Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Nood aan skilled workers"

Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Nood aan skilled workers"

  • 10/02/2023

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.

Techtrip naar Singapore en Mumbai

Onze eerste dag in Mumbai startte alvast met een korte nacht. Nadat we een beetje aangepast waren aan de tijdzone van +7 uur, zitten we nu op +4,5 uur. Dat de immigratie dienst er een meer dan een uur over deed om ons toe te laten in India hielp ook niet echt. Maar we zijn er en starten aan onze tour in India!

Als de deur van het hotel opengaat hoor je het getoeter dat je verwelkomd in de stad. Om 8u15 stipt vertrekken onze twee bussen naar onze eerste afspraak. Gelukkig was onze richting noord, waardoor we veel minder last hadden van de files die zich aan het opbouwen waren naar het zuiden. Gedurende deze rit kregen we voor de eerste keer zicht op Mumbai in het daglicht. We voelden de atmosfeer van het echte Mumbai. Eén van de eerste zaken die mij persoonlijk raakte, is de mix van heel rijke en heel arme mensen die letterlijk naast elkaar wonen. Het meest frappante voorbeeld hiervan is het duurste huis ter wereld van 2 miljoen dollar, waarbij er letterlijk aan de voordeur andere gezinnen slapen op straat.

TikTok met een educatieve edge

Aangekomen op onze eerste afspraak van de dag, starten we met Tripti Ahuja van DIY.org die in de top 50 van tech-vrouwen in India is opgenomen. Eerst krijgen we een duiding waarom iemand met Indiaanse roots, na het uitbouwen van een carrière in Canada/UK/USA, er toch voor kiest om terug naar India te komen om haar eigen startup te beginnen. Daarna komt er tijdens de vragenronde een hot topic naar boven rond de struggles van haar revenu model. Tijdens de coronaperiode waren veel ouders maar al te blij om een subscriptie te betalen zodat hun kinderen toegang hadden tot gecontroleerde, educatieve content. Post corona heeft ze dit model moeten ombuigen naar een free model. Tijdens de sessie was er nog wat animo door twee muizen die zich van links naar rechts begaven in de zeer cleane meeting ruimte op het 15de verdiep, maar ook dit is blijkbaar India…

Boots on the gound by FIT 

Volgende spreker op de agenda is Wouter Vanhees, local attache van Flanders Investment and Trade. Samen met zijn collega gaf hij ons een beter inzicht in de lokale situatie en strategie van de Indiaanse regering. Hierbij leren we dat sinds 2014 de overheid een programma heeft opgestart “Make in India”. Hun doel? Zoveel mogelijk maakindustrie naar India te halen. Hun frappantste uitdaging is dat ook India dringend nood heeft aan meer ‘skilled workers’. De belangrijkste evenwichtsoefening is de infrastructuur te laten meegroeien aan hetzelfde tempo dat het land groeit.

No spitting

Onze volgende stop is het Indian Institute of Technology waar we een aantal startups van deze SINE-incubator te zien krijgen. Aan de deur een groot bord ‘No spitting’. Dit soort borden staan overal, zelfs langs de weg en autostrades. Ja, ook dit is India! SINE2.0 voorziet infrastructuur, mentoring, funding en services om ze startups ondersteunen. Diverse topics kwamen aan bod die ook zeer actueel zijn bij ons in België. Zo gaat het over coatings om de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen, door ze minder gevoelig zijn voor allerlei vervuiling.

Supercharged hiring with AI-recruters

Babbelbox.ai gaf ons een voorsmaakje van hun AI-enabled recruiterbots, die toelaten om een eerste wervingscontact via een bot te laten verlopen. Zo kan de sollicitant zelf kiezen wanneer hij/zij zijn/haar eerste test afneemt. Hierbij initieert de bot het gesprek en stuurt het bij in functie van de feedback van de sollicitant. Het resultaat is een video, transscriptie en voice recording. De voordelen zijn legio voor alle partijen. De sollicitant kan een eerste gesprek voeren door op een link te klikken in een email. Op die manier kan de HR-dienst of recruiter meer sollicitaties dan anders laten doorgaan. Ze kunnen ze de audio beluisteren, het transscript kan je onmiddellijk linken aan het dossier van de sollicitant, enz.

Super Apps, Drones and Medical

Na een korte maar krachtige stop in een Libanees restaurant, zetten we onze tocht verder naar de Radisson waar we nog drie techbedrijven te zien kregen.

De eerste was Robosoft technologies. Zij maken super apps voor alle megabedrijven, zoals ESPN, HBO, Adecco en Mercedes. Hun CEO was speciaal vanuit San Francisco ingevlogen om ons zijn lijst van referenties te presenteren. Bij Pigeon IS ging het dan weer over diverse toepassingen om drones in te zetten op allerlei domeinen: van een berg kolen maandelijks opmeten op remote plaatsen, landslides perfect in kaart brengen met cm precisie tot inspectie in GPS denied environments. Dit laatste wil niets anders betekenen dat ze binnen in een industriële boiler vliegen met een mini drone en met diverse sensoren meten ze vervuiling, beschadiging en andere zaken om een digital twin op te maken. Interessant was ook dat de Indiaanse regering hen een heel duidelijk kader heeft gegeven. Onze laatste stop was Medikabazaar. Zijn hebben een B2B platform opgezet voor het connecteren van buyers en sellers van medisch materiaal in de ruimste vorm.

Met dit alles achter de kiezen, was onze volgende stop om de innerlijke mens te versterken in de Bombay Canteen. Waar je tot aan de deur dacht dat we in een industriële keuken zouden gaan eten, eens binnen waande je in een hip restaurant.

Thanks Voka-team voor de verrassende plaatsen, thema’s en inzichten!

Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?

Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships