Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Havenbedrijven en onderwijs vinden elkaar voor invullen havenjobs

Havenbedrijven en onderwijs vinden elkaar voor invullen havenjobs

  • 22/03/2024

De eerste editie van HavenWijs, een netwerkevenement voor havenbedrijven en onderwijsmensen, was een schot in de roos. “Elkaar beter leren kennen is een grote stap naar een betere toeleiding van jongeren naar havenberoepen. Er zijn momenteel duizenden vacatures voor alle profielen en studieniveaus”, zegt ondervoorzitter Dirk De fauw van Port of Antwerp-Bruges.

foto

Er staan momenteel meer dan 1.500 open vacatures op het platform www.havenjobs.com, een initiatief van Port of Antwerp-Bruges, VDAB, Voka Antwerpen-Waasland, Alfaport Voka, Apzi-Voka West-Vlaanderen, Maatschappij Linkerscheldeoever, Cewez, Stad Antwerpen, Stad Brugge, het Havencentrum van de Provincie Antwerpen en TUA West. “En dat zijn nog maar enkel de vacatures die bedrijven bij VDAB registeren en zonder de talrijke uitzendberoepen”, zegt Annick Dekeyser, marketing advisor van Port of Antwerp-Bruges. 

Als aanvulling op de campagnes om jongeren en de havenwereld dichter bij elkaar te brengen, werden 2 ‘HavenWijs’-ontmoetingen georganiseerd voor havenbedrijven en onderwijs. Op 13 maart in Zeebrugge en 15 maart in Antwerpen kwamen verantwoordelijken van de derde graad middelbaar onderwijs, het hoger onderwijs en de universiteit in contact met havenbedrijven. “In Zeebrugge was het meteen volle bak met 100 mensen, de helft uit het onderwijs en de helft uit havenbedrijven. Ook 2 dagen later in Antwerpen was het aantal beschikbare plaatsen op voorhand volzet.” 

Gamer bestuurt havenkraan 

De grote interesse voor de wederzijdse mogelijkheden en behoeften komt voort uit een acute nood. “Alle bedrijven in de haven zoeken mensen voor de meest uiteenlopende functies en van alle onderwijsniveaus. Bijvoorbeeld VTI Zeebrugge ontpopt zich tot een echte havenschool voor technisch vaardige handen, terwijl de geautomatiseerde magazijnen van ECS aangestuurd worden door 600 mensen op een kantoor. Er is nood aan schilders, lassers, havenarbeiders, machinebestuurders, IT’ers, financieel geschoolden, autospecialisten, noem maar op”, zegt ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges Dirk De fauw.

Daarnaast zijn er specifieke havenberoepen die je alleen op de werkvloer kan aanleren. Het belangrijkste daarvoor is over de juiste skills te beschikken. Gamers uit de opleiding Esports van KTA Brugge zijn bijvoorbeeld vertrouwd met de joysticks waarmee ook havenkranen en heftrucks bediend worden. En influencers hebben dan weer een juiste attitude voor sales. 

Op HavenWijs kregen de leerkrachten toelichting over het aanbod van de sectorfondsen en konden ze met de bedrijven speeddaten over stages, praktijksprekers en lesmateriaal. “Deze ontmoeting plant zaadjes voor de toekomst. In de logistieke sector is een derde van de werknemers 50-plusser. Om die mensen het komende decennium te vervangen, is het nodig om nu al jongeren voor de boeiende havenwereld te enthousiasmeren. Daarvoor zijn goede contacten tussen havenbedrijven en leerkrachten nodig”, zegt Hendrik Sohier, general manager van APZI. Vanwege het grote succes van de toenadering tussen onderwijs en bedrijven, krijgt HavenWijs de komende jaren wellicht een vervolg. (RJ - Foto MVN)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie