Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Farmazorg automatiseert medicatieverdeling

Farmazorg automatiseert medicatieverdeling

  • 17/05/2024

“We verbeteren zelfs de levenskwaliteit van oudere mensen” 

Wat krijg je als je 3 apothekers samenzet met een burgerlijk ingenieur? Geen slechte Belgenmop, maar een revolutie in de Vlaamse apothekerswereld. Met doorgedreven automatisatie en robotisatie maakt Farmazorg de medicatieverdeling naar de zorgsector een pak efficiënter en veiliger. “Het verlicht het werk van de verpleegkundige en maakt dat van onze apothekers boeiender”, vertelt CEO Philippe de Dijcker.

Farmazorg automatiseert medicatieverdeling Philippe de Dijcker

Het verhaal begint in 2011 in Loppem, wanneer apothekers Meulemeester en Van Damme in de garage naast de apotheek een robot plaatsen die gepersonaliseerde medicatiezakjes vult voor woonzorgcentra en andere zorginstellingen. “Door dagelijks zo’n robotstreng per patiënt en per innamemoment aan te leveren – met het medicatieschema erop gedrukt – kunnen de steeds schaarsere verpleegkundigen hun tijd in andere taken steken. Toen de volumes te groot begonnen te worden en de locatie te klein, kwam ik er als burgerlijk ingenieur bij. We ontrafelden het hele proces en bundelden het in een set van algoritmes die alles analyseert en scant: onze digitale apothekeres Apollonia. Cruciaal – en dit maakt ons uniek – is dat we per uur automatisch 10.000 medicatieschema’s die de artsen opmaken controleren op dosering, interacties tussen medicijnen en eventuele opportuniteiten om van origineel naar generiek geneesmiddel te gaan. Met al die data kunnen we perfect monitoren wat een persoon aan medicatie neemt en indien nodig adviseren om bij te sturen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de voorschrijvende arts vrijblijvend adviseren om de psychofarmaca – gebruikt bij psychiatrische aandoeningen of psychologische problemen – op tijd af te bouwen, wat dan weer de levenskwaliteit van de patiënt verhoogt.” 

Verdeelcentrum 

Farmazorg telt vandaag 55 medewerkers. “We hebben 4 eigen apotheken in Loppem, Brugge, Westkerke en Oostende. Zo houden we voeling met de particuliere klant. Maar het zwaartepunt ligt bij ons verdeelcentrum in Westkerke van waaruit we sinds midden 2016 ruim 100 woonzorgcentra van De Panne tot Bilzen beleveren. Naast de pillen die verpakt worden in de robotstreng zijn er nog losse items zoals bruistabletten en poederzakjes voor dagelijks gebruik. Die worden nu nog manueel klaargezet, maar worden wel met cameracontrole op fouten gecheckt. Dat willen we in de toekomst ook digitaliseren. Onze ambitie is om naar volledig foutloos te gaan, want bij medicatie mag er geen foutenmarge zijn. Met Farmazorg zijn we het best geplaatst om dit de komende jaren te realiseren, net door onze unieke combinatie van focus en technologische expertise.” 

Om onze ambitie en groei te ondersteunen hebben we Vybros Capital Partners aangetrokken.

Philippe de Dijcker

Om de oppervlakte van het verdeelcentrum gevoelig te vergroten, neemt Farmazorg in Westkerke straks het naastgelegen perceel in en wordt ingezet op verdere robotisatie en automatisatie. “Om onze ambitie en groei te ondersteunen hebben we Vybros Capital Partners aangetrokken. Hun ervaring met het professionaliseren en structureren van groei-kmo’s en ook de kans om met andere managementteams uit het VCP-portfolio te sparren, komt voor ons op het juiste moment.” (SD - Foto EV) 

www.farmazorg.com

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie