Tegen 2030 moet de broeikasgasuitstoot in de Europese Unie met 55% gedaald zijn ten opzichte van 1990. Met het programma ‘Fit for 55’ staat de EU dan ook voor het grootste pakket klimaatbeleid ooit. Ondernemingen vormen daarbij een cruciale schakel. Voka staat voor een integraal klimaatbeleid, weg van enig eilandmodel: zo ambitieus als kan maar tegelijk realistisch en met het besef dat ook andere maatschappelijke uitdagingen spelen.
Enkele van onze topprioriteiten en - verwezenlijkingen
1. Introductie van een energienorm
Voka pleit al enkele jaren voor de introductie van de energienorm. In het najaar van 2021 ging de federale regering over tot de hervorming van de federale meerkosten in de energiefactuur naar één enkele federale accijns. Bij deze oefening werden de federale meerkosten geplafonneerd op het niveau van 2021 en werd voorzien in een bescherming voor onze energie-intensieve industrie. Lees meer.
2. Naar een gezonde energiemix
De klimaattransitie is in grote mate verbonden aan de energietransitie. Voor een succesvol pad naar een klimaatneutrale samenleving is er een sterke nood aan voldoende en betaalbare koolstofarme energiedragers. In het licht van het conflict tussen Rusland en Oekraïne is nogmaals duidelijk geworden dat een gediversifieerde energiemix essentieel is voor een gezond ondernemersklimaat. Lees meer.
3. Naar een klimaatvriendelijke industrie
Voka verwacht van de overheid een stabiel en voorspelbaar beleidskader voor de (energie-intensieve) industrie. Verder moet de overheid waken over het gelijkspeelveld met andere regio’s zodat investeringen in Vlaanderen kunnen aangetrokken worden. Voka vraagt daarom dat de overheid kijkt naar vernieuwende financieringsinstrumenten zoals ‘Contracts for Difference’. Lees meer.
4. Naar een klimaatneutraal gebouwenpark
In Vlaanderen voldoet slechts 5,7% van de woningen qua isolatie en energieverbruik aan de Europese langetermijndoelstellingen. Dat betekent dus dat bijna 95% van de woningen tussen nu en 2050 nog gerenoveerd moet worden. Voka vraagt daarom dat de Vlaamse regering een strategische visie uittekent om de doelstelling te halen. Lees meer.
Publicaties
Contact
Gerelateerde artikels
Vraag nu steun aan voor projecten rond circulair waterverbruik
Bedrijven kunnen voor dergelijke projecten tot 75 procent overheidssteun aanvragen.
Vraag nu steun aan om je bedrijventerrein klimaatadaptief te maken
De eerste fase om een investeringsproject in te dienen loopt af op 31 maart.

Voka bijzonder opgelucht over stikstofakkoord
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert bijzonder opgelucht op het stikstofakkoord dat in de schoot van de Vlaamse regering is bereikt. De definitieve programmatorische aanpak stikstof biedt rechtszekerheid en legt de basis om een vergunningenstop af te wenden. Het akkoord voorziet in een evenwicht tussen de belangen van de industrie, de natuur en de landbouw.

Waarom een snelle beslissing over stikstof noodzakelijk is voor iedereen
Voka heeft de laatste weken meermaals de Vlaamse regering opgeroepen haar verantwoordelijkheid op te nemen en de voorliggende ontwerpteksten en voorstellen in het stikstofdossier goed te keuren. Hieronder verduidelijken we waarom een rechtszeker en definitief stikstofkader belangrijk is voor alle sectoren in Vlaanderen.

Energie-FAQ: de meeste gestelde vragen over de energiecrisis
De energiecrisis treft ondernemingen hard. Er zijn dringend maatregelen nodig want door de hoge prijzen zien heel wat bedrijven zich genoodzaakt hun productie te verminderen of zelfs stil te leggen. In deze FAQ volgen we de situatie op de voet en beantwoorden we de meest prangende vragen van ondernemers.

Welke uitdagingen én opportuniteiten ziet Eneco voor 2023?
Nieuw jaar, nieuwe ondernemingsplannen. Welke uitdagingen en opportuniteiten ziet Bert Clinckers van EnecoBelgiumin 2023 voor zijn bedrijf en sector?

Verbruik minder water dankzij deze gratis scan
Je ontvangt als onderneming een rapport met een concrete suggesties voor waterbesparingen.

“Wij zijn constant op zoek naar innovatie”
ZF Wind is het allereerste bedrijf dat – 43 jaar geleden al – in de windbusiness stapte. In die tijdsspanne voorzag het meer dan 150 miljoen gezinnen van groene stroom en daar stopt de ambitie niet. Het nieuwe test- en prototypecentrum, dat op dit moment gebouwd wordt in Lommel, moet bijdragen aan nog grotere en efficiëntere windturbines.
Wat betekent de knip in groenestroomcertificaten voor jouw onderneming?
ODE Vlaanderen lanceerde een online tool om bedrijven en coöperaties te informeren over de impact.

Nieuwe resultaatvoorschriften leggen strengere sorteerregels op voor bedrijfsrestafval in afzetcontainers
Vanaf 2023 zal een foutieve bronsortering voor bedrijven bijkomende kosten met zich meebrengen. Bedrijven die niet correct sorteren meer te moeten betalen aan hun inzamelaar.