Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van unieke patenten naar tevreden patiënten

Van unieke patenten naar tevreden patiënten

  • 05/03/2024

Voor fabrikanten van medische apparaten en hulpmiddelen is innovatie essentieel om te voldoen aan de alsmaar veranderende behoeften van patiënten en zorgverleners. Vraag dat maar aan Alexander Van Damme, oprichter en co-CEO van Bedal. Samen met zijn team ontwikkelde hij een unieke oplossing om katheters veilig en stabiel aan te brengen bij patiënten. Wat is zijn visie op het belang van innovatie?

Met Bedal zetten we voluit in op vernieuwende medische hulpmiddelen voor intraveneuze therapie”, steekt Alexander van wal. “Als je weet dat deze therapievorm een van de meest wijdverbreide medische behandelingen is, dan is het voor patiënten en zorgverleners essentieel om over een veilige en comfortabele katheter te beschikken. Vanuit Diepenbeek ontwikkelen we oplossingen waarmee patiënten zelfstandig dagelijkse handelingen kunnen doen met een aangesloten intraveneuze katheter.”

Ambitieus groeibedrijf
Alexander is mede-oprichter van Bedal en sinds april 2015 CEO van het bedrijf. “Onze eerste klanten waren Belgische ziekenhuizen die overtuigd waren van de troeven van onze innovatieve katheteroplossing. Daarna veroverden we ook de Europese markt. Vandaag zijn we wereldwijd actief in ruim 34 landen. Vanuit de Verenigde Staten stuurt co-CEO Steve Bierman onze sales aan, terwijl de productie van onze medische hulpmiddelen in Polen en Mexico plaatsvindt.”

Rebranding naar FlexGRIP
In 2023 was het tijd voor een rebranding binnen Bedal. “We doopten ons assortiment van katheterfixatietools om tot FlexGRIP, omdat deze nieuwe merknaam de lading beter dekt”, aldus Alexander. “De naam covert immers alle troeven van onze producten: flexibiliteit – dankzij het zachte materiaal en de brede inzetbaarheid die de patiënt extra comfort bieden –, gebruiksgemak en de sterke grip op de katheter, wat voor meer veiligheid zorgt. Die eigenschappen worden heel erg geapprecieerd op de ziekenhuisvloer.”

Laveren langs juridisch mijnenveld
Innovatie loopt als een rode draad doorheen het professionele parcours van Alexander. “Voor ik Bedal oprichtte, werkte ik als consultant in diverse advieskantoren die bedrijven en overheden strategisch begeleiden in innovatie. Tijdens mijn carrière heb ik meer dan vierduizend patenten geanalyseerd om alle facetten van innovatie in de medische sector beter te kunnen doorgronden. Die inhoudelijke kennis komt me als CEO erg goed van pas. Want bij onderzoek en ontwikkeling – en de lancering van innovatieve oplossingen – is het vaak laveren langs een juridisch mijnenveld, waarbij je verblind kunt raken door een grote patentenwolk.”

Innovatie in bedrijfs-DNA
Innovatie zit in het DNA van Bedal, dat voortdurend investeert in nieuwe medische hulpmiddelen die patiënten en zorgverleners extra comfort en gebruiksgemak geven. “In onze sector is het cruciaal om – letterlijk en figuurlijk – de vinger aan de pols te houden van nieuwe technologische ontwikkelen”, bevestigt Alexander. “Je moet de lat hoog blijven leggen. Zo hebben we binnen ons bedrijf al veel geïnvesteerd in robots voor automatische verlijming van producten en in uithardingstoestellen. Ook voor kwaliteitscontrole sparen we kosten noch moeite, omdat onze oplossingen ingezet worden om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. En ook op het gebied van digitalisering zetten we grote stappen, met onder andere een QR-code op elke verpakking. Dit kanaal biedt fantastische mogelijkheden om bijvoorbeeld instructievideo’s van onze katheterfixatietools te verspreiden.”

“Innovatie in jouw onderneming moet elke stakeholder ten goede komen.”

Alexander Van Damme, oprichter en co-CEO van Bedal

Investeren in actieve innovatiecultuur
Welke tips heeft Alexander voor collega-ondernemers die innovatie hoog op de agenda willen zetten in hun organisatie? “Een belangrijk aspect is dat innovatie altijd relevant moet zijn voor elke stakeholder rond jouw organisatie. In ons geval moeten zowel inkopers, zorgverleners als patiënten overtuigd zijn van de meerwaarde van onze FlexGRIP-producten. Je moet dus elke betrokken partij kunnen overtuigen van het nut van een nieuwe oplossing.”

“Blijven investeren in een innovatiecultuur – met voldoende budgetten voor R&D – is een ander aandachtspunt. Stilstaan is achteruitgaan, en voor je het goed en wel beseft snellen jouw directe concurrenten je in sneltreinvaart voorbij. Het actief betrekken van klanten en leveranciers bij jouw innovatiestrategie – via marktonderzoek, panelgesprekken, gestructureerde feedbackgesprekken en demo’s – levert je heel wat waardevolle info op om bestaande producten en diensten te verbeteren en nieuwe oplossingen te ontwikkelen.” 

Alexander Van Damme, Bedal


 

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie