Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Inspiratie en expertise voor duurzame businessmodellen bieden”

“Inspiratie en expertise voor duurzame businessmodellen bieden”

  • 15/12/2023

De evolutie naar een circulaire economie leeft sterker dan ooit; logisch dus dat het Postuniversitair Centrum KU Leuven daar fors op inzet. Dat resulteert in 2024 in een postgraduaat Circulaire Economie en in het Sustainability Leadership Programme. “Met geïntegreerde opleidingen die expertise en inspiratie over alle duurzaamheidsaspecten omvatten, kunnen we bedrijfsleiders en -verantwoordelijken kennis aanbieden om in te spelen op ‘groene’ verplichtingen en, belangrijker, opportuniteiten”, verklaren Céline Platteau en professor Evelyne Terryn.

Artificiële intelligentie (AI) en duurzaamheid zijn de transversale assen waarop KU Leuven Kulak zowel in onderzoek als in opleiding sterk focust. Dat weerspiegelt zich onder meer in het aanbod van het Postuniversitair Centrum. “Het Postuniversitair Centrum is een zelfstandige eenheid binnen KU Leuven die opleidingen ontwikkelt en organiseert voor professionals die zich verder in hun materie willen verdiepen of net hun kennisdomein willen verbreden. Het heel brede aanbod omhelst onder meer economie, recht, wetenschap en technologie, vastgoedkunde, taal en cultuur. De combinatie van academische en praktijkexpertise, via inhoud en docenten, staat centraal in onze opleidingen”, verduidelijkt programmacoördinator Céline Platteau. “Met het nieuwe postgraduaat en het leadership-programma willen we ondernemingen ondersteunen bij hun circulariteitsstrategie en -inspanningen.” 

“Inspiratie en expertise voor duurzame businessmodellen bieden”

Economisch en juridisch kader 

Het postgraduaat Circulaire Economie loopt over een heel academiejaar (één dag per week les), maar doorheen het jaar kan je ook een aantal losse, kortlopende opleidingen (bijvoorbeeld over duurzaamheidsrapportering en -regelgeving) volgen. “Deze opleiding richt zich naar verschillende profielen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van circulaire en duurzaamheidstrajecten binnen een bedrijf. Onder meer de financieringsmogelijkheden, het economische en juridische kader komen uitgebreid aan bod”, pikt Evelyne Terryn, professor ondernemings- en consumentenrecht en duurzaamheidscoördinator binnen Kulak, in. 

De volgende editie van het Sustainability Leadership Programme loopt van eind januari tot begin juni 2024. “Deze interactieve opleiding is complementair aan het postgraduaat. Ze focust zich op duurzaamheid in de brede zin van het woord en biedt inzichten en inspiratie over hoe je met je organisatie een zo groot mogelijke positieve impact creëert en dit vertaalt naar een businessmodel waarbij al je stakeholders mee zijn. Deze verdiepende opleiding vereist enige voorkennis van duurzaamheid. Net als bij het postgraduaat, gaan alle lessen fysiek door. Op die manier bouwen de deelnemers een hecht netwerk uit.” 

De Vlaamse, federale en Europese overheid zetten nu én in de toekomst hard in op circulariteit en strenge(re) duurzaamheidsverplichtingen. “Met deze opleidingen reiken we de knowhow aan om aan die vereisten te voldoen. Bovenal willen we inspiratie en kennis bieden tot het ontdekken van nieuwe zakelijke opportuniteiten die met circulariteit gepaard gaan”, besluit Céline Platteau.

NIEUWE DUURZAAMHEIDSOPLEIDINGEN BIJ POSTUNIVERSITAIR CENTRUM - KU LEUVEN 

West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie