Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Politici unaniem over regiosteun in debat Voka-Unizo

Politici unaniem over regiosteun in debat Voka-Unizo

  • 03/06/2024

De ontwrichte zone in Mechelen en Kempen moet verlengd worden. Dat hebben Open VLD, CD&V, N-VA, Vooruit, PVDA, Groen en Vlaams Belang laten weten op het ondernemersdebat van Voka Mechelen-Kempen en Unizo provincie Antwerpen. "Deze regio is de 'Turbo van Vlaanderen'. Dat moet zo blijven."

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 9 juni, zijn zeven politici uit de provincie Antwerpen met elkaar in debat gegaan, tijdens het ondernemersdebat van Voka Mechelen-Kempen en Unizo provincie Antwerpen. Waren aanwezig: Tom Ongena (Open VLD), Koen Van den Heuvel (CD&V), Reccino Van Lommel (Vlaams Belang), Johan Van Overtveldt (N-VA), Thijs Verbeurgt (Vooruit), Kim Buyst (Groen) en Lise Vandecasteele (PVDA).

De politici kregen drie stellingen en moesten letterlijk een kant kiezen. Voor of tegen. Over de vraag of de regio Mechelen-Kempen extra steun moet krijgen - na het faillissement van Van Hool - hebben de zeven partijen zich unaniem uitgesproken over de verlenging van de ontwrichte zone.

"De regio is de 'Turbo van Vlaanderen', dat moet zo blijven", klonk het bij Open VLD en CD&V. Voor PVDA moeten er binnen de ontwrichte zone nog nieuwe accenten komen: meer steun voor zelfstandigen en kleinere ondernemingen. Voor Groen wordt dat meer steun voor wie duurzaam investeert. N-VA maakte duidelijk dat er wel geen éxtra steunmiddelen kunnen zijn. "Maak gebruik van de bestaande steunmechanismen. Die moeten we efficiënt inzetten."

Breekpunt

Voor Open VLD is het stopzetten van de werkloosheidsuitkering na 2 jaar een breekpunt om in een volgende regering te stappen. "We kunnen dit regime niet volhouden. Terwijl er tienduizenden vacatures open staan in de brede regio", zei Tom Ongena. Ook voor Vooruit is het na 2 jaar uitkering een ander verhaal. "VDAB moet werkzoekenden veel actiever naar werk begeleiden. We schuiven de basisbaan naar voor. Wie een opleiding of job weigert, riskeert een sanctie. Zoals het verlies van de werkloosheidsuitkering voor enkele weken", aldus Thijs Verbeurgt.

Ook N-VA en Vlaams Belang zijn in grote lijnen voorstander van het stopzetten. CD&V wil dat pas na 3 jaar. "Je moet er wel voor zorgen dat mensen terug gaan werken en dus moet je de uitkering afbouwen en op een bepaald moment ook kunnen stopzetten", zei Koen Van den Heuvel. "In de fiscale hervorming die we op tafel hebben gelegd, zit ook het plan om werken aantrekkelijker te maken. Jammer dat dat plan het niet heeft gehaald."

Groen en PVDA zijn tegen een stopzetting van de uitkering. "We zien dat werklozen hun weg niet vinden naar de arbeidsmarkt. Maar we gaan niet na 2 jaar de werkloosheidsuitkeringen afnemen. We moeten daarom meer begeleiden."
 

Proximus
imu - vzw - Altez