Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • International School Ghent lanceert nieuwe website - “Cruciale schakel in het aantrekken van internationaal talent”

International School Ghent lanceert nieuwe website - “Cruciale schakel in het aantrekken van internationaal talent”

West-Vlaanderen
  • 02/05/2025

De aanwezigheid van internationale scholen is een belangrijk puzzelstukje voor buitenlandse arbeidskrachten die in België aan de slag gaan. Sinds 2012 kunnen zij hun kinderen ook in Gent naar zo’n school sturen. International School Ghent (ISG) legde intussen al een mooi groeiparcours af, wat 2 jaar geleden resulteerde in de uitbreiding van het aanbod met secundair onderwijs. Ook onder meer Bekaert en Daikin beschouwen ISG als een essentiële troef om buitenlandse profielen naar ons land te kunnen halen.

International School Ghent

Voka West- en Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Stad Kortrijk, Universiteit Gent, Barco, Volvo en VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) stonden 13 jaar geleden mee aan de wieg van International School Ghent. Maija Lusher, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, was er vanaf dag één bij: eerst als leerkracht, sinds 2015 als directeur.

“We zijn destijds heel kleinschalig gestart: in dat eerste jaar telden we 9 leerlingen”, blikt ze terug. “Onze organisatie was op dat moment nog ingebed in de infrastructuur van een andere lagere school. In 2015 verhuisden we naar de Leopoldkazerne, maar die tijdelijke oplossing verruilden we een jaar later voor een definitief onderkomen in de De Pintelaan. De vlotte bereikbaarheid – vlakbij het Sint-Pietersstation en op een steenworp van diverse belangrijke invalswegen – is hier een grote troef, ook voor ouders die in de regio Kortrijk, Brugge en Knokke-Heist wonen.”

Continuïteit

Vlak voor de uitbraak van covid telde de school circa 100 leerlingen. Door corona was er een lichte terugval, vandaag zit ISG weer rond dat aantal. “In 2023 hebben we een nieuwe belangrijke mijlpaal gerond”, vervolgt Maija. “Het was altijd al een droom om naast kleuter- en lager onderwijs ook secundair onderwijs te kunnen aanbieden. Dat biedt extra continuïteit voor de ouders, anders moeten ze voor hun kroost minder evidente oplossingen zoeken. De ambitie is om elk jaar met één extra jaar uit te breiden. Voor het jaar 2024-’25 was dat het tweede jaar, vanaf september ’25 komt daar dus het derde jaar secundair onderwijs bij.”

Kwalitatief onderwijs voor hun kinderen is voor impats een absolute voorwaarde om hun krabbel onder een arbeidscontract te zetten.

Maija Lusher

Die stap creëert extra uitdagingen op vlak van accommodatie. “Tot nu toe konden we alles beredderen in de huidige gebouwen. Zo hebben we onze bibliotheek verhuisd, zodat we daar de eerste graad secundair onderwijs konden huisvesten. Vanaf september 2026 zullen modulaire gebouwen een deel van de oplossing bieden. Het is een voordeel dat we ook in het secundair onderwijs stelselmatig groeien: intussen tellen we daar 11 leerlingen, waardoor we die kinderen extra ondersteuning kunnen bieden. Sommige ouders vinden de huidige bezetting wat aan de lage kant, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ook hier het aantal geleidelijk aan kunnen opkrikken.”

Ook het financiële luik is geen evidentie. “Het leeuwendeel van de lessen gaat door in het Engels, al bieden we ook Nederlands en Frans aan. Omdat Nederlands of Frans niet de voertaal is, komen we niet in aanmerking voor subsidies van de overheid. Dat vangen we op door een sterke community-werking. Zo hebben onder meer UGent, VIB, Voka West- en Oost-Vlaanderen voor extra sponsorships gezorgd. De hulp van Daikin (dat onder meer een eigen site op Technologiepark Zwijnaarde heeft) en North Sea Port is eveneens van groot belang. De nodige fondsen verzamelen zal voor deze school altijd een werkpunt zijn, maar gezien ons stijgend belang in het onderwijslandschap, zal dat ook de komende jaren blijven goedkomen.”

Gemoedelijke sfeer

ISG heeft de voorbije jaren zeker haar plaats in het regionale onderwijslandschap afgedwongen. “Mochten we er niet zijn, zouden toch behoorlijk wat buitenlandse arbeidskrachten niet in deze regio actief zijn”, weet Maija Lusher. “Kwalitatief onderwijs voor hun kinderen is een absolute voorwaarde om hun krabbel onder een arbeidscontract te zetten. We nemen ook druk weg van lokale scholen: als zij zouden moeten instaan voor de opvang van buitenlandse kinderen die geen Nederlands beheersen, creëert dat voor hen extra uitdagingen. We zijn ook een meerwaarde voor Vlamingen die als volgende stap in hun professionele carrière een job in het buitenland beginnen en daar hun kinderen op willen voorbereiden, of voor Vlamingen die na een job over de grenzen terugkeren naar hun geboortestreek. Omdat wij hetzelfde hoogwaardige curriculum bieden als andere internationale scholen, kunnen die leerlingen perfect hun schoolcarrière bij ons voortzetten.”

Valerie Verhamme, International Mobility Manager op de hr-dienst van Bekaert, erkent het grote belang van International School Ghent. “Onze medewerkers hebben heel goede ervaringen met deze school: het is kleinschalig, er heerst een gemoedelijke sfeer, talenten krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen en de leerkrachten zijn gemakkelijk bereikbaar. Omdat de meesten in de regio Gent gaan wonen, is het heel belangrijk dat we hen een goede school kunnen aanbieden. De doorgroeimogelijkheden naar het middelbaar zorgen ervoor dat deze mensen zich niet meer verplicht voelen om toch naar Brussel of Antwerpen te verhuizen.”

Onze medewerkers hebben heel goede ervaringen met deze school: het is kleinschalig, er heerst een gemoedelijke sfeer, talenten krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen en de leerkrachten zijn gemakkelijk bereikbaar.

Valerie Verhamme

Hilde Goossens, General Manager HRM (Human Resource Management) bij Daikin Europe, draagt ISG eveneens een warm hart toe. “De school in Gent is voor onze internationale populatie een troef, zeker omdat we net het nieuwe gebouw in het technologiepark in Gent in gebruik hebben genomen. Er zijn nu een tiental kinderen van onze mensen in deze school, voornamelijk van de Japanse expats die in Gent of Oostende werken. Die zijn bijzonder tevreden om in Gent deze mogelijkheid te hebben, anders zouden ze met hun gezin in Brussel moeten wonen en in de week in Gent of Oostende moeten verblijven zonder hun familie. De school heeft een warme familiale uitstraling met een kleinschalige persoonlijke aanpak, waardoor kinderen zich er snel thuis voelen. Doordat de school de ouders nauw betrekt en ook voor hen activiteiten organiseert, helpt ze enorm bij de sociale integratie van de partners van onze expats.”

De volgende droom van Maija en de hele ISG-community is integraal secundair onderwijs aanbieden, dus ook het zogenaamde ‘diploma program van het International Baccalaureate’, het vijfde en zesde jaar humaniora. “Zo kunnen wij de kinderen perfect voorbereiden op de stap naar hoger onderwijs. De nieuwe website die we lanceren, illustreert de mogelijkheden van onze school met heel veel sprekende foto’s. Zo willen we onze doelgroep nog meer inspireren en onze mogelijkheden extra in de verf zetten.”

www.isg-ghent.org

Visie van Voka

Door een krappe arbeidsmarkt zetten ondernemingen steeds meer in op het aantrekken van internationaal talent. In de internationale war for talent is het belangrijk om Vlaanderen te positioneren als aantrekkelijke regio om te wonen, werken en leven. Bij het maken van een keuze vormt een goed Engelstalig onderwijs één van de belangrijkste factoren. Het is dus onze taak om dit initiatief te ondersteunen.

Voka - Kamer van Koophandel West- Vlaanderen richtte in maart 2024 het International House West Flanders op. Het IHWF is een onestopshop voor internationals waar ze terechtkunnen met hun vragen. We proberen hen daarnaast te informeren over belangrijke topics zoals het Vlaamse onderwijssysteem of het aanbod van internationale scholen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx