De Europese Commissie stuurt aan op een tussentijdse emissiereductiedoelstelling van -90% in 2040. “Doelenfetisjisme leidt niet noodzakelijk tot versnelde emissiereductie”, waarschuwt Voka.
Volgens de bindende klimaatwet die enkele jaren geleden werd goedgekeurd, moet de EU tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Tot nu toe was er één tussentijdse doelstelling vastgelegd: een uitstootvermindering van 55% tegen 2030. Maar er moest nog een bijkomende mijlpaal worden bepaald voor 2040. De lat wordt daar gelegd op -90%.
“Dat houdt een gevoelige verscherping van de doelstellingen in, waarbij de klimaatneutraliteit quasi tien jaar naar voor getrokken wordt”, stelt Frank Beckx, toekomstig gedelegeerd bestuurder van Voka. Een lineaire doorrekening vanuit de -55% doelstelling in 2030 naar nettonul in 2050, komt op -78% in 2040. Met 90% wordt de lat stevig hoger gelegd, wat de haalbaarheid verder fnuikt.
De Vlaamse industrie gaat vol voor klimaatneutraliteit in 2050 en investeert daar stevig in. Maar de economische context is ook van die aard dat onze competitiviteit stevig onder druk staat. De klimaattransitie in de industrie zal tientallen miljarden kosten, terwijl investeringen in Europa onder druk staan, niet in het minst door onze hoge energieprijzen.
Dat houdt een gevoelige verscherping van de doelstellingen in, waarbij de klimaatneutraliteit quasi tien jaar naar voor getrokken wordt.
Onze bedrijven zullen de komende jaren met hoge koolstofprijzen geconfronteerd worden. Een impact van de -90% doelstelling kan zijn, dat bedrijven die onder het emissiehandelssysteem vallen na 2040 niet langer uitstootrechten kunnen kopen. Een hoge klimaatdoelstelling in 2040 stuurt dan eerder aan op de-industrialisering, dan op industriële transitie.
Ook de niet-ETS sectoren zitten niet op schema om de 2030 doelstelling te halen. Een te steile opstap naar 2040 kan de reeds gezette stappen ontmoedigen, terwijl er net doorgepakt moet worden op de structurele emissiereductie die wel degelijk is ingezet.
“Klimaattransitie-investeringen hebben ook een lange doorlooptijd. Voor bepaalde technologieën, denk aan carbon capture and storage, zullen de vliegwieleffecten pas duidelijk worden als de volledige waardenketen operationeel is. Het is maar de vraag of dit al voor 2040 het geval zal zijn. Een lineaire benadering is vanuit dat perspectief meer te verdedigen”, vervolgt Frank Beckx.
De transitie moet haalbaar en betaalbaar blijven.
In september bespreken de lidstaten het voorstel van de Commissie in de Raad en het Europees Parlement. “Voka roept de verschillende overheden in dit land op om niet blindelings mee te stappen in de -90% logica. De transitie moet haalbaar en betaalbaar blijven. We hopen dat België dan ook duidelijk positie zal innemen”.