“Dat wij als gewone fietsmensen Trends Gazellen-ambassadeurs zijn geworden, tussen al die fintech- en IT-bedrijven, vind ik zot”, zegt Cyclobility-oprichter Andries Aumann. Want hoewel Cyclobility fietsleasing aanbiedt via een online platform, is dat digitale luik niet hun stokpaardje: “Onze fietsen, onze kennis en onze service zijn dat wel.” En daar schuilt wellicht het geheim van hun succes.

Oprichter Andries Aumann, die met Cyclobility Oost-Vlaams ambassadeur Trends Gazellen werd bij de middelgrote bedrijven.
Tekst Kristina Rybouchkina – foto Nathalie Dolmans
Er heerst een gezellige drukte in de loods van Cyclobility in Kluisbergen, waar Andries ons ontvangt. “De grootste uitdaging aan onze groei is ongetwijfeld het bijhorende plaatsgebrek”, lacht hij terwijl we plaatsnemen in een werk- slash bergruimte, waar we proberen niet te luid te praten om collega’s die er zitten niet te storen. “We zijn ons aan het reorganiseren, want er zijn de laatste maanden veel personeelsleden bijgekomen en die moeten allemaal een plek krijgen. Intussen tellen we meer dan 50 medewerkers.”
De oprichter vindt het bijzonder dat Cyclobility de titel van snelst groeiende middelgrote bedrijf op zijn naam mag schrijven volgens de criteria van de Trends Gazellen, te meer omdat de fietsaanbieder momenteel nog feller groeit dan in de referentieperiode van 2019 tot 2023. “We zijn dit jaar gestart met 4.500 leasefietsen. Tegen het einde van het jaar gaan we er dankzij de openbare aanbestedingen die we recent hebben gewonnen minstens 10.000 hebben. Volgend jaar komen er wéér 10.000 fietsen bij. De omzet waar rekening mee werd gehouden bij Trends Gazellen was 8,6 miljoen in 2023. Vorig jaar hadden we een omzet van 11,5 miljoen, maar dat was best een moeilijk jaar door de energie vragende M&A met Down2Earth. Nu verwachten we minstens een verdubbeling.”
Leasing en fysieke winkels
Andries trapte Cyclobility op gang in 2016: “Een periode waarin elektrisch fietsen zogezegd nog ‘iets voor oude mensen’ was.” Zelf was hij als grote fietsfanaat echter meteen overtuigd van de mogelijkheden die elektrisch fietsen kon bieden naar duurzaam woon-werkverkeer toe. “Veel bedrijven die ik in het begin contacteerde, kenden fietsleasing nog niet. Het is moeilijk om je dat nu voor te stellen, maar het concept was volledig nieuw. Gelukkig waren er een aantal vooruitstrevende werkgevers zoals North Sea Port - een van onze eerste klanten - die voor ons de weg hebben geëffend.”
Verschillende concullega’s begonnen in dezelfde periode als Cyclobility fietsleasing aan te bieden. “Wij onderscheidden ons door van in het begin ook in te zetten op service. Als je een probleem hebt met je auto, dan wil je dat VAB snel naar je toe komt, toch? Gebruikers van onze leasefietsen moesten van dezelfde hulp kunnen genieten, vond ik. Wij zorgden dus voor mobiele servicebussen, die indien nodig tot bij fietsers thuis konden komen. Daarvoor werkten we oorspronkelijk samen met BikeKing, het bedrijfje van Pieter Rutten, dat zich specialiseerde in onderhoud op locatie. Omdat wij zo goed overeenkwamen besloten we al snel de krachten te bundelen en smolten we samen – Pieter is vandaag onze service manager. Die dienstverlening zorgde er in combinatie met ons leasingplatform voor dat wij zowel de HR-medewerkers konden ontzorgen, als de fietsers. Maar het maakte ook dat we trager groeiden dan concullega’s, waardoor we lang de underdog waren in onze sector.”
Nog iets wat de groei van Cyclobility enigszins afremde was de keuze om ook eigen fysieke fietswinkels te beginnen. De eerste opende de deuren in Kluisbergen in 2021. Intussen zijn er nog zeven locaties bijgekomen: in Gent, Roeselare, Aalst, Sint-Niklaas, Lier, Aalter en Zedelgem. “Dat maakt enerzijds dat ook particulieren bij ons een fiets kunnen kopen of leasen. Anderzijds bieden onze winkels ook voordelen voor bedrijven. Werknemers die een probleem hebben met hun fiets hebben zo een extra plek in hun buurt waar ze terechtkunnen. Bovendien is onze verbrekingsvergoeding dankzij onze fietswinkels de laagste op de markt. Als iemand zijn fiets niet meer wil leasen omdat hij verandert van werk, nemen we die tegen een lage kost terug. Want wij kunnen die niet enkel terug in leasing brengen, maar ook tweedehands verkopen via onze shops.”
Wij zetten van in het begin niet enkel in op fietsleasing, maar ook op service”
Andries Aumann, Cyclobility-oprichter
Versnelde groei
Om de mobiele onderhoudsservice en de fietswinkels te kunnen realiseren, waren er natuurlijk centen nodig. Om trouw te blijven aan zijn duurzaamheidsvisie, koos Andries steeds voor financiële partners die eveneens ecologisch, economisch en sociaal verantwoord ondernemen. “Ik werk van in het begin samen met Triodos Bank”, vertelt hij. Daar kwam kapitaal bij van Trividend, het Sociaal Investeringsfonds van de Vlaamse Overheid (SIFO) met een waarborg van PMV, impactfonds Change en later ook Regenero Impact Fund. “Die kleine investeerders hebben ons erg geholpen om te groeien.” Want vergis je niet: ondanks de vertragende factoren werd Cyclobility alsmaar groter. De fietsleasingmarkt is tenslotte geëxplodeerd en de stabiele basis die in de beginjaren was opgebouwd, maakte het mogelijk om op te schalen. “We groeiden zo snel als mogelijk: ongeveer 70 procent per jaar.”
Vorig jaar zette Cyclobility de demarrage écht in via een samenwerking met Down2Earth Capital. “We wilden nog groter worden en daarvoor hadden we nood aan één grote partner. Zo kwamen we uit bij Down2Earth”, aldus Andries. De private equity firm heeft nu een meerderheidsparticipatie, naast het voormalige management, dat herinvesteerde. “De overname combineerden we met de uitbouw van Cyclobility 2.0. Dat is gericht op een nog bredere service voor de fietser dankzij samenwerkingen met heel wat lokale fietshandelaars over heel Vlaanderen. Zij spelen een sleutelrol binnen ons aanbod. Bovendien heeft Down2Earth ook heel wat knowhow binnengebracht. Zij zijn bijvoorbeeld erg sterk in cijfers. Als er beslissingen moeten worden gemaakt kunnen ze de risico’s perfect berekenen, met een worst case scenario en een best case scenario. Het is fijn dat we zo’n nauw contact hebben en vlot kunnen sparren.”
(lees verder onder de foto)

Duurzaamheidsfocus
Door de nieuwe wind in de rug ziet de Oost-Vlaamse Trends Gazelle de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Daarbij blijven we focussen op duurzaamheid. Zo geven we de voorkeur aan fietsmerken uit Europa die hier eveneens mee begaan zijn, zoals Riese & Müller (dat zijn fietsen bijvoorbeeld verpakt in herbruikbare dozen) en Moustache (dat dekens gebruikt). Intussen zijn we groot genoeg om leveranciers die minder met het milieu bezig zijn, aan te spreken en met hen mee te denken over het verkleinen van de afvalberg.”
Ook op het vlak van duurzame tewerkstelling levert Cyclobility inspanningen. “Zo werken we samen met een sociale werkplaats voor de montage en levering van onze fietsen. Ons eigen personeel krijgt dan weer veel verantwoordelijkheid en een goed loon. Ik kom zelf uit de retailwereld, waar de verloning niet goed was, en dat wil ik voor onze mensen niet. Verder zorgen we voor een goede sfeer. We zijn als team sterk verbonden omdat we samen groeien én door onze liefde voor sport, fietsen én onze gezamenlijke missie om iedereen op de fiets te krijgen.”
Een sprint naar succes
(in mensen, cashflow en toegevoegde waarde)
Gazelles zijn sierlijk, razendsnel en altijd alert. Een toonbeeld van wendbaarheid en kracht. Je ziet ze niet enkel in de savanne, maar ook op de werkvloer.
De redactie van Trends Magazine selecteert dit jaar voor de 24ste keer per provincie 250 Trends Gazellen. De snelste groeiers in toegevoegde waarde, personeel en cashflow.
Deze bloeiende bedrijven zijn hun concurrentie vaak net een stap voor. Nooit log, immer slagvaardig. Ze investeren snel, herinvesteren slim en blijven nooit te lang op één markt. Ze groeien niet alleen hard maar ook slim.
Ze innoveren als het moet, voelen tijdig risico’s aan en zijn alert voor extern gevaar. Net zoals een gazelle instinctief weet wanneer het tijd is om te versnellen, te vertragen of te anticiperen.
De Trends Gazellen Ambassadeurs 2025 voor Oost-Vlaanderen zijn Studaro, Cyclobility en argenx, respectievelijk bij de kleine, middelgrote en grote bedrijven. De uitreiking vond eerder dit voorjaar plaats, op de volgende pagina’s ontdek je twee van deze drie gazellen.
Laat jouw onderneming groeien met Voka
Groei is essentieel voor het succes van je bedrijf, maar het brengt vaak nieuwe uitdagingen met zich mee. Of het nu gaat om het verfijnen van je strategie, het verbeteren van je processen of het uitbreiden naar nieuwe markten, Voka begrijpt de complexiteit van ondernemerschap. Wij bieden deskundig advies en praktische hulpmiddelen die specifiek zijn ontworpen om je te ondersteunen in elke fase van je groeitraject, zodat je succesvol kunt navigeren en duurzaam kunt blijven groeien.
Contacteer marjolein.haan@voka.be of neem een kijkje hier
