Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 1.500 bezoekers voor jobbeurs Van Hool

1.500 bezoekers voor jobbeurs Van Hool

  • 29/05/2024

Met 300 bedrijven is de jobbeurs van VDAB, Voka Mechelen-Kempen, Agoria en mtech+ de grootste jobbeurs van Vlaanderen geworden. Met 1.500 werkzoekenden - meer dan de helft ex-medewerkers van Van Hool - is de jobbeurs een succes. "Dit is een voorbeeld. Straf om op 49 dagen tijd zoveel bedrijven en medewerkers samen te krijgen. Dit toont de veerkracht van de regio aan. Eén op de 3 ex-medewerkers van Van Hool heeft ook al een nieuwe job gevonden", stelt Jo Brouns, Vlaams minister van Werk.

"De 300 bedrijven die hier staan geven een sterk signaal. We bouwen hier echt mee aan de toekomst van onze regio. De jobbeurs is stap 1 van het regioplan. Want er zal meer nodig zijn dan deze beurs. De volgende stap is de goedkeuring van de ontwrichte zones. De goedkeuring is een must en is dringend”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Een bedrijf dat in een straal van 40 kilometer in zo'n erkende zone ligt, kan aanspraak maken op een korting op de bedrijfsvoorheffing. Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten En dat voor 2 jaar. Het bedrijf moet dan wel investeren en die investering moet rechtstreeks voor nieuwe jobs zorgen. ​

2.485 jobs verloren

Op de jobbeurs zijn ook de eerste resultaten toegelicht van een impactstudie van KPMG, waar ook Voka Mechelen-Kempen aan heeft meegewerkt. De studie sluit uit dat er een groot domino-effect zal zijn door het faillissement van Van Hool. Maar de verwachte impact op de werkgelegenheid is niet gering. Er wordt verwacht dat er uiteindelijk 2.485 jobs in België verloren zullen gaan (direct en indirect). Dat lijkt in eerste instantie veel, maar uit de uitgevoerde analyses blijkt ook dat het aantal potentieel relevante vacatures voor de getroffen werknemers in de regio dubbel zo groot is. Positief is ook wel dat 1 op de 3 ex-medewerkers van Van Hool al een nieuwe job heeft gevonden.

Klappen opvangen

"Het arrondissement Mechelen toont aan dat ze klappen kan opvangen. Vooral omdat de regio de voorbije 10 jaar is uitgegroeid tot de economisch sterkste groeier in Vlaanderen. Het bruto binnenlands product is met 50% gegroeid, in 10 jaar tijd. Geen enkele regio doet beter", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. "We moeten nu wel alles op alles zetten om die positie niet te verliezen. Onze regio doet het écht vooruitgaan, als 'Turbo van Vlaanderen'. Dat moeten we behouden."

In de impactstudie van KPMG zijn ook de niet-benutte terreinen van Van Hool bekeken. "Dit maakt ook deel uit van een toekomstig regioplan. Met meer dan 50 hectare, goed voor 2.000 tot 3.000 jobs, is er effectief een mooie toekomst mogelijk in Lier", zegt Tom Laveren. "Die site moeten we op termijn kunnen klaarstomen voor de maakindustrie."

Grootste jobbeurs van Vlaanderen