Skip to main content

Seminarie: Cybersecurity voor kmo's

Bijna 1 op 8 Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van één of meerdere cyberaanvallen. De vraag is dus niet of jouw bedrijf ooit slachtoffer zal worden, maar wanneer. Een (dure) cybersecurity strategie uitrollen is voor veel kmo’s onhaalbaar. In dit seminarie geven we je daarom een overzicht van concrete, vaak kosteloze stappen die je kan zetten om jouw onderneming cyberveiliger te maken. Je krijgt ook getuigenissen te horen, van onder meer Handsaeme Machinery en hogeschool VIVES.

Grote bedrijven zijn gevoeliger voor cyberaanvallen, maar deze bedrijven weten zich steeds beter te wapenen waardoor ze niet langer interessant zijn. De aandacht van hackers verschuift dan ook meer en meer richting kleinere kmo’s. Zij zijn vaak minder beschermd, wat maakt dat de gevolgen van een cyberaanval erg groot zijn. In 2021 kreeg 40% van de kleine kmo’s te maken met onbruikbare ICT-systemen omwille van cyberaanvallen. Bij 20% gingen de bedrijfsgegevens verloren en bij meer dan 1 op de 10 kleine kmo’s werden gegevens gestolen.

Cyberaanvallen brengen niet alleen de bedrijfscontinuïteit in gevaar, je verliest als bedrijf ook nog eens het vertrouwen bij medewerkers, leveranciers, klanten, partners. Zowel het herstellen van gegevens als het herstellen van vertrouwen vraagt financiële middelen, inventiviteit en tijd. Je kan dit perfect vermijden door heel gericht na te gaan waar de actiepunten zitten, zowel bij jouw medewerkers als jouw processen en systemen. Zonder (grote) financiële investering, gewoon met gezond verstand.

Na dit seminarie:

 • Heb je een live hacking van paswoorden gezien. Een ethisch hacker toont aan hoe eenvoudig het is om mensen te misleiden en wat onze grootste valkuilen zijn.
 • Begrijp je dat cybersecurity in een bedrijf afhankelijk is van zowel mensen, processen als tools. En dat je beveiliging dus op deze 3 componenten moet gebeuren.
 • Heb je voor jouw organisatie aangeduid welke quick wins je zelf kan aanpakken om jouw cybersecurity te verbeteren en naar wie je acties kan delegeren.
 • Weet je welke steunmaatregelen er zijn om te werken aan cybersecurity.
 • Ga je aan de slag en volgen wij je op na 2 maanden: welke stappen heb je kunnen zetten, welke niet en waarom? Op die manier kunnen we je verder blijven begeleiden of alert houden. 
 • Heb je kans om een gratis 1-op-1 advies van onze sprekers te winnen. Stuur ons jouw vragen vooraf door en wij laten bij de start van het seminarie weten wie de gratis coaching heeft gewonnen. Meer info hierover na inschrijving.

Programma

 • 9.00 uur: Onthaal
 • 9.30 uur: Facts & figures. Wat zijn de grootste valkuilen voor cybersecurity in een kmo? Wat kan je eraan doen? En wat met de bestaande IT-leverancier?
 • 10.30 uur: Getuigenissen. Olivier Handsaeme, CEO van Handsaeme Machinery, en Bianca Corneillie, directeur IT van hogeschool VIVES, getuigen over cybersecurity-aanvallen in hun bedrijf/organisatie, en delen hun leerlessen.
 • 11.00 uur: Pauze
 • 11.20 uur: Jouw eerste 10 stappen naar meer cybersecurity
 • 11.50 uur: Steunmaatregelen voor cybersecurity: medewerkers, processen, tools
 • 12.00 uur: Demo live hacking
 • 12.30 uur: Lunch

Sprekers

 • Kristof Van Stappen is CEO en founder van Jimber, een cybersecuritybedrijf dat oplossingen aanbiedt om veilig te browsen, beveiliging van bedrijfsapps naar een hoger niveau tilt en een digitale kluis aanbiedt. Kristof heeft vorige werkervaringen bij onder andere Febelco als frond-end developer, Netlease als Sharepoint consultant en Möbius als System Engineer. 
 • Jonas Delrue is CTO en founder van Jimber. Hij deed ervaring op bij onder andere Artilium als CTO en Lead Developer, en bij Excentis als Engineer. 

Contactpersoon

Mieke Vandewaetere

Manager innovation and transition

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O'Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Voka-leden: 200 euro
Niet-leden: 300 euro

Voor dit seminarie kan je gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Je aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.0104126
Aantal opleidingsuur: 3

kmo portefeuille
 

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar de genoemde verantwoordelijke, uiterlijk tot 7 werkdagen voor de start van de opleiding. Bij laattijdige annulering blijft het volledige bedrag verschuldigd . Je kan je wel laten vervangen door een collega die aan de doelgroep voldoet.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag