Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bluebridge opent poort naar blauwe economie

Bluebridge opent poort naar blauwe economie

  • 19/04/2024

“Kantoorruimte met bijhorende dienstverlening” 

In het industriegebied achter de haven groeit de bezetting van Ostend Science Park, met daarin als kloppend hart het incubatie- en innovatiecentrum Bluebridge. “Voor bedrijven die aan de blauwe economie willen deelnemen, schept deze samenwerking van onder andere POM West- Vlaanderen en Universiteit Gent unieke kansen”, zegt CEO Geert Dangreau.

Bluebridge opent poort naar blauwe economie Geert Dangreau

Bluebridge startte 20 jaar geleden onder de naam Greenbridge als incubator voor groene technologie zoals zonnepanelen, windturbines en warmtepompen. “Met de sterke groei van de blauwe economie, geconcentreerd rond de haven van Oostende, kozen onze hoofdaandeelhouders POM West-Vlaanderen en Universiteit Gent in 2020 de nieuwe naam Bluebridge. Enerzijds bestond er voor de blauwe economie nog geen innovatiehub; dit is trouwens nog steeds de enige in ons land. Anderzijds was er intussen in dit domein veel expertise opgebouwd door UGent als een leidende Europese universiteit inzake marien onderzoek in samenwerking met POM West-Vlaanderen en heel wat andere partners”, vertelt Geert Dangreau. De Oostendenaar is sinds begin 2024 CEO van Bluebridge, als onderdeel van zijn takenpakket van directeur kenniseconomie en internationalisering bij POM West-Vlaanderen. 

Kloppend hart 

“In het incubatie- en innovatiecentrum Bluebridge bieden wij kantoorruimte met bijhorende dienstverlening aan bedrijven. Met recente investeringen in betere accommodatie voor netwerkmomenten, opleidingen en vergaderingen, positioneren we ons als dé ontmoetingsplek voor alle actoren uit de blauwe economie. We richten ons zowel op start-ups en bestaande ondernemingen als op kennisinstellingen, publieke partners en andere particuliere organisaties”, zegt Dangreau. Bluebridge vormt zo het kloppend hart van Ostend Science Park. Dat samenwerkingsverband van POM West-Vlaanderen, UGent en Haven Oostende stelt ruimte ter beschikking van spelers in de blauwe economie. Er werd bijvoorbeeld al gebouwd door e-BO Enterprises (IT-partner voor o.m. de offshore windsector) en straks gaat de spade in de grond voor GEOxyz (onderwaterdatacollectie). Een dichte buur is het Vlaams Maritiem Onderzoekscentrum (waterbouwkundig testlaboratorium).” 

Voor West-Vlaamse ondernemingen zijn er vaak interessante mogelijkheden om producten of diensten voor de blauwe economie te ontwikkelen.

Geert Dangreau

“Bluebridge kende van bij het begin steeds een goede bezetting, met momenteel o.m. de WaterClimateHub van VITO, opleidingsruimte met virtual reality voor de offshore sector The Reef, De Blauwe Cluster, Belgian Offshore Cluster (BOC), UX Solutions (verwerking surveydata) enzovoort. We houden altijd plaats vrij voor vernieuwers. Zo komt er in mei een nieuwe huurder die binnenkort bekendgemaakt wordt.” Het belang van dit centrum en zijn netwerking is voor de sector en de ruime regio groot, benadrukt Dangreau. “Door innovatie en samenwerking blijven we Oostende op de kaart zetten als een voortrekkerslocatie in het Europese Noordzeegebied. We dagen ook bedrijven en kennisinstellingen uit andere sectoren uit. Voor West-Vlaamse ondernemingen zijn er vaak interessante mogelijkheden om producten of diensten voor de blauwe economie te ontwikkelen.” (RJ - Foto EV)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie