Tegen 2030 moet de broeikasgasuitstoot in de Europese Unie met 55% gedaald zijn ten opzichte van 1990. Met het programma ‘Fit for 55’ staat de EU dan ook voor het grootste pakket klimaatbeleid ooit. Ondernemingen vormen daarbij een cruciale schakel. Voka staat voor een integraal klimaatbeleid, weg van enig eilandmodel: zo ambitieus als kan maar tegelijk realistisch en met het besef dat ook andere maatschappelijke uitdagingen spelen.
Enkele van onze topprioriteiten en - verwezenlijkingen
1. Introductie van een energienorm
Voka pleit al enkele jaren voor de introductie van de energienorm. In het najaar van 2021 ging de federale regering over tot de hervorming van de federale meerkosten in de energiefactuur naar één enkele federale accijns. Bij deze oefening werden de federale meerkosten geplafonneerd op het niveau van 2021 en werd voorzien in een bescherming voor onze energie-intensieve industrie. Lees meer.
2. Naar een gezonde energiemix
De klimaattransitie is in grote mate verbonden aan de energietransitie. Voor een succesvol pad naar een klimaatneutrale samenleving is er een sterke nood aan voldoende en betaalbare koolstofarme energiedragers. In het licht van het conflict tussen Rusland en Oekraïne is nogmaals duidelijk geworden dat een gediversifieerde energiemix essentieel is voor een gezond ondernemersklimaat. Lees meer.
3. Naar een klimaatvriendelijke industrie
Voka verwacht van de overheid een stabiel en voorspelbaar beleidskader voor de (energie-intensieve) industrie. Verder moet de overheid waken over het gelijkspeelveld met andere regio’s zodat investeringen in Vlaanderen kunnen aangetrokken worden. Voka vraagt daarom dat de overheid kijkt naar vernieuwende financieringsinstrumenten zoals ‘Contracts for Difference’. Lees meer.
4. Naar een klimaatneutraal gebouwenpark
In Vlaanderen voldoet slechts 5,7% van de woningen qua isolatie en energieverbruik aan de Europese langetermijndoelstellingen. Dat betekent dus dat bijna 95% van de woningen tussen nu en 2050 nog gerenoveerd moet worden. Voka vraagt daarom dat de Vlaamse regering een strategische visie uittekent om de doelstelling te halen. Lees meer.
Publicaties
Contact
Gerelateerde artikels

Hoe anticipeer je als onderneming op droogte?
De grondwaterreserves die we de afgelopen jaren hadden opgebouwd zijn alweer volledig tenietgedaan. We evenaren het historisch neerslagtekort van 1976 en dit laat zich voelen in onze watervoorwaarden. Hoe anticipeer je als onderneming op droogte?

Voka: goed dat Vlaams energie- en klimaatplan realiteitszin behoudt
Voka heeft kennisgenomen van het geactualiseerde Vlaamse energie- en klimaatplan en stelt vast dat het plan de nodige realiteitszin behoudt.

Wijziging impactbeoordeling voor de lozing van bedrijfsafvalwater
Bij vergunningsaanvragen voor lozing van bedrijfsafvalwater wordt de impact van die lozing op het ontvangende water beoordeeld. VMM gebruikt daarvoor sinds 2021 het zogenaamde Wezer-stappenplan. Om de vergunningsaanvragen en adviezen voldoende juridisch robuust en toekomstgericht te kunnen onderbouwen, in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Water, was een bijsturing nodig. VMM stuurde het stappenplan grondig bij en vernieuwde haar tools voor de impactberekening. De wijzigingen gaan in vanaf 1 juni 2025.

Succesvol bezoek federaal energie minister Bihet aan Nyrstar Balen
Op maandag 2 juni 2025 heeft Nyrstar Balen het genoegen gehad de Belgische federale minister van energie, minister Bihet, te verwelkom op de site.
Nyrstar is een toonaangevende producent van industriële en kritieke mineralen en metalen.

Kernuitstap op de schop: wat nu?
Het federaal parlement zette op 15 mei het licht op groen voor de aanpassing van de wet op de kernuitstap, zoals voorzien in het regeerakkoord. Daarmee komt er na 22 jaar een einde aan het verbod op nieuwe nucleaire activiteiten in België.

Voorzichtigheid nodig bij afstandsregels voor windturbines
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns wil nieuwe afstandsregels invoeren voor windmolens hoger dan 200 meter. Vandaag bestaan er vergunningsregels rond geluid en slagschaduw, maar nog niet voor de afstand tot woningen en bedrijven. Volgens het voorstel zou een turbine voortaan minstens drie keer haar tiphoogte van de eerste woning moeten staan.

Algemeen uitstel tot 2026 voor Vlaamse PV-verplichting
Er komt dan toch een volledig uitstel van de PV-verplichting voor grote elektriciteitsafnemers in Vlaanderen tot 1 april 2026.

Voorkom Nederlandse toestanden op het net
Eind maart stelden de elektriciteitsnetbeheerders Fluvius en Elia hun versterkte actieplannen rond congestiebeheer voor. Voor het eerst communiceerden zij over het aantal industriële elektriciteitsaansluitingen die niet zomaar aangesloten kunnen worden omwille van netcongestie. Concreet gaat het bij Fluvius, de distributienetbeheerder, om zo’n twintig aanvragen, terwijl Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, 15 dossiers meldt.

4 aandachtspunten voor een competitieve waterfactuurhervorming
Water is van essentieel belang. En toch blijft Vlaanderen achter door onvoldoende investeringen en middelen. Terwijl waterkwaliteit en klimaatverandering dringende actie vragen, schiet de financiering tekort. De aangekondigde hervormingen bieden kansen, maar mogen de lasten niet doorschuiven naar onze bedrijven.

Waarom vandaag investeren in duurzaam watergebruik de basis voor morgen legt
Vlaanderen kampt met een structurele droogteproblematiek, versterkt door klimaatverandering en toenemende watervraag. Vooral de industrie, als grootste watergebruiker, speelt een cruciale rol in duurzaam waterbeheer. Bedrijven zetten steeds meer in op efficiënt watergebruik, hergebruik en alternatieve waterbronnen. Om droogte te bestrijden en de economie veerkrachtig te houden, is een structurele en collectieve aanpak nodig. Acties zoals watermonitoring, hergebruik en samenwerking tussen bedrijven kunnen een groot verschil maken.