Skip to main content

De disruptie & hervorming van de zorg

Er is een risico op verdubbeling van de zorguitgaven van 7 naar 14% van het bbp. Een reden te meer om nog eens te benadrukken dat de zorg beter en efficiënter moet, willen we de kwaliteit en de betaalbaarheid (vergrijzingskost) vrijwaren. 

Voka pusht de uitrol van hervormingen op Vlaams en federaal niveau:

  • Meer marktwerking (rugzakfinanciering gehandicaptenzorg)
  • Kwaliteitsprikkels (zorgverstrekkers, ziekenhuizen..)
  • Een betere match van middelen met de individuele zorgbehoefte (ziekenhuizen, ouderenzorg, psychiatrie, kinderopvang..)

De zorguitgaven ontsporen indien we de zorg niet hervormen en dit terwijl de efficiëntie van onze zorg maar middelmatig is ten opzichte van andere landen. De hefboom voor heroriëntatie op kwaliteit en efficiëntie in plaats van volume en subsidie ligt bij de betalingsmodellen in de zorg en infrastructuur. Voka waakt over een objectieve kostenbasis, gedeeltelijk vaste zorgfinanciering en een performantiebonus volgens kwaliteit bij ziekenhuizen (+artsen) en ouderenzorg. Zo is er in 2019 in de ziekenhuizen de opstart van de laagvariabele financiering als efficiëntieprikkel en pay4quality als kwaliteitsprikkel.

Wat betekent dit voor uw onderneming?

De hervorming en disruptie van de zorg zorgt voor een betere en meer efficiënte zorg. En daarnaast kunnen we de groeiende vergrijzingskost dragen zonder de belastingen of bijdragen te verhogen.

Publicatie

Boek transformeren in de zorg

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid