Skip to main content
EO

De Aandeelhoudersovereenkomst anno 2019

Workshop: Nuttige afspraken voor familiebedrijven op een rijtje.

Bij de overdracht van een familiebedrijf naar de volgende generatie worden de aandelen vaak overgedragen naar meerdere kinderen.  Maar wat als één van die kinderen niet actief is in het familiebedrijf? Of zijn/haar aandelenpakket wenst te verkopen? Of hij/zij komt te overlijden? Indien hierover niets is geregeld op papier, heeft u weinig om op terug te vallen.

 

Een heel aantal zaken over de overdracht van de aandelen kunnen echter vooraf worden afgesproken in een aandeelhoudersovereenkomst. Dit is een uiterst discrete overeenkomst die wordt afgesloten tussen alle aandeelhouders met voornaamste doelstelling om latere discussies te vermijden. De overeenkomst wordt volledig op maat van de familie en het bedrijf gemaakt.

 

Vanaf twee aandeelhouders is een aandeelhoudersovereenkomst een absolute must voor elk bedrijf. Tijdens deze sessie zullen wij u overtuigen waarom.

 

Programma

 • Waarom is een aandeelhoudersovereenkomst ook zinvol voor een familiebedrijf? En wanneer heb ik het nodig?
 • Wat is er al geregeld in de statuten van mijn vennootschap?
 • Welke afspraken kan ik bijkomend voorzien in mijn aandeelhoudersovereenkomst?
  • Afspraken inzake overdracht van aandelen
  • Afspraken inzake de raad van bestuur
  • Afspraken inzake winstverdeling
  • Afspraken inzake de algemene vergadering
 • Wat is de juridische afdwingbaarheid van mijn overeenkomst?
 • Welke is de impact van het nieuwe vennootschapsrecht?

Didactische aanpak

Na deze opleiding heeft u een perfect beeld van de afspraken die u kan vastleggen in een aandeelhoudersovereenkomst en, in het bijzonder, welke afspraken voor uw vennootschap (en familie) in het relevant zijn.

U zal veel beter in staat zijn om in te schatten wat de risico’s zijn voor het familiebedrijf wanneer er niets is geregeld.

De sessie wordt zeer praktisch gedoceerd en gebracht aan de hand van concrete  praktijkvoorbeelden.

 

Docent

Peter Vandeput, jurist, Familieadviseur, Partner bij Van Havermaet.

Peter begeleidt al vele jaren families bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

 

Julie Dekker, momenteel actief in een 3de generatie-Familiebedrijf. Doctoreerde aan de Universiteit Hasselt rond het professionaliseren van familiebedrijven en was tot enkele maanden geleden actief bij Van Havermaet als Familieadviseur waar ze families begeleide bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

 

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 190,00 excl. BTW

Niet-leden:
€ 250,00 excl. BTW 

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo