Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Stella Collins van Stellar Labs over levenslang leren en de rol van AI

Stella Collins van Stellar Labs over levenslang leren en de rol van AI

  • 09/02/2024

“Leren gaat meer over willen veranderen dan over kennis”

Zelfs kleine en middelgrote ondernemingen kunnen stappen zetten richting een cultuur van levenslang leren, als ze de initiatiefnemers in hun organisatie de nodige steun bieden. Volgens Stella Collins van Stellar Labs kan kunstmatige intelligentie (AI) daarbij een belangrijke rol spelen, al benadrukt ze dat de bedrijfscultuur centraal blijft.

Stella Collins van Stellar Labs over levenslang leren en de rol van AI

Is kunstmatige intelligentie de oplossing voor levenslang leren? “We passen AI al volop toe. Zo kunnen we, op basis van enkele korte vragen, binnen 10 minuten een eerste ontwerp voor een cursus of training genereren dat voor 70 à 80% klaar is. Het vervolmaken van dat ontwerp vraagt nog een paar dagen finetuning, in plaats van de gebruikelijke weken of maanden”, zo deelt Stella Collins haar ervaringen met AI. “Net zoals bij Chat GPT is AI een uiterst nuttige tool als je het op een correcte manier gebruikt, maar het is geen toverstaf waarmee je alle problemen oplost.” 

Collins benadrukt wel dat ongeacht hoeveel je investeert in AI of hoogwaardige cursussen, de cultuur binnen een organisatie doorslaggevend is. “Om een leercultuur te vestigen, moet het hele bedrijf betrokken zijn en moet het management het voortouw te nemen.”

Het is belangrijk de drijvende krachten achter levenslang leren binnen een kmo te ondersteunen, en AI kan die taak aanzienlijk vergemakkelijken.

Stella Collins

Verder stelt ze dat leren niet alleen gaat over het vergaren van kennis. “Hoewel kennis essentieel is, draait het binnen een organisatie vooral om de bereidheid tot verandering, om processen te verbeteren. Verandering is essentieel voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en is bovendien meetbaar, in tegenstelling tot kennisoverdracht.” 

Kennis delen 

Ze benadrukt het belang van maatwerk in cursussen en trainingen, afgestemd op de specifieke behoeften van een bedrijf. Door trainingen te baseren op de dagelijkse praktijk, kunnen veranderingen direct zichtbaar gemaakt worden. “Het meten van de impact van verandering is cruciaal om te beoordelen of nieuwe vaardigheden worden toegepast en of die bijdragen aan de gewenste bedrijfsontwikkeling.” 

Een effectieve methode om het leerrendement te toetsen, is het aanmoedigen van deelnemers om hun verworven kennis en vaardigheden te delen. “Echte experts onderscheiden zich door hun vermogen om kennis eenvoudig en effectief over te dragen,” merkt Collins op. 

Ze erkent dat het voor kmo’s een uitdaging kan zijn om gepersonaliseerde trainingen te ontwikkelen, maar ziet ook daar een belangrijke rol voor AI. “Met AI kunnen bestaande programma’s gemakkelijk worden aangepast aan de unieke bedrijfscontext. Het is belangrijk de drijvende krachten achter levenslang leren binnen een kmo te ondersteunen, en AI kan die taak aanzienlijk vergemakkelijken.” (DV - Eigen foto) 

www.stellarlabs.io

Visie van Voka

Onze medewerkers zijn ons duurzaamste goed in een snel veranderende maatschappij. Het potentieel van mensen en de manier waarop ze kunnen groeien, maken het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle ondernemingen. Inzetten op een strategisch, succesvol leerbeleid is cruciaal. Daarom hebben we bij Voka West-Vlaanderen verschillende trajecten om jou als bedrijf te begeleiden en te ondersteunen bij het uitbouwen en implementeren van een leerstrategie. Nood aan een lerend netwerk om af te stemmen met gelijkgestemden? Nood aan een opleiding om een volledig plan van aanpak op te maken? Nood aan 1-op-1 ondersteuning? Contacteer dan davy.maes@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie