Overslaan en naar de inhoud gaan
Voka nationaal
Nieuws

Deze 3 beslissingen van de Vlaamse Regering zijn goed voor bedrijven

De Vlaamse Regering nam recent drie beslissingen die bedrijven vooruithelpen: een realistischer energie- en klimaatplan, een hervorming van de technische keuring en een vereenvoudiging van de vergunningsplicht. Zaarom zijn ze goed voor ondernemers? 

Voka nationaal
Nieuws

Vlaanderen mee in de cockpit van Brussels Airport

Met de beslissing om via PMV een belang van 39% te verwerven in Brussels Airport Company, wordt de Vlaamse overheid de grootste aandeelhouder van onze nationale luchthaven. Met Voka kunnen we de logica achter deze beslissing begrijpen. Vlaanderen neemt hiermee een beslissend aandeel in strategische infrastructuur die het hart uitmaakt van de tweede grootste economische draaischijf in België. 

Voka nationaal
Nieuws

Nood aan een SAF-strategie om het potentieel van duurzame luchtvaartbrandstoffen te benutten in Vlaanderen

Sustainable Aviation Fuel (SAF) speelt een cruciale rol in het verduurzamen van de luchtvaartsector. In België ontbreekt het momenteel aan een strategische visie op dit gebied, waardoor de economische voordelen aan ons voorbij dreigen te gaan. Voka pleit ervoor om SAF hoger op de politieke beleidsagenda te plaatsen. 

Voka nationaal
Nieuws

Voka over de aanhoudende droogte

De aanhoudende droogte in Vlaanderen stelt de economie, vooral de landbouw en watergebonden bedrijven, voor grote uitdagingen. Voor de vijfde keer in zes jaar tijd dreigt de aanhoudende droogte onze economie met problemen op te zadelen. In Vlaanderen valt nochtans genoeg regen. Hoe kunnen we door een duurzamer waterbeheer problemen in de toekomst voorkomen? 

Voka nationaal
Nieuws

Maak van België een thuishaven voor de dronesector

De veilige integratie van drones in ons luchtruim, vooral voor vluchten buiten het zicht van de operator (BVLOS), blijft een uitdaging. Voka roept de federale regering op om een leidende positie in te nemen in het Europese dronelandschap. 

Voka nationaal
Opinie

Onaanvaardbaar dat bedrijven moeten betalen om de wet te kennen

Uit een recent arrest van de Raad van State, dat zich uitspreekt over het Waals Besluit van 13 april 2023 rond ladingzekering, blijkt dat de verwijzing in de wetgeving naar ladingszekeringsnormen problematisch is, wanneer deze normen niet gratis en in alle landstalen beschikbaar zijn.

Voka nationaal
Nieuws

Verplichte installatie laadpunten vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 moeten bestaande niet voor bewoning bestemde gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen met minstens twee laadpunten uitgerust zijn in Vlaanderen.

Voka nationaal
Nieuws

Deadline 2025: verplichte vervanging tachografen

Sinds kort zijn nieuwe voertuigen die tachograafplichtig zijn, uitgerust met een smart tacho type 2. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle voertuigen die nog uitgerust zijn met een analoge of gewone digitale tachograaf, voorzien worden van een smart tacho type 2. Voertuigen uitgerust met een smart tacho type 1 krijgen tot 21 augustus 2025 de tijd om hun tachograaf te laten vervangen door een smart tacho type 2.

Voka nationaal
Nieuws

Wijziging wetgeving voor verladers rond ontgassing in de binnenvaart

De Vlaamse Waterweg informeert verladers van vloeibare goederen via de binnenvaart dat de wetgeving rond ventilatie van tankschepen in de Rijnvaartstaten (CDNI) en dus ook in Vlaanderen vanaf de tweede helft van 2024 verandert. Het doel is om te voorkomen dat schadelijke dampen uit de ladingtanks in de atmosfeer terechtkomen.

Voka nationaal
Nieuws

Elektrische tweewielers op het bedrijf: tips & tricks

Elektrische fietsen beperken zich niet langer tot een niche, voorheen voorbehouden aan ouderen of zondagsfietsers. Ze worden nu gezien als instrumenten voor stedelijke en landelijke mobiliteit, geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zowel voor woon-werkverkeer als voor vrije tijd. Ze vormen voor bedrijven een prima aanvulling bij het elektrisch wagenpark. Hieronder enkele weetjes en tips.

Voka nationaal
Nieuws

Fiscale regels terugbetaling thuislaadkosten hinken achterop

Werknemers die een elektrische bedrijfswagen ter beschikking krijgen, moeten uiteraard geregeld de batterij van hun wagen opladen. De werkgever neemt meestal de laadkosten op zich, ook wanneer de werknemer de wagen thuis oplaadt. In dat geval voorziet de werkgever  in een terugbetaling van de elektriciteitskosten. Hier knelt echter het schoentje. De huidige interpretatie van de fiscale wetgeving laat geen ruimte voor een eenvoudige terugbetalingsmanier van thuislaadkosten. Enkel de werkelijke elektriciteitskosten mogen worden terugbetaald. Dat is een erg complexe en onmogelijke manier van werken. Voka vraagt een aanpassing van die zienswijze.

ING
Orange
SDWorx