bedrijf uit Schellebelle is beursgenoteerd en is daarom verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsinspanningen. “Het is een lijvig werk, maar ik ben overtuigd van het nut als je het op lange termijn als strategisch instrument gebruikt.”
De start van de tweede Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen markeert een cruciaal moment voor de Europese Unie. Na maanden van politieke debatten en onderhandelingen, is het tijd voor concrete beleidsacties. Een van de meest urgente prioriteiten is de lancering van een Europese Clean Industrial Deal in de eerste 100 dagen, zoals eerder dit jaar benadrukt in de Antwerp Declaration. In dit artikel belichten we drie prioriteiten die essentieel zijn op korte termijn voor het succes van deze deal: financiering van de transitie, betere regelgeving en concurrerende energieprijzen.
Er komt heel wat kijken bij de elektrificatie van je wagenpark. De juiste aanpak bespaart je tijd én kosten.
“Alles wordt complexer” In de voormalige kantoren van Bekaert en Betafence, hebben Danny Wiels en zijn team een nieuwe thuis gevonden. Het consultancykantoor begon in 1992 als eenmanszaak.
Als ondernemer werk je in een steeds complexere omgeving. Omgevingswetgeving, economische onzekerheid en politieke veranderingen verhogen de uitdagingen. Normen worden strenger. Voorspelbaarheid en rechtszekerheid zijn vaak zoek. Het gevolg?
De vergunningenrechter heeft vorige week een streep getrokken door de vergunning van Ineos Aromatics in Geel en Laakdal. Omdat de lozingen van kobalt de waterkwaliteit van de Grote Nete aantasten. Voka Mechelen-Kempen vreest voor nog meer cases en vraagt een directe aanpak van de nog te vormen Vlaamse regering. "We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor dit scenario."
In de strijd tegen wateroverlast had de Vlaamse regering eerder al 20 watergevoelige openruimtegebieden (WORG) voorlopig aangeduid in West-Vlaanderen. Daarmee wil de regering extra bescherming bieden aan gebieden met een hoog waterbergend vermogen.
Een bestaande of nieuwe lozing van bedrijfsafvalwater mag nooit leiden tot een achteruitgang van de toestand van het waterlichaam waarop wordt geloosd.
De herziening en uitbreiding van het Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei is ook Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen niet ontgaan.
Maak een profiel aan voor:
Ben je Voka-lid? Dan krijg je ook: