Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Welzijn en Zorg

Welzijn en Zorg

Welzijn en zorg houdt onze samenleving in 2022 en in de toekomst mee overeind. We wisten al eerder dat deze motor van geluk, tewerkstelling, sociale mobiliteit en innovatieve vooruitgang cruciaal is. Maar in een corona- en postcorona-wereld neemt dit belang van gezondheid en welbevinden voor gezonde groei exponentieel toe.

Enkele van onze topprioriteiten en - verwezenlijkingen:

1. Corona en gezondheidszorg

Onze zorg kan anders en beter, ook bij niet COVID-zorg. Via daadkracht, en de nodige structurele hervormingen, kunnen we het gezond en wel functioneren van jong tot oud krachtiger ondersteunen in ons dagelijks leven, studies, werk… , tot op het niveau van de internationale top, zoals Scandinavië. Met preventie en tijdig handelen, en een focus op meerwaarde i.p.v. volume. Lees meer.

2. Disruptie en hervorming van de zorg

Er is een risico op verdubbeling van de zorguitgaven van 7 naar 14% van het bbp. Een reden te meer om nog eens te benadrukken dat de zorg beter en efficiënter moet, willen we de kwaliteit en de betaalbaarheid (vergrijzingskost) vrijwaren. Lees meer.

3. Digitalisering in de zorgsector

Vandaag de dag bestaat heel wat digitale technologie in de zorg, maar wordt ze vaak verkeerd of te weinig gebruikt. Er wordt nog steeds vertrokken vanuit het zorgaanbod waarbij elke zorgorganisatie een eigen ICT-systeem gebruikt. Maar om tot de ideale digitale zorg te komen, moet men de burger, zijn omgeving en netwerk centraal plaatsen in een algemeen ICT-systeem. Lees meer.

4. Ziekteverzuim & burn-out

De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid exploderen. Met een verdubbeling elke 10 jaar is het budget intussen al hoger dan het budget voor werkloosheid. De uitdaging bestond er dan ook in om het tij te keren en tegelijk de impact op de loonkost te beperken. Lees meer.

5. Voka Health Community

Via Health Community krijgt u de gelegenheid om input te leveren voor het lobby-traject 'welzijn en zorg' dat het Voka-kenniscentrum samen met de Community het hele jaar door uitwerkt en opvolgt. Health Community groepeert maar liefst 500 kenniscentra, patiëntengroepen, zorgorganisaties en (zorg)ondernemingen over heel Vlaanderen en Brussel. Lees meer.

 

 

Publicaties

De arbeidsmarkt is ziek
radicaal hertekenen van zorgberoepen
 

Contact

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

Full bio of Daan Aeyels

Gerelateerde artikels

consultatie dokter
Voka nationaal
Nieuws

Voorkomen is beter dan genezen (en bespaart tot 5 miljard euro)

Hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en longaandoeningen zorgen samen voor 85% van de jaren in suboptimale gezondheid. Deze grote vier zorgen naast lijden en overlijden voor steeds meer ziekteverzuim. Ze nemen ook een aanzienlijke hap uit het gezondheidsbudget. Maar liefst 24 miljard per jaar gaat naar de zorgen voor deze chronische aandoeningen. Circa 8 miljard gaat naar uitkeringen voor zieke werknemers en nog eens 11,5 miljard gaat verloren door de gedaalde economische participatie door deze aandoeningen. Ze hebben dus niet enkel een persoonlijke impact, maar vormen ook een maatschappelijke en economische uitdaging.

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie
Voka nationaal
Nieuws

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie

Samen met het Agentschap Buitenlandse Handel en Flanders Investment and Trade (FIT) trok Voka Health Community naar het land van kangoeroes en koala's. Van 19 tot 28 oktober 2023 vond de Belgische economische missie naar Australië plaats. Niemand minder dan de Belgische Prinses Astrid en Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, waren onze gidsen in een Voka Health Community programma met meer dan 10 bezoeken en sessies rond welzijn & gezondheidszorg. Deze missie was een unieke kans voor Belgische en Australische bedrijven en onderzoekers om waardevolle contacten te leggen en bestaande zakelijke relaties te versterken.

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid