Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Samenwerkingen

Samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen

Vanuit de overheid krijgt Rode Kruis-Vlaanderen jaarlijks een quotum voor plasma opgelegd zodat Vlaanderen zelfvoorzienend kan zijn voor de productie van belangrijke preparaten.

Plasma wordt gebruikt voor het maken van verschillende medicijnen met uiteenlopende doelen:

  • Patiënten met een stollingsstoornis. Dit zijn personen waarbij het bloed niet stolt als ze zich verwonden, met als risico dat ze doodbloeden.
  • Pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht.
  • Brandwonden behandelen. Dankzij het eiwitrijk plasma kan het vocht in het lichaam gehouden worden.
  • Vaccins. (Bijvoorbeeld: tetanus)

Er is dus een heleboel plasma nodig om aan deze vraag te voldoen en daarom heeft Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, die beschikt over een eigen Health Community, beslist om ons te ondersteunen in de zoektocht naar (nieuwe) plasmadonoren.

Voka Health Community is een platform voor zorgondernemingen, bedrijven, kenniscentra en patiëntengroepen.

Dat de gezondheidszorg heel veel uitdagingen kent, is niet nieuw. In zo'n context is het echter belangrijk dat we niet alleen binnen de eigen muren zoeken naar oplossingen. Een samenwerking met actoren zoals Rode Kruis Vlaanderen en bedrijven kan oplossingen bieden voor deze uitdagingen. Dit is nu net de eigenheid van de Voka Health Community : plasma is nodig voor diverse actoren binnen dit ecosysteem. Het komt ten goede aan de patiënten en is nodig voor zowel bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe medicatie als kenniscentra voor strategisch basisonderzoek. Elke actor kan immers zijn sterktes profileren en uitbouwen. Zo creëren we niet alleen meerwaarde voor de eindgebruiker, maar voor iedereen.

Project: 'Onderneming met een groot hart'

Specifiek gaan we op zoek naar ondernemingen die dicht bij één van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen gevestigd zijn. Hun werknemers kunnen zich immers vlot en snel naar een donorcentrum begeven, en zo op een uurtje levens redden! We moedigen werknemers aan om onder de middag, als teambuilding of afterwork in groep te komen doneren. Je bent natuurlijk ook steeds individueel welkom.

Dagelijks wordt er nagekeken hoeveel werknemers een afspraak gemaakt hebben om te doneren. Dit wordt bijgehouden door middel van een unieke link die je na inschrijving ontvangt. Ook mag je een poster met QR-code verwachten om actie binnen je onderneming te promoten.

Het aantal donoren wordt afgezet tegen het totaal aantal werknemers: ondernemingen met het procentueel hoogst aantal donoren scoren dus beter.

Elk deelnemend bedrijf waar een donatie geregistreerd wordt krijgt het label 'Onderneming met een groot hart'. Dit label kan je zichtbaar ophangen. Het vormt een mooi teken naar de buitenwereld dat jouw onderneming een 'Onderneming met een groot hart' is. 

Jaarlijks wordt het label 'Onderneming met het grootste hart' uitgereikt aan de winnaar per donorcentrum.

Vul hier jouw aanvraag in