Skip to main content

Plato Groeien in een krappe arbeidsmarkt

Op welke manieren kan je flexibel en gericht expertise binnenbrengen in je onderneming? Dat ontdekken we met een groep van ondernemers in dit Plato-traject.

✔️ Word je als ondernemer ook geconfronteerd met een rem op je groei door de krapte op de arbeidsmarkt

✔️ Ondervind je moeilijkheden om de juiste medewerkers te vinden?

✔️ Heb je al nagedacht over andere manieren om nieuw talent en bijkomende expertise binnen te halen in je onderneming? 

In dit Plato-traject verkennen we met een groep van ondernemers alle mogelijkheden hoe je met het juiste talent en expertise aan de slag te gaan, en zo de continuïteit van jouw dienstverlening kan garanderen.

Je kan immers op tal van manieren flexibel en gericht expertise binnenbrengen in je onderneming. Onderaannemers, contractors, zelfstandigen, freelancers, interim krachten of toch vaste medewerkers? Of sterke partnerships uitbouwen en zo een sterk ecosysteem rondom je onderneming vormen?

We gaan dieper in de op de voor- en nadelen van verschillende systemen van arbeid, onderzoeken de juridische mogelijkheden, denken na over een strategie voor je verdere groei in een krappe arbeidsmarkt, bekijken hoe je een ecosysteem kan opzetten.

Ontdek meer over het traject in de verschillende tabs

Een tendens?

Werken met flexibele arbeidskrachten is aan een sterke opmars bezig, ook in België. Ondernemingen die nu systemen van flexibele arbeid omarmen hebben (in de toekomst) een stapje voor in de krappe arbeidsmarkt. Er wordt verwacht dat het aantal flexibele arbeidskrachten de komende jaren in belang toeneemt, mede door de war for talent en onder invloed van corona. Daarnaast is het ook een uitdaging om de huidige werknemers aan boord te houden en te binden aan je onderneming. En de nieuwe generatie werkkrachten heeft bovendien ook een andere kijk op werk. Kortom, de nieuwe realiteit van werk is iets waar je als ondernemer het hoofd aan moet bieden.

De voordelen van werken met flexibele werkkrachten/De juiste expertise op het juiste moment

Flexibele arbeidskrachten inschakelen levert heel wat voordelen op. Zo kan het goedkoper zijn om hen in te schakelen voor sommige projecten in plaats van een vaste medewerker aan te nemen. Door werk uit te besteden kan je je als ondernemer meer focussen op je business en haal je specifieke expertise in huis. Bovendien hebben flexibele arbeidskrachten vaak een gezonde dosis ondernemingszin en kijken ze met een open, kritische en andere blik naar je onderneming.

Enkele uitdagingen

Tegelijk is werken met flexibele arbeidskrachten voor veel zaakvoerders nieuw. Het brengt daarom nog veel vragen en uitdagingen met zich mee. In dit Plato-traject gaan we via kennisdeling en ervaringsuitwisseling op zoek naar antwoorden op jouw vragen rond dit thema. 

In dit traject gaan we aan de slag met de uitdagingen die de deelnemers in de groep zelf ervaren. Een aantal mogelijke uitdagingen die aan bod kunnen komen zijn:

Strategische uitdagingen

 • Hoe past het werken met flexibele arbeidskrachten in jouw toekomstige groeiverwachtingen? 
 • Hoe maak je werk van een visie op werken met flexibele en externe werkkrachten?
 • Voor welke uitdagingen in je onderneming schakel je wel of geen flexibele werkkracht in?
 • Hoe kan je flexibele arbeidskrachten succesvol integreren in je beleid, hoe bouw je een duurzame relatie uit of zet je een ecosysteem op?

Juridische uitdagingen

 • Hoe stel je een ‘code of conduct’ op? En neem je clausules op in een contract?
 • Hoe hou je als zaakvoerder de vinger aan de pols zonder in een gezagsrelatie met de flexibele arbeidskracht terecht te komen?
 • Wat is de grens met schijnzelfstansdigheid, waar moet je als zaakvoerder over waken?

HR-uitdagingen

 • Waar vind je de juiste arbeidskrachten?
 • Hoe verloon je de externe arbeidskrachten? Hoe stel je een goed loonbeleid op?
 • Hoe zorg je voor betrokken externen die je bedrijfsstrategie mee ondersteunen?
 • Maak je een onderscheid tussen vaste medewerkers en flexibele arbeidskrachten of net niet?

De tweedaagse kick-off met overnachting vindt plaats op 17 en 18 februari 2022. Nadien volgen:

 • 10 maandelijkse sessies verspreid over één jaar
 • 1 informele sessie
 • 1 overkoepelende sessie met alle andere Plato-groepen
 • 2 ervaren p/meters en een Voka-coördinator

Met deze 5 argumenten werk je binnenkort vlekkeloos met flexibele arbeidskrachten

 1. Durf te springen. Probeer met flexibele arbeidskrachten te werken die expertise hebben in domeinen waar je zelf te kort komt. Bekijk welke voordelen het kan opleveren, want onbekend is onbemind. 
 2. Er zijn minder risico’s verbonden aan werken met flexibele arbeidskrachten dan aan een aanwerving van een vaste medewerker. 
 3. Eenmaal je de sprong waagt, maak je best duidelijke (contractuele) afspraken
 4. Je bouwt mee aan een arbeidsmarkt die futureproof is want flexibele arbeidskrachten zijn enorm wendbaar en tegelijk werken ze vaak lang voor dezelfde klanten.  
 5. Zie flexibele arbeidskrachten als partners in jouw groei. Dankzij hun flexibiliteit vormen ze het ideale profiel voor snelgroeiende bedrijven die bovendien een klankbord kunnen zijn voor knelpunten binnen jouw organisatie.

Snuif de sfeer op met enkele beelden van een kick-off

Deze mentoren begeleiden het traject

Tom Staelens

Tom heeft een jarenlange ervaring als marketeer, o.a. voor Disney en USG. Sinds 2016 deed hij heel wat freelance marketingopdrachten bij zowel kleine als grote bedrijven. In 2020 maakte hij de omslag van freelance naar een eigen onderneming. Als freelancer bouwde hij een breed netwerk uit en ook vandaag werkt hij nog steeds samen met heel wat freelancers. Hij weet dan ook vanuit de praktijk hoe je je onderneming kan doen groeien dankzij een combinatie van vaste medewerkers en freelancers.

Tom Staelens

Vanessa De Mulder

Het is mijn ambitie om co- creatief en participatief organisaties, teams en/of HR afdelingen te begeleiden in hun transitie naar een meer wendbare en toekomstgerichte manier van organiseren, waarin teams en medewerkers een centrale rol krijgen in het beleven van de visie en het realiseren van de strategische ambities.

Door mijn rollen als HR director, manager van Mens & Organisatie, interim manager en mijn ervaring als organisatie- architect & adviseur is mijn rugzak gevuld met expertise op vlak van leiderschap, (HR) strategie, organisatie & team ontwikkeling.

Vanessa De Mulder

Jessie Govaert

Na 15 jaar ervaring in de rekruteringssector in diverse rollen als recruiter, Business en commerciële manager, zette Jessie Govaert de stap naar het freelance statuut. Ze werkte voor Fluvius en Barco op de talent afdelingen waar ze de rol van Talent Acquistion Partner combineerde met de rol van Change Facilitator. Sinds eind 2019 zette Jessie de stap naar het ondernemerschap.

Ze is de mede oprichter van de grootste freelance community in België op dit moment, Freelancers in Belgium en runt de vzw Freelance Forward, die zich inzet voor bewustwording rond werken met freelancers in België. In 2021 startte ze de HR Cockpit op, waarbij de focus ligt op HR freelance expertise inzeten bij kmo's, start- en scale-ups om zo hun groei te kunnen versnellen. 

Jessie Govaert

Wil je meer informatie rond dit groeitraject? Laat hieronder je gegevens achter en wij contacteren je zo snel mogelijk!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Contactpersonen

Griet Santy

Groeitrajecten - Arbeidsmarkt

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Groeitrajecten

Wanneer

Prijs

€ 1200 (excl. btw)

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

VLAIO