Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Startup verovert Vlaamse scholen met jungledieren

Startup verovert Vlaamse scholen met jungledieren

  • 09/02/2023

Kinderpsychologe en gedragstherapeute Karolien Raeymaekers uit Asse leerde enkele jaren geleden psychomotorische kinesitherapeute Isabelle Ringoot kennen. Ze droomden toen al van een lessenpakket voor kleuters van 4 tot 6 jaar dat hen in staat zou stellen om, aan de hand van een prentenboek en lesfiches, sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Veel research, gesprekken met ouders, kinderen en leerkrachten in hun praktijk en de samenwerking met een illustrator hebben nu geleid tot “Junglemaatjes”. Met dit pakket voor kleuters veroveren zij nu scholen over heel Vlaanderen.  

Haast wekelijks lees je ergens in de krant of hoor je op de radio of op televisie dat een kind opnieuw niet binnen is geraakt in de zorg of dat er een wanhoopsdaad gebeurd is. Die schrijnende verhalen hoorden Karolien Raeymaekers en Isabelle Ringoot ook. Ze besloten daarom om er iets aan te doen. “Aan de ene kant hoorden we van onze patiënten telkens dezelfde bezorgdheden: dat ze te lang moesten wachten op de juiste hulp. Aan de andere kant hoorden we van leerkrachten dat zij wel heel graag ook in de klas tijd wilden maken om het te hebben over sociaal-emotionele vaardigheden bij kinderen, maar dat ze niet wisten waar te beginnen. “Hun opleiding is dan wel heel gevarieerd en uitgebreid, toch zijn er vaak onvoldoende handvatten om zelf aan de slag te kunnen”, legt Karolien Raeymaekers uit.  

Op Kindermaat  

Om die handvaten aan leerkrachten aan te kunnen reiken, begonnen Isabelle en Karolien twee jaar geleden met het uitwerken van een heus lessenpakket rond die socio-emotionele vaardigheden. “Hoe werkt groepsvorming in een klas, hoe kunnen kleuters leren om respectvol met elkaar samen te spelen en hoe krijgen ze vertrouwen in zichzelf? Dat zijn slechts enkele vragen die wij, samen met onze jungledieren, proberen te beantwoorden.” Leerkrachten die zo’n pakket in de klas gebruiken, kunnen elk vrij moment benutten om aan die vaardigheden te werken. “Dat kan door in ons prentenboek te lezen met de hele klas, maar ook individueel kunnen kleuters aan de slag met de verhalen, door met hun iPad een QR-code te scannen en zo een audioverhaal te beluisteren bijvoorbeeld, of een werkfiche in te vullen. Dat zorgt er ook voor dat junglemaatjes ook mee naar huis kunnen en dat ze overal inzetbaar zijn. Zo kunnen ouders ook met die aangereikte taal van de junglediertjes met hun kinderen communiceren over hun gevoelens.”  

Hoe kunnen we een veilige groepsvorming voorzien binnen een klas, hoe kunnen kleuters leren om respectvol met elkaar samen te spelen en hoe krijgen ze vertrouwen in zichzelf? Die vragen proberen wij met onze jungledieren te beantwoorden.”

Lokale ondernemers schenken pakketten aan scholen  

Sinds september werken een tiental scholen over heel Vlaanderen al met de verhalen van Olifant, Papegaai, Leeuw, Aap en Krokodil. “We horen van leerkrachten dat kleuters zich ook echt gaan identificeren met deze dieren en dat er beduidend minder conflicten zijn binnen de klasgroep.” Ook dit jaar zullen Karolien en Isabelle op beurzen staan rond onderwijs in heel Vlaanderen, maar ze rekenen ook op de steun van lokale ondernemers om hun junglemaatjes aan scholen te schenken. “Door de energiecrisis merken we dat veel scholen onze pakketten wel zouden willen kopen, maar er geen budget voor hebben. Lokale ondernemers zien ook het maatschappelijk belang van een goede schoolstart en van emotioneel stabiele kleuters. Immers, wanneer kinderen zich goed voelen in hun vel, zullen ze ook beter presteren op school. Bedrijven zien in dat inzetten op preventie, een andere start geven aan een toekomstige generatie enkel maar positieve gevolgen kan hebben.”  

“Het Bryo-traject geeft ons een schop onder de kont om verder te groeien en onze missie te blijven delen.”

Durf springen, durf vragen stellen en durf ervoor gaan

Beide onderneemsters werken volop aan Op Kindermaat. Karolien behoudt wel haar praktijk, zodat ze in contact kan blijven met de kinderen, ouders en leerkrachten voor wie ze de pakketten ontwerpt en vinger aan de pols kan houden. Ze volgen sinds eind vorig jaar ook een Bryo-traject bij Voka - KvK Vlaams-Brabant. Hoewel ze nog maar pas gestart zijn, merken ze al dat dit traject hen de nodige ‘schop onder de kont’ geeft die ze nodig hebben om nog verder te groeien. “Wat we vooral hebben geleerd, is om constant te praten over wat we doen, met iedereen die we tegenkomen. Zo zijn er al onverwachtse ontmoetingen uit gesprekken gevloeid, die tot belangrijke doorbraken hebben geleid.”  

Over Op Kindermaat  

Wij dromen van een preventieve onderbouwde aanpak, Op Kindermaat, voor elke Vlaamse kleuterschool. Om zo voor elk kind, ongeacht afkomst, thuissituatie of financiële middelen het welbevinden centraal te zetten en hen op die manier tot hun maximale leerpotentieel te stimuleren. Pasklaar lesmateriaal én opleiding voor de leerkracht maakt deze methode meteen inzetbaar, in élke klas! 

Proximus