Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • IoT-Lab Vives: “Gesofisticeerd lab met grote meerwaarde”

IoT-Lab Vives: “Gesofisticeerd lab met grote meerwaarde”

  • 26/01/2024

Met praktijkgericht onderzoek, opleidingen op maat en bilaterale dienstverlening biedt het IoTlab van hogeschool VIVES brede mogelijkheden tot samenwerking met het bedrijfsleven aan. In principe kunnen ondernemingen tot eind mei 2025 rekenen op gespecialiseerde begeleiding, maar het is de bedoeling dat het IoT-lab ook nadien bedrijven zal helpen bij digitaliserings- en automatiseringsvraagstukken.

IoT-Lab Vives: “Gesofisticeerd lab met grote meerwaarde” Jonas Lannoo

Binnen de hogeschool is al langer een kenniscluster rond IoT (Internet of Things) aanwezig. “Wij maken deel uit van de onderzoeksgroep IoT & Data Driven Solutions. Sinds 1 juni 2022 gaan we met deze expertise proactief naar de markt, onder de merknaam IoT-lab. Onder meer op de recent gehouden Bedrijvencontactdagen hebben we onze dienstverlening gepromoot”, stipt Jonas Lannoo aan. Hij fungeert als Liaison Officer Mechatronica en vormt op die manier de brug tussen VIVES en KU Leuven in West-Vlaanderen. 

Het lab steunt op 3 pijlers. “Het IoT-lab initieert onderzoeksprojecten die ontstaan vanuit noden in het werkveld, nieuwe innovaties en inzichten die een economische en maatschappelijke meerwaarde genereren in onze regio. Daarnaast verzorgen we opleidingen op maat of consultancy voor bedrijven. Het gaat om kmo’s en de R&Dafdeling van grote ondernemingen die zich willen specialiseren in zaken zoals de virtualisatie van software, hardware- ontwikkeling of AI. Ten derde staan we in voor rechtstreekse dienstverlening aan een onderneming, die daarvoor eventueel Vlaio-subsidies kan aanvragen.” 

De uitbouw van het gesofisticeerde IoT-lab was mogelijk dankzij een Vlaamse subsidie. 

“Hierdoor hebben we kunnen investeren in specifieke testinfrastructuur, waarmee we onder meer kunnen focussen op de communicatie tussen elektronische draadloze systemen, controleren of hardware goed werkt, enzovoort. De VLAIO-steun voor ons lab loopt tot eind mei 2025, maar ook nadien zullen we onder dezelfde naam en onder dezelfde onderzoeksgroep naar de markt blijven gaan. Dat is nodig vermits de integratie van Industrie 4.0, IoT, software, netwerken en draadloze communicatie essentieel zal blijven voor organisaties die voluit op digitale transformatie willen inzetten.” 

Integratie in onderwijs 

Aan het IoT-lab zijn 3 fulltime onderzoekers verbonden. Zij krijgen steun van 4 collega’s, die dit combineren met een onderwijsfunctie. “Onderzoeksresultaten zijn voor onze hogeschool erg nuttig, vermits we die innovatieve kennis ook kunnen integreren in onze opleidingen. Het lab is trouwens gevestigd op dezelfde locatie als waar de opleidingen professionele bachelor elektronica-ICT en graduaat IoT doorgaan”, legt Jonas uit. 

Het IoT-lab heeft intussen al via diverse projecten zijn meerwaarde bewezen. “Zo zijn we betrokken bij de ontwikkeling van een oplossing die de particulier moet helpen om via de digitale teller een concreet beeld op zijn energieverbruik te krijgen. Daarnaast helpen we een grote Vlaamse onderneming om op basis van sensordata en AI de kwaliteitscontrole van producten te beoordelen”, besluit Jonas Lannoo. (BVC - Foto Kurt)

West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie