Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Meer dan 50.000 planten van Willaert sieren olympische accommodaties in Parijs

Meer dan 50.000 planten van Willaert sieren olympische accommodaties in Parijs

  • 19/04/2024

“België en Frankrijk vormen onze speeltuin”

De voorbije 3 jaar kon je bij Willaert een vleugje van de mythische olympische sfeer proeven. De groothandel in planten uit Roeselare leverde in verschillende fases ruim 50.000 planten voor de Olympische Spelen. Als je straks omgevingsbeelden van het olympisch zwembad of het mediacentrum ziet, weet dan dat het familiebedrijf mee instond voor de groene aankleding van die sites. Uiteraard is de familie Vannevel-Willaert, net als hun 115 medewerkers, apetrots op deze referentie.

Meer dan 50.000 planten van Willaert sieren olympische accommodaties in Parijs Rudy Vannevel en Els Willaert, samen met hun kinderen Matilde, Tuur en Eli.

Rudy Vannevel, Els Willaert en hun 3 kinderen (Tuur, Matilde en Eli) hebben dit jaar nog een reden om te feesten, want de groothandel bestaat exact 60 jaar. “Het was mijn schoonvader Noël Willaert die in 1964 in de Zilverbergstraat met een kleine plantenkwekerij begon”, legt Rudy uit. “Zelf kwam ik in 1989 in de zaak, waar mijn vrouw Els toen al actief was als tweede generatie. Datzelfde jaar verhuisden we naar de huidige site aan de Hazegoedweg, waar we over 11 hectare beschikken.” 

Cash & carry 

Vanaf toen begon Willaert de eigen kwekerijactiviteiten af te bouwen, om zich nadrukkelijk op de groothandel te gaan concentreren. “Tegelijk hebben we toen een cash & carry-afdeling gestart, zodat klanten zelf hun planten kunnen kiezen en meenemen. Die divisie vertegenwoordigt zowat 20% van onze omzet. Ongeveer 70% van de bestellingen leveren we zelf op werven bij klanten, via eigen vrachtwagens of externe transporteurs voor wie wij zelf de planning verzorgen. De overige 10% gaat rechtstreeks van kwekerijen waarmee we intens samenwerken naar de klant.”

Het weer maakt het planten moeilijk, want het is gewoon te nat voor bepaalde grondsoorten.

Circa 3 jaar geleden begon het olympische waakvlammetje in Roeselare te branden. “Wij leveren hoofdzakelijk aan Belgische en Franse klanten”, gaat Rudy verder. “Eén van hen haalde de aanbesteding binnen voor een deel van de groenaankleding van de olympische infrastructuur. Het gaat om ruim 50.000 planten. In samenspraak met onze klant en de tuinarchitect hebben we bepaald voor welke plantensoorten we zouden opteren. Een behoorlijk deel daarvan hebben we ‘op maat’ laten kweken bij één van de 15 kwekerijen die exclusief voor ons werken. De leveringen gebeurden gefaseerd, in functie van hoe de bouw van de diverse werven evolueerde. We zijn grotendeels klaar, alleen de levering van een vervolgorder moet nog gebeuren. Het gaat om ziekteresistente buxussen voor het Kasteel van Versailles.” 

Transformatie 

De Willaert-planten zullen grotendeels op 2 sites te bewonderen vallen. “Enerzijds is dat Cluster des Médias in Bourget, het epicentrum voor journalisten vanuit de hele wereld die de verschillende sportcompetities zullen verslaan. Daarnaast is er Plaine Saulinier, waar de zwemwedstrijden, het speerwerpen en het kogelstoten zullen doorgaan. Ook als de Olympische en Paralympische Spelen afgelopen zijn, zullen onze planten erg waardevol blijven. Beide zones krijgen nadien een nieuwe, eigentijdse invulling. Cluster des Médias transformeert tot een moderne woonwijk met sportinfrastructuur, scholen en een leefomgeving die de natuur in de stad integreert. Plaine Saulinier wordt een nieuwe stedelijke wijk, met het olympische water als centraal punt.” 

De duurzaamheidsgedachte speelde vanzelfsprekend een belangrijke rol bij dit project. “We leveren de vaste planten aan in bio-afbreekbare potten. Ze kunnen dus zo in de grond, na de aanplanting blijft er geen plastic achter.” 

Te nat 

De lente is, net als de maand november, een heuse piekperiode voor Willaert. “Als de bladeren vallen, zijn de planten in rust en kan je ze vlot verplanten. Toch zijn het geen evidente tijden voor planten. Het weer maakt het hen moeilijk, want het is gewoon te nat voor bepaalde grondsoorten. Op technisch vlak is de klimaatverandering voor onze klanten geen cadeau: de opeenvolging van droge zomers en natte winters zorgt ervoor dat hun behoeften veranderen, wat vaak leidt tot een vraag naar andere plantensoorten. We kunnen daar goed op inspelen, want ons assortiment omvat circa 3.000 variëteiten.” 

Matilde (personeelsdienst) en Tuur (IT) zijn de voorbije jaren het team van hun ouders komen versterken, om op termijn de fakkel over te nemen. “Tuur begeleidt de implementatie van een nieuw WMS (warehouse management systeem), dat we vanaf deze zomer zullen uitrollen. Het is één van de investeringen waarmee we ons op de toekomst voorbereiden”, besluit Rudy. (BVC - Foto Kurt) 

www.willaert.be

Ga jij ook voor goud?

 Deze zomer strijken de Olympische Spelen neer in Parijs en naast heel wat topatleten, stuurt West-Vlaanderen ook heel wat topondernemingen naar het grootste sportevent ter wereld. Het redactieteam van dit magazine is op zoek naar ondernemingen die de Spelen mee zullen ondersteunen en hun verhaal willen delen. Van het leveren van de bloemen tot het ondersteunen op logistiek vlak, van de verlichting tot het inplannen van medewerkers, als jouw bedrijf deelneemt aan de Spelen, dan zoeken wij jou! Ben of ken je zo’n bedrijf? Neem snel contact op via ondernemers.wvl@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie