Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
verpleegkundige
Voka nationaal
Opinie

Keur de hervorming van het verpleegkundig beroep goed

We staan voor een enorme uitdaging: de vergrijzing vergt dat we meer en meer complexe zorg bieden aan de sterk groeiende groep ouderen. Het is essentieel dat we voldoende zorgprofessionals hebben om deze uitdaging aan te gaan. De helft van onze zorgprofessionals zijn verpleegkundigen. Zij vervullen zeer diverse rollen in zowat alle sectoren van welzijn en gezondheidszorg. De federale regering werkt aan een hervorming van het verpleegkundig beroep. Voor 12 verpleegkundige vakorganisaties, Vlozo en Voka is het essentieel dat deze hervorming er komt.

Masterclass strategische zorginnovatie
Voka nationaal
Nieuws

DigiZorg | Masterclass strategische zorginnovatie

Op 7 juni gaan we van start met deze masterclass waarbij je de mogelijkheid krijgt om je te ontwikkelen als bruggenbouwer en change agent. Je zult de verbinding leggen tussen innovatieve technologie, digitalisering en de welzijns- en gezondheidssector.

kinderopvang
Voka nationaal
Nieuws

Samen voor een betere werk-kinderopvang balans

In een tijd waarin het vinden van kinderopvangplaatsen een ware uitdaging is, slaan kinderopvang en werkgevers de handen ineen. Momenteel kampt onze samenleving met een tekort van zo'n 30.000 kinderopvangplaatsen. Daardoor worstelen bedrijven met het vinden van personeel, een problematiek die versterkt wordt door de structurele krapte op de arbeidsmarkt.

professional
Voka nationaal
Opinie

De zorgprofessional van morgen moet niet harder, maar slimmer werken

Tegen 2030 hebben we nood aan 100.000 bijkomende zorgverleners. De voorbije legislatuur werd dan ook sterk ingezet op verloning om nieuwe zorgverleners aan te trekken. Ons land kent intussen de bestbetaalde zorgverleners in de EU, maar paradoxaal genoeg heeft de extra verloning niet geleid tot meer zorgverleners.

Dokter
Voka nationaal
Opinie

Kapitein huisarts

De West-Vlaamse huisartsen trekken aan de alarmbel. Het is de zoveelste noodkreet van huisartsen die overal te lande patiëntenstops inroepen om de instromende vergrijzing af te dammen. Nochtans komt de vloedgolf niet onverwacht. We weten al 2 decennia dat de vergrijzing genadeloos zou toeslaan in de gezondheidszorg. Valt de huisarts nog te redden?

Verpleegkundige
Voka nationaal
Opinie

Parels voor de zwijnen

We staan voor een enorme uitdaging: de vergrijzing vergt dat we meer en meer complexe zorg bieden aan de sterk groeiende groep ouderen. Maar de vergrijzing betekent ook dat we die zorg moeten leveren met 2 in plaats van 4 actieve professionals. We zullen daarom de productiviteit van de zorg en van de professionals die erin actief zijn stevig moeten optrekken. Voor alle duidelijkheid: dat betekent niet per sé harder werken. Wel slimmer werken en de competenties van zorgverleners optimaal benutten. De federale regering werkt aan een hervorming van het verpleegkundig beroep. Maar is die wel slim?

Digitale transformatie in de Vlaamse gezondheidszorg
Voka nationaal
Nieuws

Digitalisering onmisbaar voor de toekomst van de Vlaamse gezondheidszorg

De Vlaamse gezondheidszorg staat voor ingrijpende uitdagingen, waaronder personeelstekort, zorgen over zorgkwaliteit, financiële tekorten en de complicerende factor van vergrijzing, zoals benadrukt in rapporten van internationale organisaties, met de vereiste om tegen 2030 hoogwaardige zorg te bieden binnen beperkte middelen.

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie
Voka nationaal
Nieuws

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie

Samen met het Agentschap Buitenlandse Handel en Flanders Investment and Trade (FIT) trok Voka Health Community naar het land van kangoeroes en koala's. Van 19 tot 28 oktober 2023 vond de Belgische economische missie naar Australië plaats. Niemand minder dan de Belgische Prinses Astrid en Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, waren onze gidsen in een Voka Health Community programma met meer dan 10 bezoeken en sessies rond welzijn & gezondheidszorg. Deze missie was een unieke kans voor Belgische en Australische bedrijven en onderzoekers om waardevolle contacten te leggen en bestaande zakelijke relaties te versterken.

Jobbeurs
Voka nationaal
Nieuws

Jobbeurs Zorg en Welzijn van Thomas More

Op de jobbeurs Zorg en Welzijn ontmoeten afstudeerders en rekruteerders elkaar. Achteraf kunnen ze elkaar nog vinden via de digitale organisatie- en sollicitatiegids.

Voka Health Community Congres Op woensdag 28 september verzamelden zo'n 260 deelnemers te Londerzeel voor het jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" van Voka Health Community.
Voka nationaal
Nieuws

Voka Health Community Congres ''Zorgen voor morgen''

Op donderdag 28 september verzamelden zo’n 270 deelnemers te Boom voor het jaarlijks congres “Zorgen voor morgen – een politiek debat voor een gezonde toekomst” van Voka Health Community.

Data Disrupting Healthcare
Voka nationaal
Nieuws

Data Disrupting Healthcare

Ben jij klaar om je onder te dompelen in de transformerende kracht van data in de gezondheidszorg? Doe mee aan een buitengewoon evenement dat zich verdiept in het boeiende domein van “Data die de gezondheidszorg verstoort: Een Continu Veranderend Landschap: De Nieuwste Trends en Innovatieve Oplossingen.
Ontdek de baanbrekende technologieën, opkomende trends en innovatieve oplossingen die de gezondheidsindustrie transformeren.

Medtech & the road to success
Voka nationaal
Nieuws

Medtech & the road to success

Voka Health Community nodigt u graag uit voor de eerste bijeenkomst van “Medtech & de weg naar succes op de thuismarkt”.

Er zijn veel mogelijkheden om de door u ontwikkelde medische toepassing of hulpmiddelen te laten financieren: door de patiënt, de zorgverlener, de zorginstelling of via een terugbetaling via het RIZIV.