Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een warm familiebedrijf met een steengoede reputatie

Een warm familiebedrijf met een steengoede reputatie

  • 01/02/2024

Welkom bij ArtStone, een familiebedrijf met productiesite in Heusden-Zolder dat al meer dan vijf decennia specialist is in natuursteen, klinkers en tegels. Vandaag wordt de derde generatie klaargestoomd om de verschillende afdelingen van de onderneming succesvol uit te bouwen. Maak kennis met Jelene, Ruben en Joren Verbruggen, die erg trots zijn op de VLARIO Innovatieprijs die ArtStone vorig jaar in de wacht sleepte.

“NextGen, Jong Voka en familiecharter: we zijn Voka erg dankbaar voor de waardevolle tools die we als jonge ondernemers kunnen inzetten.”

Die erkenning is geen toevals­treffer, maar het resultaat van jarenlang innoveren in duurzame oplossingen voor regenwaterbeheer. Tegelijk is het een mooie – tussentijdse – bekroning van het traject dat Jelene, Ruben en Joren samen met hun ouders en grootouders tot nu toe aflegden. “Het waren de ouders van onze mama die in 1970 letterlijk de eerste steen legden van een bouwmaterialenhandel, toen nog in het Antwerpse Lippelo”, bevestigt Ruben. “Twintig jaar later – in 1989 – namen onze ouders de zaak over. Zij bouwden het familiebedrijf verder uit, met de uitvoering van tegelwerken, een klinkertoonpark en een eigen trommelinstallatie voor de verwerking van halffabrikaatklinkers. In 2000 volgde de verhuis naar Heusden-Zolder, waar een hightech betonfabriek werd gebouwd.”

“De jaren daarna startten onze ouders een importafdeling voor oosterse natuursteen en keramische tegels op, kwam er een aparte productieafdeling voor Belgische blauwe steen en openden nieuwe toonzalen de deuren. Vandaag kunnen klanten bij ons terecht op vier locaties in Vlaanderen: Zedelgem, Lede, Puurs en Heusden-Zolder.”

Teamwork maakt het verschil
Anno 2024 staan de ouders van Jelene, Ruben en Joren nog steeds in voor het algemeen management binnen ArtStone. “Sinds enkele jaren zijn we met ons drieën ook actief binnen het familiebedrijf, waarbij we elk verantwoordelijk zijn voor een specifiek onderdeel van de onderneming”, zegt Joren. “Die duidelijke afbakening van het speelveld zorgt voor een strakke bedrijfsvoering en heldere interne afspraken. We zijn trots op ons team van circa 45 gemotiveerde medewerkers die – letterlijk en figuurlijk – elk hun steentje bijdragen aan het succes van ons bedrijf.”

Warme familiebedrijfswaarden
Voor die medewerkers sparen Jelene, Ruben en Joren kosten noch moeite om een aangename en veilige werkomgeving te creëren. “Of het nu gaat om vaste medewerkers, zelfstandige chauffeurs of jobstudenten: iedereen in ons team verdient werkomstandigheden waarbij we onze warme familiebedrijfswaarden in de praktijk omzetten. Zo hechten we veel belang aan een gezonde werk-privébalans. Tegelijk gaan we voluit voor diversiteit en inclusie: voor onze anderstalige werknemers helpen we bijvoorbeeld actief mee op het vlak van huisvesting, taalkennis en contractopvolging. Op die manier creëren we een duurzame relatie met ons personeel.”

Focus op duurzaam ondernemen
De term ‘duurzaamheid’ is gevallen. Zoals de VLARIO Innovatieprijs al bewijst, scoort ArtStone erg goed wat duurzaam ondernemen en produceren betreft. Ruben: “Zowel qua productie als transport willen we hier het verschil maken. Onze twee fabrieken liggen vlak bij het Albertkanaal, waardoor we veel grondstoffen en materialen via binnenschepen laten leveren. We zijn gespecialiseerd in de productie van waterdoorlatende klinkers, grasdallen, het bovengrondse infiltratiesysteem Fluvio Stone en de Ecospacer, die elke oprit waterdoorlatend maakt. En we zetten hard in op het inzamelen en recycleren van restmaterialen.”

Familiecharter als extra houvast
Die duurzaamheidsambitie zal ook de komende jaren verder uitgerold worden. Daar zijn de twee broers en zus het unaniem over eens. Een ander punt waarover ze dezelfde mening hebben, is dat samenwerken als familieleden een unieke ervaring is. Joren: “Door onze hechte familieband zijn we erg goed op elkaar ingespeeld. We weten wat we aan elkaar hebben, en we kennen elkaars talenten en gebreken. Hierdoor kunnen we snel schakelen bij het nemen van zakelijke beslissingen.”

Een mogelijk aandachtspunt is de soms te sterke verwevenheid tussen werk en privé. “Toch waken we erover dat we professionele beslommeringen niet meebrengen naar de ouderlijke keukentafel”, aldus Ruben.

Volgens Jelene is het familiecharter – met dank aan Voka – een fantastisch hulpmiddel om binnen ArtStone duidelijke afspraken te maken over de interne bedrijfswerking. “Dit charter is voor ons een waardevolle tool om onze onderneming op een gezonde manier te doen groeien.”

Inspirerende Voka-activiteiten
Ondanks hun drukke agenda’s maken Jelene, Ruben en Joren graag tijd vrij voor de opleidings­trajecten en netwerkactiviteiten van Voka. “Om ons netwerk maximaal uit te breiden, volgt elk van ons in een andere provincie het NextGen-traject”, geeft Jelene aan. “We zijn ook van de partij op activiteiten van Jong Voka. Het sparren met jonge collega-ondernemers en ervaren experten inspireert en motiveert ons om elke dag opnieuw het beste van onszelf te geven!” 
 

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie