Duurzaamheid als managementrol? Het is iets wat nog geen 10 jaar geleden enkel voor nichespelers zoals Patagonia weggelegd was. Sinds de Europese Green deal uit 2019 rolt de duurzaamheidswetgeving van de band waardoor duurzaamheid het overkoepelende agendapunt is geworden. Ook na het Omnibuspakket begin 2025 zal duurzaamheid integraal deel blijven uitmaken van de bedrijfsvoering. Als ‘nieuwbakken’- duurzaamheidsmanager zoek je wellicht nog wat achtergrondkennis én een netwerk? Met deze Academy proberen we beide aan te bieden. Eerder een zaakvoerder van een grotere kmo die wil kunnen meepraten over CSRD, SDGS en VSME? Dan kun je hier ook je gading vinden.
Tijdens 4 opleidingsdagen snijden we de meest relevante thema’s aan waarmee je in aanraking komt of zal komen. Daarbij gaat het om duurzaamheid in de brede zin van het woord: klimaatverandering, nieuwe businessmodellen, stakeholderanalyse, investeringen, rapportage en zo meer. Je krijgt een heleboel inspiratie waarna je kan starten met de strategische inbedding van duurzaamheid in je onderneming. Idealiter heb je dus een rol binnen jouw organisatie waarbij je een brede waaier aan onderwerpen kan benutten. Er komen diverse experten aan bod die zowel uit de consultancy, de academische wereld als het bedrijfsleven komen.
Voor wie?
Dit programma is gericht op duurzaamheidsmanagers die nieuw zijn in hun rol. HSE- verantwoordelijken en zaakvoerders die beter op de hoogte willen zijn van duurzaamheid, zijn even goed welkom.
Programma
Deze Academy Duurzaam Ondernemen bestaat uit 4 modules. Het gaat om een mix van lezingen, getuigenissen, pure kennisoverdracht en workshops met aandacht voor het netwerk waarin je terechtkomt. Tijdens de lunch hebben we aandacht voor interessante babbels met de groep zodat je ook na de opleiding een netwerk hebt om op terug te vallen.
Sessie 1: Startmoment en situatieschets
- Kennismaking met de (leer)doelstellingen en het programma.
- DUIDING - Setting the scene door dr. Diëgo Volckaert van Vives Hogeschool over de sense of urgency inzake het klimaat en duurzaam ondernemen.
- BEST PRACTICE - Getuigenis door duurzaamheidsmanager Valerie Van Impe van Verhelst Bouwmaterialen, over de uitdagingen en de kansen van de job. Terugblik op 3 jaar als duurzaamheidsmanager.
Sessie 2: Illustratie van ondersteuningsmiddelen- en aanbod en neuzen in dezelfde richting
- INTERACTIEF - Aan de slag met de SDG Challenge: ontdek hoe je medewerkers kan sensibiliseren rond duurzaamheid door Metis United.
- DUIDING - Voorstelling en vergelijking van verschillende open access tools (MVO scan, Sustatool, Future Fit benchmark, etc.) in het duurzaamheidsbeleid door Sustenuto.
- INTERACTIEF - Overzicht en onderlinge afhankelijkheid van de Europese waardeketenwetgeving;
- CSRD, CSDDD, VSME, Green Claims Directive, Fair Pay Richtlijn
Sessie 1: Kernimpact van jouw bedrijfsvoering bepalen
door An Saveyn
- DUIDING - stakehoderanalyse- en materialiteitsbepaling in de wettelijke context.
- INTERACTIEF - Materialiteitsanalyse deel 1: bepalen van de kernthema’s/ kernimpact.
- Hoe ontwikkel je een duurzaamheidsstrategie? Welke frameworks kun je hiervoor gebruiken?
Sessie 2: Bepalen van de kernimpact van jouw bedrijf
door An Saveyn
- DUIDING EN INTERACTIEF - Materialiteitsanalyse deel 2: bepalen van de kernthema’s / kernimpact.
- BEST PRACTICE- Afsluitende getuigenis over het materialiteits- en stakeholdersproces door Lieve Vermeire (Van de velde)
Sessie 1: Aankoopbeleid en vergroenen van het business model
- DUIDING - Innovatie als katalysator voor duurzaamheid door Stijn Ronsse, zaakvoerder van Capture.
- DUIDING EN INTERACTIEF - In kaart brengen van de gehele waardeketen (due dilligence) doorheen de bedrijfsvoering: duiding en oefening door Boris Verbrugge (Möbius)
- Welke platformen en analyses bestaan er al en hoe ga ik hiermee aan de slag?
- Projectmanagent voor een gedegen duurzaamheidsbeleid verder dan eigen bedrijfssite.
Sessie 2: Opvolgen en kwantificeren van jouw duurzaamheidsstrategie
- DUIDING - Hoe kun je jouw duurzaamheidsbeleid meetbaar maken?
- De rol van het kwantificeren van duurzaamheidsindicatoren is een vervolgonderdeel van module 2. Na het bepalen van jouw kernimpact, het bepalen van een beleid en welke indicatoren je zal opvolgen, dien je doelstellingen te plaatsen. Gebracht door An Saveyn.
- RONDLEIDING in het Circular Materials Centre (Kortrijk) of Circular Materials Center (Kortrijk) (optioneel) door POM West-Vlaanderen.
Sessie 1: Total cost of doing business: de kostprijs van CO2
- DUIDING - CO2 voetafdruk van jouw organisatie bepalen en veelgemaakte fouten vermijden: carbon accouting in de praktijk door E-Luse.
- Wat betekent een CO2-voetafdruk van jouw organisatie?
- Hoe past dit binnen de CSRD-wetgeving?
- Welke tools / platformen kunnen hiervoor gebruikt worden?
- Welke verbeterprogramma’s implementeer je best?
- BEST PRACTICE - Carbon Farming - Hoe nature based technologies mee de klimaatcrisis kunnen bedwingen door de innovatieve start-up Earth Plus.
Sessie 2: Klimaatvriendelijk beleggen en integere duurzaamheidscommunicatie
- DUIDING EN INTERACTIEF - Hoe communiceer je over jouw duurzaamheidstraject? Wat zijn de vormvereisten en wat communiceer je naar welke stakeholders? Door Renate De Martelaere (Focus Advertising)
- DUIDING - Hoe de kapitaalstromen van jouw bedrijf richting een betere wereld navigeren? Duiding door Ingrid D'Haeyer van KBC Group NV over de EU Taxonomy en hoe de financiële sector een cruciale rol speelt in het bereiken van een duurzame wereld.
Dit zeggen deelnemers over vorige edities:
“Dankzij deze opleiding kreeg ik echt goed zicht op de vele duurzaamheid topics die op ons af komen. Met de aangereikte informatie kunnen we bij Boplan verder aan de slag. Tenslotte gaven de sessies heel veel inspiratie vanwege de toffe groep mede-studenten. Bedankt!"
Jonas Deconinck - Boplan (2023)
"Mooie diversiteit aan sprekers. Goede kennisdeling. Mooie onderdompeling in de wereld van duurzaamheid met veel praktische tips en goede interacties. Ook de diversiteit van de deelnemers heeft daaraan bijgedragen."
Annick Van Damme - ESQ Solutions (2023)
“Deze opleiding vormt een mix van essentiële kennis en praktijkgerichte inzichten, afgestemd op zowel beginnende als ervaren professionals binnen de duurzaamheidssector. Bedankt hiervoor!”
Riet Stroef - Aluvion (2024)
“Als nieuw duurzaamheidsmanager bracht deze opleiding me helderheid over de verschillende (veranderende) EU-richtlijnen en hun impact. De sessies waren hands-on en hielpen me om nu zelf een duurzaamheidsstrategie uit te werken met de juiste tools. De praktijkgetuigenissen maakten alles tastbaar, en ik heb bovendien een waardevol netwerk opgebouwd dankzij de fijne interactie met de sprekers en deelnemers. Bedankt!"
Anne Lattrez- Floorify (2024)
"Gaat in op diverse aspecten van duurzaamheid, gebracht op toegankelijk niveau. Aanvulling van de praktijksprekers was zeer waardevol."
Eline Van der Vennet - i-mens vzw (2024)
Kmo-portefeuille
Voor dit traject kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 26/02/2026
- Einddatum prestaties: 2/04/2026
- Projectbedrag: €1.770 voor leden, €2.650 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 24