Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Jan De Nul huisvest nieuwe hoogtechnologische F-35-vliegtuigen

Jan De Nul huisvest nieuwe hoogtechnologische F-35-vliegtuigen

  • 16/06/2022

In 2025 verwacht de Belgische Defensie een eerste levering van splinternieuwe F-35A jachtvliegtuigen. Maar de huidige infrastructuur dateert uit de jaren 50 en 60 en voldoet niet aan de noden van een modern jachtvliegtuig. Defensie schakelt o.a. Jan De Nul in om nieuwe infrastructuur te voorzien waar de vliegtuigen gehuisvest en onderhouden kunnen worden.

foto
Simulatie nieuwe infrastructuur (beeld Defensie)

 

Na een intensief voortraject van meer dan een jaar gunde het Ministerie van Defensie dit Design-Build-Maintenance contract aan Jan De Nul. De totale waarde van de studie, bouw en onderhoud bedraagt 650 miljoen euro.
Jan De Nul zal twee identieke luchtmachtbasissen bouwen voor de huisvesting en ondersteuning van de nieuwe hoogtechnologische F-35-vliegtuigen, eentje in Florennes en eentje in Kleine-Brogel. Samen met het Amerikaanse studiebureau Burns & McDonnel en Arcadis België werkte Jan De Nul een ontwerp uit dat architecturaal aantrekkelijk én uiterst functioneel is. Een efficiënt gebruik en de veiligheid van het personeel stonden vanaf de ontwerpfase centraal. Daarom werd in het dossier ingezet op een nauwe samenwerking met bedrijven die een stevige kennis van de militaire werkomgeving hebben. Met deze forse investering bevestigt België ook zijn ambities als thuisbasis voor de NAVO. 

Duurzaam bouwen

Zowel in het design als tijdens de bouw wordt de CO2-voetafdruk zo laag mogelijk gehouden. De nieuwe gebouwen worden 100% duurzaam verwarmd en gekoeld. Zonnepanelen zorgen voor zoveel mogelijk eigen elektriciteit.
De eerste basis in Florennes zal in iets minder dan drie jaar gebouwd worden. Twee jaar na Florennes start de bouw van de basis in Kleine-Brogel, zo wordt de impact op de militaire operaties op beide basissen onder controle gehouden.

Behalve het ontwerp en de bouw van de infrastructuur, staat Jan De Nul tot 2037 ook in voor het technische onderhoud van beide basissen.

Ruimte voor vluchtsimulatoren

De basissen zullen uit vier grote delen bestaan. Het administratief bouwdeel omvat naast bureel- en vergaderruimtes ook alle infrastructuur voor het personeel met douches, een cafetaria, coffee corners, etc. Het logistieke bouwdeel omvat een stockageruimte voor wisselstukken en een infrastructuur voor het onderhoud van de F-35A.Deze bestaat uit zes onderhoudsdokken en enkele ateliers.

De Special Access Program Facility (SAPF) vormt het meest beveiligde deel van het F-35-complex. Hier staan vier vluchtsimulatoren en worden de trainingen en operaties gepland. Dit deel van de infrastructuur moet voldoen aan de hoge Amerikaanse veiligheidsnormen en specifieke technische eisen.
De ‘flightline’ van het complex geeft ruimte aan zestien Flightline Aircraft Shelters (FAS), waar de jachtvliegtuigen in een beveiligde omgeving kunnen staan voor onderhoud.
 

Artikel uit publicatie