Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 04/04/2025

“Onderwijs beter op noden van ondernemingen afstemmen”

Het onderwijs anders organiseren zodat leerlingen meer vaardigheden aanleren die ze tijdens verdere studies en in het werkveld kunnen gebruiken: dat is de insteek van Warme Scholen. Het innovatieve concept is momenteel al uitgerold in ruim 100 Vlaamse onderwijsinstellingen. Projectcoördinatoren Myriam Monstrey en Sarah Peene willen ondernemingen nauwer bij het initiatief betrekken.

Warme Scholen

De visie van Warme Scholen is dat een team van leerkrachten – en dus niet langer één leerkracht – verantwoordelijk is voor een groep jongeren, zowel in het kleuter-, lager, secundair als hoger onderwijs. “De bedoeling is dat leerkrachten in teamverband op maat gemaakte leerervaringen voor hun groep jongeren creëren. Het werkt op basis van directe instructies, waarbij kinderen veel tijd krijgen om te oefenen en zelfstandig met de leerstof aan de slag gaan. Dat biedt de onderwijzers de kans om meer aandacht te besteden aan degenen die meer moeite met de leerstof hebben. Het biedt ook een oplossing voor het lerarentekort: als er eens één leerkracht van een team ziek uitvalt, kunnen de anderen dat perfect opvangen.”

Meer veerkracht

Myriam stond zelf 18 jaar aan het hoofd van een school voor lager onderwijs en rolde die aanpak ook uit. “In het begin was dat geen sinecure, vooral omdat leerkrachten niet gewend zijn om samen te werken. Na verloop van tijd begint het wel te draaien en zie je dat ook de veerkracht bij de jongeren toeneemt: ze krijgen het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om zelf de leerstof te verwerken. Dat bevordert hun welzijn en zorgt dat ze sneller klaar zijn voor de volgende stap.”

Jongeren krijgen sneller het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om zelf met de leerstof aan de slag te gaan.

Myriam Monstrey

Het initiatief loopt momenteel al in ruim 100 Vlaamse scholen en staat los van elke verzuiling. “Het doel is om elk jaar 20 extra scholen te bereiken. We krijgen daarvoor de steun van het Fonds GavoorGeluk. Dat bouwt via het Netwerk Warm Vlaanderen aan een duurzaam en integraal beleid van bevordering van geestelijke gezondheid en veerkracht bij kinderen en jongeren in Vlaanderen.”

Essentieel bij Warme Scholen is de synergie met het bedrijfsleven. “We zijn ervan overtuigd dat onze methode ervoor kan zorgen dat jongeren, naast de leerstof, ook uitvoerende vaardigheden zoals planning, organisatie en zelfregulering zullen aangereikt krijgen. De bedoeling is dat ze skills ontwikkelen die ze ook later in het bedrijfsleven nodig zullen hebben. Nu gaapt er vaak een wijde kloof tussen wat ze in het onderwijs leren en wat op de werkvloer vereist is. De ambitie is om jongeren al tijdens hun humaniora bepaalde duidelijk afgelijnde opdrachten in bedrijven te laten realiseren. Om de noden meer op elkaar af te stemmen, organiseerden we recent al een denkdag rond Future Education & Work. Dit initiatief zullen we sowieso herhalen. Bedrijfsleiders die interesse hebben om mee aan tafel te zitten, mogen ons altijd contacteren!”

Meer info: myriam.monstrey@warmescholen.net

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx