Skip to main content
Plato

Plato aanbod Vlaams-Brabant

Al 25 jaar is Plato hét Lerend Netwerk bij uitstek voor ondernemers. Meer dan 150 deelnemers schrijven zich elk jaar in om deel te nemen aan dit interactieve en inspirerende peterschapstraject.

Wat is Plato?

In een Plato-traject wordt dieper ingegaan op een bepaald thema, waarbij ondernemers of professionals samen kunnen netwerken, ervaringen kunnen uitwisselen en knowhow kunnen delen. In vaste groepen komen 15 gelijkgestemde ‘decision makers’ maandelijks samen om via concrete ervaringen uit de praktijk knowhow te delen en op een ontspannen manier te netwerken. Dat alles in een vertrouwelijk kader, zonder concurrenten en onder begeleiding van ervaren profielen uit het Voka-netwerk: de Plato-meters en –peters. Geen theoretische verhalen of gastcolleges, maar kennisoverdracht en handige tools uit de praktijk!

 

 

Meer info:

 

In samenwerking met

Partnerlogo Vlaio_voka

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________

Wie kan deelnemen?

Er zijn drie soorten Plato-trajecten, telkens met een andere doelgroep voor ogen.

 • Plato Ondernemers richt zich op bedrijfseigenaars en behandelt thema’s die aansluiten bij hun noden en behoeften.
 • Plato Experten, dat bedoeld is voor beslissingsnemers en kaderleden binnen kmo’s, gaat dieper in op specifieke onderwerpen uit het bedrijfsleven zoals hr, finance, sales of marketing.
 • Plato Business legt het accent op onderwerpen binnen specifieke markten of sectoren.

 

____________________________________________________________________________________________________

Hoe ziet een Plato-traject eruit?

Een Plato-traject bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Kick-off: informele kennismaking waarbij de behoeftes en vragen van de groep worden afgestemd. Een voorlopige planning voor de volgende sessies wordt opgesteld.
 2. 10 periodieke groepssessies: 1 keer per maand van 19.00 tot 22.00 uur. (Plato experten vindt plaats van 16.30 tot 19.30 uur).
 3. Minimum 2 collectieve sessies met Plato-deelnemers uit andere trajecten. De kick-off is meteen de eerste collectieve sessie.
 4. Begeleiding bij individuele vragen. Als Plato-deelnemer kan je voor al je vragen gebruik maken van het volledige Voka-netwerk.

____________________________________________________________________________________________________

 

Wat zijn onze thema's?

ALGEMEEN MANAGEMENT & STRATEGIE

THEMATISCHE TRAJECTEN

 

knop

 

trajecten

___________________________________________________________________________________________

Wat is de deelnameprijs?

Prijzen Plato
___________________________________________________________________________________________

 

Ondernemerschap boosten als meter of peter?

Ben jij gepassioneerd door ondernemerschap? Heb je een sterke affiniteit met een kmo-bedrijfsvoering en kan jij dankzij tonnen ervaring, kennis én een mooi netwerk je passie overdragen naar andere bedrijfsleiders? Dan heb jij het ideale profiel om als Plato-peter/meter de deelnemers te motiveren, modereren en faciliteren.

Wat doet een Plato-peter of -meter?

Je begeleidt een groep van ongeveer 15 deelnemers in hun Plato-traject. Daarbij krijg je de hulp van één of twee andere peter(s) of meter(s). De deelnemers van onze Plato-trajecten verwachten een kritische blik op hun bedrijfsvoering en concrete tips om verder te groeien als bedrijf én als persoon.

Jouw algemene kennis en ervaring biedt de deelnemers een klankbord voor hun vragen, noden en ideeën. Als peter of meter ben je bereid je eigen netwerk in te zetten gedurende het traject. Dat kan bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar een geschikte spreker of door de deelnemers in contact te brengen met de juiste experts, in het geval dat een specifieke vraag niet tot jouw expertise behoort.

Je staat er als meter of peter niet alleen voor. Uiteraard kan je altijd rekenen op de expertise van onze Plato-coördinatoren, maar je krijgt ook een ruim aanbod aan opleidingen die je voorbereiden op je taak als meter of peter:

 • Een 2-daagse training in o.a. sociale vaardigheden, teamwork, groepsdynamiek en andere groepstechnieken.
 • Een weldoordachte training als kmo-begeleider waarbij u op een praktische manier kennis maakt met de verschillende rollen van het peter-/meterschap.
 • Functionele feedback tijdens de gehele duur van het traject.
 • Ruimte voor ontplooiing van uw coachings- en leiderschapscapaciteiten.
 • Een netwerk van collega’s uit grote ondernemingen.

What’s in it for you?

Buiten een erg leuke ervaring, krijg je via Plato heel wat kansen om zelf nieuwe inzichten te verwerven. Bovendien draagt Plato bij tot de verdere groei van je persoonlijke competenties en kennis. Op professioneel vlak krijgt je niet enkel toegang tot een zeer breed Plato-netwerk, het volledige netwerk van Voka staat tot jouw beschikking!

Hoeveel tijd kruipt erin?

We plannen een startdag voor alle begeleiders én een startdag voor de Plato-deelnemers van jouw groep. Uiteraard is ook je aanwezigheid op de sessies en events zeer belangrijk. Gedurende één jaar voorzie je één avond per maand in je agenda voor de sessies en één halve dag per maand voor de voorbereiding en administratieve opvolging. Het mooie van de Plato-sessies is dat de tijd die je er voor vrijmaakt minimaal is, maar het engagement en de resultaten die eruit voortvloeien maximaal zijn!

Waar gaan de Plato–sessies door?

De Plato-sessies vinden bij voorkeur plaats in het bedrijf van de meter of peter. Aangezien dit niet altijd kan, stelt Voka zelf ook haar kantoren in Leuven en Vilvoorde open. Ook de bedrijven van de deelnemers kunnen hun deuren openstellen voor Plato-sessies.

Hoe stel je je kandidaat?

Dat is heel eenvoudig. Mail naar plato.vb@voka.be, dan neemt één van onze Plato-coördinatoren contact met je op voor kennismakingsgesprek. We komen naar je toe en overlopen samen met jou al je vragen.

 

Lees hier de meter/peter-brochure van Plato.

____________________________________________________________________________________________________

 

Nog vragen?

Neem contact op met onze Plato-coördinatoren:

plato.vb@voka.be