Skip to main content
Map
Voka Opleiding

Mercurio: Go International

Internationaal Ondernemen

Strategisch nadenken over jouw internationale expansie is een must. Of je nu al reeds verschillende jaren internationaal actief bent of nog maar net een eerste order uit een buurland gekregen hebt, het is ten alle tijden belangrijk om een gedetailleerd exportplan uit te werken. Zeker in uitdagende tijden zal een strategisch plan jou meer slaagkans bieden over de grenzen heen. Door middel van interactieve sessies met gelijkgestemden en onder leiding van experten werken we samen met jou een internationale strategie uit.

Internationale handel, de motor voor welvaart

Internationaliseren is een hele opgave, waarbij je best wat ondersteuning kan gebruiken. Deze kan je vinden bij het Mercurio Go International project waarbij we je samen met experten helpen en begeleiden bij het opstellen van een internationale strategie. 

Hoe gaan we te werk?

Het Mercurio Go International traject, bestaande uit 7 maandelijkse sessies, biedt groepsbegeleiding aan kmo bedrijfsleiders die willen internationaliseren. Het doel is een op maat gemaakte internationale strategie opstellen waarbij de focus ligt op ervaringsuitwisseling en waar praktijkgerichte kennisoverdracht centraal staat. Een ideale combinatie die maakt dat jouw internationale strategie op punt staat.

 • 7 sessies
 • 7 netwerkmomenten
 • 1 actieplan
 • 1 duidelijke strategie

Wat bieden wij jou?

 • Individueel feedbackrapport met mogelijke verbeterpunten o.l.v. Flanders Investment & Trade
 • Mogelijkheid tot persoonlijk advies en coaching door o.a. partners en Global ambassadors 
 • Ervaringsuitwisseling en praktijkgerichte kennisoverdracht 
 • Gedetailleerd exportplan op maat van jouw bedrijf met actiepunten 
 • Pitch jouw exportplan voor een adviesraad van experten

Ben jij diegene die het verschil kan maken? 

Tijdens dit traject focussen we op ondernemers/exportmanagers die:

 • weinig internationale ervaring hebben;
 • internationale ervaring hebben, maar nog geen duidelijke exportstrategie hebben uitgetekend voor het bedrijf of die de exportstrategie willen herbekijken;
 • internationale ervaring hebben en doelgericht en voorbereid nieuwe markten willen veroveren

Het zijn niet de sterkste die overleven en ook niet de meest intelligente. Het zijn diegene die het beste reageren op veranderingen en nieuwe uitdagingen aangaan

Charles Darwin

Programma

Sessie 1 - Quickscan

Vooraleer er van start gegaan wordt zal er door Flanders Investment & Trade een Quickscan afgenomen worden. Deze neemt de bedrijfsorganisatie onder de loep. Het resultaat is een objectief beeld van jouw organisatie en processen. En de mate waarin uw exportplannen haalbaar zijn. De Quickscan kan dienen als eerste sturingsinstrument voor jouw totale strategie. 

Sessie 2 - Marktintroductie

Na een kennismakingsronde zal er ingezoomd worden op de verschillende aspecten van buitenlandse marktintroductie. Hoe bereid je je bedrijf voor op internationale expansie? Hoe begin je eraan? Wat zijn de valkuilen? 

 

Sessie 3 - Exportstructuren

Joint venture, franchising, agentuur, licensing, reselling, ... Het aanbod aan exportstructuren voor jouw onderneming is groot. We zetten tijdens deze dynamische workshop alle mogelijkheden met de voor- en nadelen op een rijtje, en vergelijken we de diverse kanalen zodat jij gemakkelijk de juiste keuze maakt. 

Dit zal aangevuld worden met de opportuniteiten en valkuilen van e-commerce. 

Sessie 4 - Internationale marketing & sales

Marketingactiviteiten die erop gericht zijn doelgroepen te beïnvloeden die geen deel uitmaken van de eigen nationale markt vergt een andere aanpak. Daarom zal een sessie toegewijd worden aan internationale marketing & sales inclusief internationale prijszetting. 

Sessie 5 - Subsidiemogelijkheden + Intellectuele eigendom

Subsidies zijn er om jou te ondersteunen bij belangrijke fases of beslissingen zoals het internationaal uitbreiden. Het is niet altijd gemakkelijk om wegwijs te vinden in deze jungle, daarom geven we in deze sessie een eerste houvast. 

Daarnaast zal er in deze sessie ingegaan worden op de do’s and don'ts in de opbouw van een internationale IP strategie. 

Sessie 6 - Risicobeheer + Internationale contracten

Credendo steunt als openbare kredietverzekeraar steunt de exportactiviteit van bedrijven met een Belgisch belang. Vanuit hunpreventieve rol maken ze permanent risico- en economische analyses van landen. Die krijgen dan een rating van 1 tot 7. Rating 7 betekent dat het te gevaarlijk is om er exportactiviteiten te verzekeren of te financieren. Daarnaast dekt Credendo ook het risico van niet-betaling. In deze sessie zullen ze jou bewust maken van deze risico's en hoe je hier best mee omgaat. 

Een jurist zal je daarna loodsen doorheen de juridische basisprincipes toe in het kader van jouw internationale activiteiten. 

Sessie 7 - Internationale Raad van Advies

Aan het eind van het traject zal je de mogelijkheid krijgen om jouw actieplan te pitchen voor een ervaren jury. Zij zullen als klankbord waardevolle feedback geven, waarmee je verder aan de slag kan. 

Met dank aan onze partners

go international internationaal ondernemen mercurio

Contactpersoon

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie

Wanneer

Prijs

Leden: €1000.00
Niet-leden: €1000.00

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.