Terwijl bedrijven verwikkeld zijn in een war for talent, vullen heel wat bijna-afgestudeerde ingenieurs, IT’ers en accountants al dan niet spreekwoordelijk rekken om hun dagelijkse kosten te betalen. Studaro merkte de tegenstrijdigheid op en vormt sindsdien de brug tussen werkgevers en ambitieuze hoger opgeleide laatstejaars die hun diploma nog nét niet op zak hebben. En dat heeft de scale-up geen windeieren gelegd. “Wij zijn het bewijs dat jongeren heel wat in hun mars hebben”, zegt founder Jelle Van Impe.

Founder Jelle Van Impe die met Studaro Trends Gazellen Ambassadeur 2025 voor Oost-Vlaanderen werd in de categorie kleine bedrijven.
Tekst Kristina Rybouchkina – foto Jeroen Willems
Het is onder meer dankzij de omzet van ruim 2,5 miljoen euro in 2023 dat Studaro zich ambassadeur van de Trends Gazellen mag noemen. Maar in 2021 was er van omzet amper sprake en was er door corona zelfs een schuldenberg van 120.000 euro. Om maar te zeggen: het is écht snel gegaan. Dat is enerzijds te danken aan het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de oprichter en het team van Studaro, en anderzijds aan het concept, waar de bedrijfswereld duidelijk op zat te wachten.
“Klanten kunnen via ons Studarians inschakelen”, vat Jelle samen. “Dat is een woord dat wij bewust in het leven hebben geroepen om onze mensen te onderscheiden van jobstudenten of stagiairs. Want dat zijn ze niet.” Wat Studarians bijzonder maakt, is dat ze over relevante kennis en vaardigheden beschikken, die ze bij werkgevers aan boord brengen. Het is een win voor de bedrijven – die jong talent zo bovendien al vroeg voor zich kunnen winnen en zichzelf op de kaart zetten bij starters – maar ook voor de Studarians, die hun ambitie en passie kunnen volgen en een toekomstige werkgever van binnenuit leren kennen. Na afstuderen krijgen ze dan ook de kans om in dienst te treden.
“We stappen ook weg van weekend- of vakantiewerk. Studarians werken net wanneer jij ook werkt: tussen maandag en vrijdag, doorheen het hele jaar. Dat is mogelijk omdat veel laatstejaars een deeltijds programma volgen of vrijstellingen hebben omdat ze al aan een tweede opleiding bezig zijn. Na 650 gewerkte uren – het jaarlijkse aantal studentenuren in België – worden de Studarians vast overgenomen zonder enige extra kost. Dat maakt het voor bedrijven net zo interessant: je hebt een ingewerkt teamlid aan een minimaal prijskaartje, en iedereen wint erbij.”
Lessons learned
Het idee voor Studaro kreeg Jelle in 2018, toen hij de wereld rondreisde nadat hij zelf was afgestudeerd. Oorspronkelijk ging het om studierelevante studentenjobs voor buitenlandse studenten in België. Samen met zijn twee toenmalige beste vrienden stampte hij de start-up uit de grond. Er werd een investeerder aangetrokken en Studaro leek vertrokken, tot iedere partij een andere toekomst voor Studaro begon te zien. “In 2021 ging ik alleen verder”, blikt hij terug.
Jelle leende privé geld om in zijn bedrijf te steken en Studaro zoals het er vandaag uitziet, schoot uit de startblokken. “Vandaag zijn er geen externe investeerders meer. We zijn puur op profit gegroeid.”
Daar is Jelle best fier op, al geeft hij toe dat het niet makkelijk was. “Zeker omdat het mentaal zwaar is om solo-founder te zijn. Je hebt geen sparringpartner op wie je kunt terugvallen. Daarom ben ik in 2023 op zoek gegaan naar een goede leadership coach met meer ervaring in het bedrijfsleven. Na een lange zoektocht en heel wat gesprekken, kwam ik Vinciane Verbiest tegen. Haar ondernemende coachingstijl, ervaring en directe aanpak waren exact wat ik zocht. Zij heeft een cruciale rol gespeeld in de vooruitgang van Studaro door mij mezelf beter te laten leren kennen. Ik weet nu wat me triggert om naar een resultaatgerichte mindset te gaan of om een visionaire focus te creëren, maar evengoed wat me triggert in gesprekken met anderen, zodat ik in discussies anders naar diverse standpunten ben gaan kijken.”
Wij hebben een nieuwe talentenpool ontdekt op de arbeidsmarkt”
Jelle Van Impe, founder Studaro
Met hulp van AI
Zijn aangescherpte leiderschapsvaardigheden komen Jelle aardig van pas, want Studaro telt intussen zestien medewerkers plus – hoe kan het ook anders – drie Studarians. “Het is een fantastisch, jong team. Het is dankzij hen dat wij de afgelopen jaren ruim 1.400 procent zijn gegroeid. Eigenlijk zijn wij zélf ook het bewijs dat jonge mensen heel wat in hun mars hebben.”
Al is de gemiddelde leeftijd de voorbije maanden ietwat opgetrokken door enkele ervaren techprofielen, want Studaro is volop aan het bouwen aan vernieuwende AI-software om hun diensten nog beter én schaalbaarder te maken. “Wij beschikken over een database van 18.000 Studarians, die ons een goed beeld geeft van hun kennis na hun specifieke opleidingscurriculum en hun soft skills. Nu laten we daar al eigen software op los om via algoritmes een eerste selectie te maken voor een vacature, waarbij ook rekening wordt gehouden met bedrijfscultuur, waarden en normen ... Daarna screenen onze talentcoaches de jongeren die in aanmerking komen tijdens een persoonlijk gesprek, om vervolgens enkel de beste kandidaten voor te leggen aan de klant die de finale keuze maakt. We beseffen goed hoe belangrijk de juiste mindset en skills zijn, dus zullen ook nooit zomaar iemand voorstellen.”
Dankzij de nieuwe AI-software zal het matchingproces met minder menselijke tussenkomst kunnen verlopen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat zal er ook voor zorgen dat de selectie sneller gebeurt én dat Studaro zal kunnen opschalen. Hoe de software precies zal werken blijft geheim, maar dat de slimme toepassing vorm kan krijgen is onder meer te danken aan de vele arbeidsmarktdata die Studaro doorheen de jaren heeft verzameld. “Na opstart van een Studarian blijven onze talent coaches steeds met die persoon en het bedrijf in contact om de groei op te volgen. Zo kunnen wij vaardigheden die een Studarian toch zou missen in kaart brengen én zelf opleidingen voorzien.”
Dankzij studierelevant studentenwerk leer je veel sneller je sterktes kennen en je hoeft niet ‘zonder ervaring’ af te studeren om dan voor de leeuwen te worden gegooid”
Jelle Van Impe, founder Studaro
Talent van morgen
“Dat jongeren zo weinig mogelijk willen werken, maar wel zo veel mogelijk willen verdienen, is trouwens onzin”, geeft Jelle nog mee. “Wel zijn veel jongeren gefrustreerd doordat ze jarenlang studeren, om pas dààrna te ontdekken dat een job in dat domein misschien toch niet hun ding is. Ook in dat aspect brengt studierelevant studentenwerk een extra wake-upcall: je leert veel sneller je sterktes kennen, kan meteen inspelen op je interesses en hoeft niet ‘zonder ervaring’ af te studeren om dan voor de leeuwen te worden gegooid. Als maatschappij verliezen we hierdoor momenteel nog te veel jongeren aan een bore- of burn-out. En dat is zonde. De toekomst van werk is flexibel en skills-based, en dat start bij de volgende generatie talent én ambitieuze bedrijven die hierin mee zijn.”

Een sprint naar succes
(in mensen, cashflow en toegevoegde waarde)
Gazelles zijn sierlijk, razendsnel en altijd alert. Een toonbeeld van wendbaarheid en kracht. Je ziet ze niet enkel in de savanne, maar ook op de werkvloer.
De redactie van Trends Magazine selecteert dit jaar voor de 24ste keer per provincie 250 Trends Gazellen. De snelste groeiers in toegevoegde waarde, personeel en cashflow.
Deze bloeiende bedrijven zijn hun concurrentie vaak net een stap voor. Nooit log, immer slagvaardig. Ze investeren snel, herinvesteren slim en blijven nooit te lang op één markt. Ze groeien niet alleen hard maar ook slim.
Ze innoveren als het moet, voelen tijdig risico’s aan en zijn alert voor extern gevaar. Net zoals een gazelle instinctief weet wanneer het tijd is om te versnellen, te vertragen of te anticiperen.
De Trends Gazellen Ambassadeurs 2025 voor Oost-Vlaanderen zijn Studaro, Cyclobility en argenx, respectievelijk bij de kleine, middelgrote en grote bedrijven. De uitreiking vond eerder dit voorjaar plaats, op de volgende pagina’s ontdek je twee van deze drie gazellen.
Laat jouw onderneming groeien met Voka
Groei is essentieel voor het succes van je bedrijf, maar het brengt vaak nieuwe uitdagingen met zich mee. Of het nu gaat om het verfijnen van je strategie, het verbeteren van je processen of het uitbreiden naar nieuwe markten, Voka begrijpt de complexiteit van ondernemerschap. Wij bieden deskundig advies en praktische hulpmiddelen die specifiek zijn ontworpen om je te ondersteunen in elke fase van je groeitraject, zodat je succesvol kunt navigeren en duurzaam kunt blijven groeien.
Contacteer marjolein.haan@voka.be of neem een kijkje hier
