Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • MD Automation zorgt voor nieuw geluid in automatisatie- en roboticawereld

MD Automation zorgt voor nieuw geluid in automatisatie- en roboticawereld

  • 17/05/2024

“Slimme sturing verhoogt efficiëntie van veel processen” 

Om machines in productieomgevingen optimaal te laten renderen, volstaat het tegenwoordig vaak niet langer om het mechanisch functioneren op punt te stellen. De sturing van en communicatie tussen installaties speelt een almaar grotere rol. Het is een wereld waarin de 3 vennoten van MD Automation heel goed thuis zijn. Vanuit Vichte staan Thomas Mortier, Erwin Mannens en Pieter Degrave klanten bij met het vinden van de geschikte automatiserings- en roboticaprocessen.

MD Automation zorgt voor nieuw geluid in automatisatie- en roboticawereld Thomas Mortier, Erwin Mannens en Pieter Degrave

Met MD Automation zijn de vennoten niet aan hun proefstuk toe. “Sinds 2016 stonden we met Sedacta in voor de sturingen van Soenen-machines, actief in de metaalverwerkende industrie. In 2023 richtten we MD Automation op, waarbij we ons focussen op een rol als integrator. Binnen deze vennootschap zetten we onze specialisatie verder, maar mikken we vooral op de Belgische markt, terwijl de oriëntatie van Sedacta eerder over de grenzen lag”, verduidelijkt Thomas Mortier. 

Ombouw 

MD Automation concentreert zich op industriële automatisering. “Dat begint bij elektrische engineering en kastenbouw en zet zich verder in robotica, softwaresturingen, motion control, upgrades en ombouw van bestaande machines”, pikt Erwin Mannens in. “Vaak zien we dat verouderde installaties niet meer aan de huidige normering voldoen of een risico vormen voor de bedrijfszekerheid, wegens de onbeschikbaarheid van wisselstukken. Werken met een nieuwe, actuele stuurkast met aangepaste software houdt de machine in bedrijf en kan leiden tot een verhoogde productieoutput.” 

Automatisering is voor maakbedrijven een basisbehoefte geworden om ‘handjes’ te sparen en hun workflow efficiënter te maken.

Vooral bij maakbedrijven vallen de diensten van MD Automation erg in de smaak. “De sectoren waarin onze klanten actief zijn, doen er voor ons minder toe”, gaat Pieter Degrave verder. “We richten ons op een doelgroep die in de markt geen courant beschikbare oplossingen vindt. Die behoefte leeft sterker dan ooit, vermits het voor productiebedrijven almaar moeilijker is om de juiste profielen aan te werven. Automatisering is voor hen eigenlijk een basisbehoefte geworden om ‘handjes’ te sparen en hun workflow efficiënter te maken met zorg voor een constante kwaliteit. Sommigen zetten daar al jarenlang sterk op in, anderen staan pas aan het begin van zo’n traject, maar beseffen dat ze nu echt wel op die trein moeten springen.” 

Flexfeeder 

“De nood aan datacaptatie van bedrijfsprocessen zien we steeds vaker opduiken. Dat omvat het registreren van kritische parameters die de klant zicht geven op domeinen zoals productie, efficiëntie, kwaliteit, energiekost,… Waar nodig staan we in voor de verbinding met andere lagen zoals de ERP, MES en WMS van de klant of het opmaken van een dashboard dat de nuttige informatie visualiseert. De Europese CSRD-richtlijn, onderdeel van de Green Deal, zorgt hier voor extra uitdagingen.” 

MD Automation focust zich ook op robotisering, gekoppeld aan visietoepassingen (beeldverwerking waarbij de camera als sensor fungeert) en motion control. “Bij dat laatste gaat het over het aansturen en synchroniseren van servomotoren, die een snelle en nauwkeurige afregeling van processen mogelijk maken. De combinatie van visie, robotica en motion control, zorgt voor een grotere output en dus een snellere terugverdientijd van machines.” De op Indumation voorgestelde Flexfeeder is daar een goed voorbeeld van. “Deze robot, gecombineerd met ‘visie’, is een schoolvoorbeeld van hoe je montageprocessen waarbij componenten in bulk worden aangevoerd, kan automatiseren. In onze toepassing ging dat over kabelschoentjes, die op basis van hun vorm en positionering door de robot op de juiste positie werden gelegd.” Bij IVC stond MD Automation in voor de logistieke sturing om ‘vinyl slabs’ naar een gloednieuwe laklijn aan te leveren door middel van rollenbanen, shuttles en liften. “We willen vooral het verschil blijven maken met maatwerkoplossingen die de machines bij onze klanten optimaal met elkaar laten communiceren. Onze relatieve kleinschaligheid maakt het mogelijk om met een grote flexibiliteit projecten te behartigen.” (BVC - Foto Kurt) 

www.mdautomation.be

Support 

Een belangrijke pijler van MD Automation is de service en support voor de bestaande installaties. “Bij de indienstname van een nieuwe machine zorgen wij voor een gedegen opleiding van de operatoren en het technisch personeel. Ook nadien kan de klant op ons rekenen voor een snelle ondersteuning – vaak van op afstand – als een machine met problemen kampt.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie