“CO2-arme materialen raken beter ingeburgerd”
Efficiënt omgaan met logistiek en transport in een industriegebouw, vergt slimme en duurzame oplossingen. Bouwbedrijf Altez kiest bij ieder project voor een doelgerichte aanpak. Raf Colson, commercieel verantwoordelijke voor bedrijfsverzamelgebouwen en logistieke projecten, deelt enkele nuttige inzichten.
1. Werk met modulaire oplossingen
“Modulair bouwen is sowieso ecologischer: het levert minder bouwafval op en bevordert hergebruik, omdat het aanpassen of verplaatsen van dergelijke systemen vrij eenvoudig kan. Bij betonproducten opteert men daarom ook steeds meer voor speciale verbindingen, die zich op termijn vlot laten remonteren en hergebruiken. Nederland staat qua modulair bouwen een stuk verder dan België, al zijn we hier toch stilaan aan een inhaalbeweging bezig.”
2. Kies zoveel mogelijk voor CO2-vriendelijk transport en materialen
“Het gebruik van elektrisch aangedreven machines en (bouw)kranen is aan een felle opmars bezig. Daarnaast zien we op de werf steeds minder stroomgroepen op diesel, ten voordele van hybride stroomvoorzieningen of generatoren die zelfs volledig op batterijen draaien. Aannemers bekwamen zich intussen in bouwen met CO2-arm staal of cement. Het kostenplaatje valt momenteel wat duurder uit dan dat van traditionele materialen, maar dit heeft een enorm positief effect op ecologisch vlak en op het behalen van een ecologisch certificaat.”
3. Ga voor een BREEAM-certificaat
“Zeker bij grote logistieke gebouwen, lijkt een BREEAM-certificaat tot de nieuwe standaard te zijn uitgegroeid. Dat geldt niet alleen bij ons, maar wereldwijd. Nederland geeft de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving zelfs nog een eigen accent onder de naam BREEAM-NL. In ontwerp en productie zijn BREEAM-gebouwen duurder, maar ze vertegenwoordigen sowieso wel een grotere verkoop- of verhuurwaarde. Met de nodige inspanningen kan je al snel een ‘very good’ of ‘excellent’ behalen. Belangrijk is dat je je goed laat begeleiden in dit traject, liefst al vanaf de ontwerpfase. Bij kleine en middelgrote kmo projecten is BREEAM nog niet zo ingeburgerd, maar ook deze zullen in de toekomst zeker nog volgen.”
4. Kies voor een aannemer die het goede voorbeeld geeft
“Ons nieuw kantoorgebouw in Oudsbergen is een visitekaartje van de mogelijkheden die Altez biedt. We streven er naar het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het maximaliseren van de herbruikbaarheid van materialen. We bouwen het nieuwe pand met het oog op energie-efficiëntie. Door het gebruik van glas en beton in het ontwerp, maximaliseren we de aanwezigheid van natuurlijk licht en creëren we een gevoel van ruimte en openheid. De betonnen schil biedt bescherming tegen overdreven opwarming en zorgt voor een gevoel van geborgenheid en stabiliteit.”