Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Samenwerkingen

Samenwerking met Rode Kruis Vlaanderen

Vanuit de overheid krijgt Rode Kruis-Vlaanderen jaarlijks een quotum voor plasma opgelegd zodat Vlaanderen zelfvoorzienend kan zijn voor de productie van belangrijke preparaten.

Plasma wordt gebruikt voor het maken van verschillende medicijnen met uiteenlopende doelen:

  • Patiënten met een stollingsstoornis. Dit zijn personen waarbij het bloed niet stolt als ze zich verwonden, met als risico dat ze doodbloeden.
  • Pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht.
  • Brandwonden behandelen. Dankzij het eiwitrijk plasma kan het vocht in het lichaam gehouden worden.
  • Vaccins. (Bijvoorbeeld: tetanus)

Er is dus een heleboel plasma nodig om aan deze vraag te voldoen en daarom heeft Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, die beschikt over een eigen Health Community, beslist om ons te ondersteunen in de zoektocht naar (nieuwe) plasmadonoren.

Voka Health Community is een platform voor zorgondernemingen, bedrijven, kenniscentra en patiëntengroepen.

Dat de gezondheidszorg heel veel uitdagingen kent, is niet nieuw. In zo'n context is het echter belangrijk dat we niet alleen binnen de eigen muren zoeken naar oplossingen. Een samenwerking met actoren zoals Rode Kruis Vlaanderen en bedrijven kan oplossingen bieden voor deze uitdagingen. Dit is nu net de eigenheid van de Voka Health Community : plasma is nodig voor diverse actoren binnen dit ecosysteem. Het komt ten goede aan de patiënten en is nodig voor zowel bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe medicatie als kenniscentra voor strategisch basisonderzoek. Elke actor kan immers zijn sterktes profileren en uitbouwen. Zo creëren we niet alleen meerwaarde voor de eindgebruiker, maar voor iedereen.

Project: 'Onderneming met een groot hart'

Specifiek gaan we op zoek naar ondernemingen die dicht bij een van onze veertien donorcentra gevestigd zijn (binnen een straal van 5 à 10 km). Hun werknemers kunnen zich immers vlot en snel naar het donorcentrum begeven waardoor er op een uurtje een leven kan worden gered. We moedigen hen dan ook aan om onder de middag, als teambuilding of afterwork in groep te komen doneren. Past dit niet, ben je natuurlijk ook individueel welkom.

Elk kwartaal kijken we na hoeveel donoren de deelnemende ondernemingen hebben kunnen overtuigen om te doneren. Dit kunnen we als je bij het maken van online een afspraak steeds de juiste, unieke link van jouw bedrijf gebruikt. Deze link wordt na de bevestiging van je deelname door onze medewerkers bezorgd.

We zetten dit aantal af tegen het totaal aan werknemers zodat we de percentages kunnen vergelijken. Ter verduidelijking: kleine ondernemingen met minder medewerkers kunnen percentsgewijs meer donaties gedaan hebben. Er zal ook een onderscheid gemaakt worden tussen bedrijven die naar een donorcentrum gaan of ondernemingen waar een mobiele collecte georganiseerd wordt.

Vul hier jouw aanvraag in