Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Familiebedrijf Novo Interieur en Bouw (I.B.): waar de deur altijd open staat

Familiebedrijf Novo Interieur en Bouw (I.B.): waar de deur altijd open staat

  • 22/09/2021

Broers Bert en Dries Notte en neef Koen Notte vormen het triumviraat van afwerkingsbedrijf Novo Interieur en Bouw (I.B.) uit Merelbeke. Al regeren ze zeker niet met ijzeren hand. De stijl van het huis is eerder pragmatisch en empathisch. “Problemen zijn er om zo snel mogelijk op te lossen.”

foto
Van l. naar r.: Dries, Koen en Bert Notte. Samen vormen ze de vierde generatie van Novo Interieur en Bouw (I.B.)
 
Tekst Sam De Kegel – foto Wim Kempenaers

Terwijl de fotosessie plaatsvindt met de drie zaakvoerders, doen we een rondje in het bedrijf. In de schrijnwerkafdeling spreekt een arbeider ons spontaan aan. “Ik was vroeger aan de slag bij een houtbedrijf in de regio, maar daar was ik een nummer. Als ik hier met iets zit, kan ik altijd de ‘bazen’ aanspreken. De sfeer is opperbest.” 

“Dat is zo fijn om te horen”, zegt medezaakvoerder Bert Notte, vierde generatie. Novo I.B. is anno 2021 een afwerkingsbedrijf, gespecialiseerd in complexe renovaties: pleisterwerk, wanden, plafonds, vloeren, schilderwerk, technieken en maatwerkmeubilair, maar evengoed b2b-totaalprojecten. Maar het begon allemaal met schilderwerken, toen Richard Notte de kwast ter hand nam in 1919. “Dat was onze overgrootvader”, steekt Bert Notte van wal. “Onze grootvader, Roger, zette de schilderwerken verder en startte met personeel. Hij werkte vooral rond de kerktoren en vaak voor de Broeders en Zusters van Liefde. Die laatste zijn trouwens nog steeds een trouwe klant. Nadien nam mijn vader, Wim, het bedrijf over. Toen was er al een schrijnwerkatelier, hetzij nog heel bescheiden. Pas na de verhuis naar het Industriepark van Merelbeke in de jaren 80 is de groei echt gestart.

Onderaan de ladder gestart

Bert, Dries en Koen kwamen tussen 2004 en 2006 het bedrijf vervoegen. Koen volgde graduaat bouw, Dries is assistent-architect en Bert studeerde af als industrieel ingenieur bouwkunde. Hij startte als ‘vakantiejobber’ binnen Novo. “Ik werd eerst ingezet voor de minder plezante jobs zoals isolatie verwijderen of gyproc naar boven dragen”, lacht hij. “Na mijn studies overwoog ik even om een sabbatjaar te nemen, maar dat was buiten mijn vader gerekend. Ik heb in die eerste jaren wel veel bijgeleerd.” Koen (valt in): “Na een tijdje als vakantiejobber mochten we dan al eens helpen plafonds plaatsen. Toen plaatsten we nog veel gyproc zelf, nu gebeurt dat in onderaanneming.” 

Bij Koen was het nooit de bedoeling om meteen na zijn  studies bij Novo te starten, maar doordat het schrijnwerkatelier werd geüpgraded met CNC-machines zochten ze iemand extra. “Eigenlijk zijn we alle drie begonnen in gewone functies”, zegt Koen. Ik coördineerde de schrijnwerkerij, Bert deed projectleiding en Dries begon in de calculatie op de offertedienst. We waren dus gewone werknemers, maar geleidelijk aan namen we steeds meer taken op ons.”

Sinds 2012 hebben de broers en neef de zaak geleidelijk aan overgenomen, ondertussen zijn ook de aandelen in hun handen. Hun papa’s zijn wel nog steeds actief in het bedrijf in het opvolgen van klanten en in de boekhouding.  

Gezocht: projectleiders

Novo I.B. renoveert hotels, winkels en kantoren en is daarnaast actief in de zorgsector. “Via eerst de Broeders van Liefde en nadien via openbare aanbestedingen raakten we in de wereld van psychiatrische instellingen, woonzorgcentra en ziekenhuizen. We hebben ons gespecialiseerd in renovaties, zoals bijvoorbeeld deze van de polikliniek van AZ Sint-Blasius. Dat gebeurt heel gefaseerd, je kan niet zomaar een polikliniek plat leggen.”

In België moet iedereen blijkbaar zo lang mogelijk studeren, maar de stielen vallen weg

Novo I.B. telt nu zo’n zestig werknemers, waarvan 45 arbeiders. Het afwerkingsbedrijf klasse 7 werkt steeds met een eigen ploeg op de werven, aangevuld met onderaannemers (dagelijks zo’n 30 koppen) die dagelijks in contact staan met de projectleiders. Bert: “Het is bijzonder lastig om jong Vlaams technisch talent te vinden. Er staan continu vacatures open voor projectleiders, projectvoorbereiders en schrijnwerkers. We krijgen wat instroom via interim en VDAB en zoeken zelf via LinkedIn, maar het blijft een struggle. Wie echt goed is, begint zelfstandig. Er is ook veel vraag op de particuliere markt naar een schrijnwerker. Er werken al heel veel buitenlanders in de bouwsector. Wij werken in onderaanneming met Roemenen, Bulgaren, Portugezen en Brazilianen. Vroeger was daar nog veel argwaan tegenover bij de klanten, nu zit niemand daar nog mee in.” 

“In België moet iedereen blijkbaar zo lang mogelijk studeren, maar de stielen vallen weg”, vindt Koen. “Scholen moeten technische opleidingen meer promoten, want wie een vak tot stielman studeert, heeft werk. Punt.” 
De drie heren geven toe dat ze soms de hand ook in eigen boezem moeten steken omdat er soms te weinig tijd is om jonge talenten te begeleiden op de werkvloer. “Na een jaar trekken ze dan naar de Volvo voor de mooie lonen en vaste uren. Je merkt dat oudere arbeiders ook soms wat moeite hebben om hun kennis te delen. En jongere werknemers moet je soms motiveren om die extra mijl te lopen.” 

De drie zaakvoerders stralen rust uit tijdens het interview. “In onze job moet je bijzonder stressbestendig zijn. Alles moet steeds sneller en er zijn altijd wel probleempjes die moeten opgelost worden.” 
Dries doet vandaag nog steeds de calculatie, Koen en Bert volgen zelf nog een aantal projecten op. Koen: “Een beetje uit noodzaak. We zouden liever meer bezig zijn met het dagelijks beleid op middellange termijn, maar we kampen nog steeds met een tekort aan projectleiders.” 
“We zouden eventueel nog andere markten willen aansnijden en meer managen, maar we blijven nu te veel in het operationele vasthangen”, vult Bert aan. “Zaken zoals functioneringsgesprekken willen we optimaliseren, maar die blijven wat liggen.”

Novo I.B. wil ook nog meer inzetten op automatisering. Koen: “De schrijnwerkerij willen we nog meer automatiseren zodat ons personeel nog meer kan ingezet worden voor montage, want daar stropt het vaak. We zetten nu steeds meer in op totaalprojecten, op die manier hebben bedrijven slechts één aanspreekpunt.” 

(lees verder onder de foto)

foto

Toegankelijkheid als kernwaarde

Dit is een pur sang familiebedrijf met korte beslissingslijnen. “Er lopen hier eigenlijk geen managers rond. Wij zijn heel toegankelijk, zowel voor onze werknemers als klanten. Elke klant heeft ons telefoonnummer, maar ze zullen ons enkel bellen als er echt een probleem is. Dan proberen we dat zo snel mogelijk op te lossen. Maar we zullen nooit een financiële toegeving doen omdat zaken niet goed afgewerkt zijn. We leveren liever kwaliteit en goede service.” 

Bert volgt binnenkort Plato Next Generation via Voka Oost-Vlaanderen. “Vooral om te leren van ondernemers uit andere sectoren. Ik ben benieuwd hoe zij hun zoektocht naar personeel aanpakken. Uiteindelijk worstelen we allemaal met dezelfde problemen.” Van de opvolging liggen de drie heren nog niet wakker, want hun kinderen zijn nog heel jong. “We zijn zelf nog maar 37, 39 en 40, jonkies dus.” 

Ligt de familiale opvolging ook bij jouw bedrijf in het vooruitzicht?

Bekijk zeker ons aanbod.

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Volg jij ook het familiebedrijf binnenkort op?

Bekijk ons groeitraject Plato Next Generation

Meer info

Artikel uit publicatie