Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Dat wij als innovatieve bedrijvencampus het charter ondertekenen, is eigenlijk vanzelfsprekend.”

“Dat wij als innovatieve bedrijvencampus het charter ondertekenen, is eigenlijk vanzelfsprekend.”

  • 03/01/2024

Corda Campus is een van de 70 Limburgse ondernemingen die zich engageren voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Een logische stap voor de Hasseltse bedrijvencampus, die met een ambitieus masterplan werkt aan de verdere uitbouw van Corda Campus tot dé toonaangevende Europese technologie- en innovatiecampus.

Raf Degens, directeur van Corda Campus

 

 

Op maar anderhalve kilometer van de binnenstad van Hasselt vind je Corda Campus, een internationale bedrijvencampus op het gebied van technologie, hightech, ICT en media. Met een geplande uitbreiding van 9 hectare, bovenop de ontwikkelde 14 hectare, wil Corda Campus haar rol als dé toonaangevende technologie- en innovatiecampus binnen Europa bevestigen. Met die ambitieuze toekomstplannen zet Corda ook stevig in op mobiliteit, en daarbij staat duurzaamheid heel hoog op de agenda.

VCDO als logische stap
Directeur Raf Degens: “Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat Corda Campus de kaart van de duurzaamheid voluit trekt. We willen daarin echt een voortrekkersrol spelen. Als innovatieve campus en technologische hotspot moeten wij vooroplopen op het vlak van duurzaamheid en ecologische oplossingen. De bedrijven op onze campus verwachten dat ook van ons, het straalt op hen af. Voor ons was het dus een logische stap om Corda Campus in te schrijven voor het traject van Voka’s Charter Duurzaam Ondernemen en om het internationale kwaliteitslabel van de Verenigde Naties te verkrijgen. Dit jaar zijn we geslaagd voor het eerste ‘examen’ op weg naar dat label.”

Publieke laadinfrastructuur

Het aantal elektrische (bedrijfs)wagens op de Hasseltse bedrijvencampus zal de komende jaren fors toenemen. Daarom werd vorig jaar al een laadinfrastructuur voorzien met 24 gloednieuwe snelladers en keuze uit maar liefst 7 verschillende providers. Raf: “We hebben daarbij bewust niet voor één aanbieder gekozen, maar een aantal concurrenten op de markt uitgedaagd om hun meest moderne en performante snellader te plaatsen. Zij mogen zelf hun prijs bepalen. De consument kan kiezen welke provider voor hem de beste keuze is, qua prijs en service.” De faciliteiten zijn er voor werknemers en bezoekers, maar ook buurtbewoners en passanten mogen er gebruik van maken. De capaciteit op de campus werd onlangs nog uitgebreid met 42 extra, reguliere laadpalen. Zo komen we op een totaal van maar liefst 108 laadpunten.”

Treinstation als mobiliteitshub 

Ook het treinstation van Kiewit krijgt een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de campus. Raf: “Van het perron in het station wandel je zo binnen op Corda Campus. Een niet te onderschatten troef voor ons. Er wordt een aangename stationsomgeving voorzien waarbij heel wat mobiliteitsdiensten gebundeld worden. Het station wordt een mobiliteitshub waar je op je gemak kan overstappen van auto naar trein. Er zijn meer dan 3.000 parkeerplaatsen, ruimte genoeg dus. Wat ook nog te weinig geweten is, is dat het station een groot knooppunt van busverbindingen vormt. We willen alle mogelijkheden voor openbaar vervoer meer in de verf gaan zetten, bijvoorbeeld via signalisatieborden, of door alle opties aan te bieden in een app.”

Pioniersrol

Op het station zijn ook elektrische steps, fietsen en deelauto’s beschikbaar. Raf: “We hebben ons testproject voor elektrische deelwagens uitgebreid. Volgende week starten we met een prachtig nieuw model van Polestar.” Ook als het gaat om nieuwe, innovatieve vervoersmiddelen denkt Corda Campus graag vooruit. Raf: “Ik geloof sterk in het potentieel van zelfrijdende voertuigen. We hebben een project gehad met zelfrijdende e-steps. Mijn droom is om een fysieke verbinding te maken met de binnenstad – feitelijk op een steenworp van hier – met een zelfrijdende shuttlebus, of zelfs een innovatief kabelbaanconcept. Slim, mooi en duurzaam. Dat klinkt nu misschien een beetje utopisch, maar de ervaring leert dat ideeën werkelijkheid worden als je ze maar volhardend onder de aandacht blijft brengen!” 
 

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie