Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Onderneem actie waar je kan, je bent nooit te klein om het verschil te maken”

“Onderneem actie waar je kan, je bent nooit te klein om het verschil te maken”

  • 01/02/2024

Na drie actieplannen op rij succesvol te hebben uitgevoerd, mag Jidoka zich met trots een SDG-pionier noemen. Daarmee kreeg het IT-bedrijf uit Hasselt erkenning voor de acties die ze al hebben ondernomen om duurzamer te ondernemen. En ze zijn nog niet van plan om te stoppen: inmiddels is het IT-bedrijf toe aan zijn vierde actieplan. Business Analyst Patrick Durant is daarbij binnen Jidoka de voortrekker en inspirator.

Jidoka is een IT-bedrijf dat de digitale transformatie van klanten begeleidt. Vroeger waren zij te vinden op de Corda Campus, maar vorig jaar keerden ze terug naar de Limburgse hoofdstad Hasselt. Business analyst Patrick Durant. “Bij Jidoka maken wij maatsoftware. Daarom is het belangrijk dat wij bij elk project met de klant samenzitten om te begrijpen wat die doet, en om te kijken hoe en met welke oplossingen we hen het beste kunnen helpen. Dat vertaal ik dan naar technische requirements, die het team kan implementeren.”

Vierde actieplan
Daarnaast maakt Patrick binnen Jidoka iedereen warm voor duurzame initiatieven. Hij komt elk jaar met een actieplan dat kadert in het VCDO-traject. “Ons engagement voor het Charter Duurzaam Ondernemen werd intern bescheiden en zonder veel tamtam bekendgemaakt. In mijn persoonlijke leven probeer ik ook duurzame keuzes te maken. Dat resoneert met de duurzame ambities van Jidoka. Ik heb bij onze CEO aangeklopt met de boodschap dat ik daarin graag iets wilde betekenen, en dat heeft geresulteerd in deze heel concrete rol. Ik maak actieplannen en probeer die vervolgens uitgevoerd te krijgen.” En met succes: inmiddels is Jidoka al begonnen aan het vierde traject.

Kleine stappen vooruit
Zo’n actieplan bevat minstens tien zinvolle acties die gekoppeld kunnen worden aan een van de zeventien Sustainable Development Goals. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan voor een klein, software-georiënteerd dienstverlenend bedrijf. “Jidoka biedt inderdaad diensten aan en heeft geen producten of verpakkingen, de klassieke bronnen van een grote ecologische voetafdruk. We zijn ook geen eigenaar van onze kantoren, dus zijn we afhankelijk van onze verhuurders als het gaat om zaken als een groenestroomcontract of zonnepanelen op het dak van onze kantoren. Maar we proberen heel pragmatisch te kijken hoe wij met kleine stappen en eenvoudige dingen vooruit kunnen gaan.”

Inclusie en gendergelijkheid
Jidoka begon in zijn actieplannen met het ‘laaghangend fruit’: zoveel mogelijk fairtrade- en ecologische producten gebruiken, aparte bakken voor de recycling van afval, overstappen op geëlektrificeerde mobiliteit, fietsgebruik stimuleren ... Daarnaast streeft het bedrijf naar een gezonde balans tussen werk en privé voor zijn consultants, die zoveel mogelijk op afstand werken. “Ook op het vlak van inclusie en gendergelijkheid doen we inspanningen”, zegt Patrick. “De IT is nog te veel een mannenbastion. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen bij ons een kans krijgt, ongeacht gender, etniciteit, godsdienst … Heb je de juiste skillset, dan ben je welkom bij ons. We werken ook met een heel transparant loonsysteem, waardoor altijd perfect duidelijk is waar je staat qua loon.”

EcoVadis-rating
Welke nieuwe doelen stelt Jidoka zich op het gebied van duurzaamheid? “We hebben een vrij turbulente tijd achter de rug, met een verhuizing naar Hasselt, waar we onze krachten nu bundelen met Continuüm, een ander softwareconsultancybedrijf. Tot nu hebben we vooral ingezet op kleine acties. Nu wordt het tijd dat we zelf gaan meten en met duurzaamheidsrapporteringen naar buiten komen die we op onze website publiceren. Wat we ook graag willen, is een certificering van EcoVadis in de wacht slepen, een organisatie gespecialiseerd in duurzaamheidsbeoordelingen.”

IT als Jekyll & Hyde van duurzaamheid
Vorig jaar nam Patrick deel aan een Voka Duurzaam Onder­nemen-netwerkavond over de rol van IT als ‘Jekyll & Hyde van duurzaamheid’. Hoe ziet Patrick die dubbele rol van IT in het duurzaamheidsverhaal? “IT is een zeer krachtig hulpmiddel om data te capteren en te analyseren. Met behulp van AI kunnen we daar vervolgens patronen in ontdekken. Die data-gedreven inzichten laten ons bijvoorbeeld toe ons energieverbruik te optimaliseren en een efficiënt gebruik van hulpbronnen te bevorderen. Dat is de ‘Jekyll’-kant. Er is natuurlijk ook een schaduwzijde: het enorme energieverbruik van datacenters, maar ook de stijgende vraag naar kostbare hulpbronnen en de groei van de afvalberg. Toch denk ik dat als je IT goed inzet, de goede kant de overhand houdt.”

Iedereen kan het verschil maken
Patrick heeft nog een boodschap voor bedrijven – en mensen – die nog niet actief bezig zijn met duurzaamheid. “Denk vooral niet: ‘wij zijn maar een kleine garnaal in de grote zee, wat kunnen wij in ons eentje betekenen voor een duurzamere wereld?’ Als we allemaal samen een heleboel kleine dingen doen, creëren we draagvlak en zetten we iets in beweging, ook op politiek vlak. Zeg dus nooit dat je als persoon of bedrijf te klein bent om een verschil te maken. Kijk gewoon om je heen en onderneem actie waar je kan. Want dat zijn we aan onszelf en de generaties na ons verplicht. Investeren in duurzaamheid wordt nu nog vaak als een kost gezien, terwijl de kost vele, vele malen groter zal zijn als we niets doen.” ◀

Contactpersoon

Ilse Briers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie