Voedingsbedrijven kunnen binnen hun doorgaans grootschalige productieprocessen niet zomaar experimenteren om potentiële verbeteringen te implementeren. Voor hen en hun leveranciers is VEG-i-TEC een godsgeschenk. De proeftuin van UGent Campus Kortrijk en diverse partners, zoals Flanders’ FOOD en Howest, was de voorbije jaren al goed voor een aantal concrete optimalisaties in processen.

“VEG-i-TEC is de ideale schakel tussen labo-schaal en implementatie in industriële processen, omdat we op pilootschaal allerlei processen uit voedingsbedrijven kunnen opzetten”, legt prof. dr. Imca Sampers, projectverantwoordelijke van VEG-i-TEC, uit. “Daarbij staat duurzaamheid centraal. Dat vertaalt zich concreet naar het gebruik van alternatieve waterbronnen (regen-, put-, rivier- en proceswater) door dat water te herwaarderen, bij voorkeur voor gebruik in de eigen productieprocessen. Ook het energievraagstuk is brandend actueel, met allerlei tests om het stroomgebruik zoveel mogelijk te reduceren, zonder dat dat een impact heeft op de kwaliteit van het eindproduct.”
Datamanagement
Eveneens cruciaal is de monitoring van al die processen. “De zorgvuldige opvolging van alle acties door sensoren leidt tot een betere controle over die productie, waardoor minder analyses op de kwaliteit van het eindproduct vereist zijn. De data van die sensoren leveren vervolgens inzichten op waarmee we het proces nog beter en geautomatiseerd kunnen sturen. Dat toont ook aan dat we evolueren naar een multidisciplinair onderzoekscentrum, dat alle aspecten van een productieomgeving beter wil begrijpen. Door die tendens zijn we ook een interessant aanspreekpunt voor toeleveranciers van de voedingssector, zoals machinebouwers en specialisten in technologie.”
Die technologie weerspiegelt zich onder meer in de recente frietlijn, die tests uitvoert op het integrale proces van frietaardappel tot afgebakken friet. “Dergelijke experimenten zijn onder meer belangrijk om de geschiktheid van andere aardappelvariëteiten als frietaardappel te onderzoeken. Door de klimaatverandering is het voor telers veel moeilijker geworden om het bekende bintje succesvol te telen. Onze tests helpen ervoor zorgen dat consumenten toch het hele jaar door dezelfde frietkwaliteit krijgen, ondanks de klimaatverandering.”
Dankzij onderzoek in VEG-i-TEC zijn al diverse innovaties in productieprocessen geïntegreerd, zoals de realtime meting van chloorresidu in waswater, de verlaging van de vriestemperatuur (dus minder energieverbruik) voor een toch even hoge kwaliteit van diepvriesvoeding, een betaalbare en hygiënische verpakkingsmachine voor hoeveproducenten en kmo’s, en een verlaagd waterverbruik in blancheurs door sensoren die continu de vervuilingsgraad opvolgen. “We stellen onze infrastructuur in eerste instantie ten dienste van lokale bedrijven. Een recent Europees project dat alle ‘living labs’ op het continent in kaart wil brengen, kan leiden tot een hogere complementariteit, waardoor we meer van elkaar zullen kunnen leren”, besluit prof. dr. Imca Sampers.
Onze tests helpen ervoor zorgen dat, ondanks de klimaatverandering, consumenten toch het hele jaar door dezelfde frietkwaliteit krijgen.
Imca Sampers
West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.