Skip to main content
  • Wat is de definitie van een handelsagent?

Wat is de definitie van een handelsagent?

Werken met een handelsagent is een vorm van directe distributie. Met een directe distributiestrategie levert u rechtstreeks aan de afnemer en bewerkt u de internationale markt zelf.

Een handelsagent geeft bestellingen door aan de leverancier, die op zijn beurt rechtstreeks levert en factureert aan de klant. De agent werkt doorgaans op commissie en werkt als zelfstandig tussenpersoon in naam en voor rekening van de firma die hij in het buitenland vertegenwoordigt. Binnen de EU zijn er specifieke wettelijke regelingen voor het statuut van handelsagent, gebaseerd op een Europese richtlijn. Maar ook op verderafgelegen markten is er meestal een wettelijke regelgeving van toepassing op de samenwerking met een plaatselijke agent.

Een handelsvertegenwoordiger heeft grotendeels dezelfde opdracht als de handelsagent, maar hij is in vaste loondienst. Wanneer de vertegenwoordiger de bevoegdheid heeft om contracten te sluiten, moet er vennootschapsbelasting betaald worden in het land van de vertegenwoordiger. Ook voor het statuut van handelsvertegenwoordiger bestaan er in bepaalde gevallen speciale wetten.

 

Hebt u ook een vraag voor onze helpdesk? Stuur een mailtje naar viavoka@voka.be​​​​​​​.
Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat