De toenemende digitalisering heeft een grote invloed op onze economie. Wil je vandaag als bedrijf relevant - en dus concurrentieel blijven, dan moet je de digitale transformatie wel omarmen en inzetten op digitale oplossingen. Maar hoe pak je dat aan en welke benadering is de beste voor jouw product of dienst? Het Mechelse innovatiebedrijf Ixor wijst de weg en helpt ondernemingen en organisaties al meer dan twintig jaar bij het vormgeven van hun digitale toekomst.
“Een digitale oplossing komt nooit zomaar uit de lucht gevallen”, zegt Roel Verbeeck, oprichter en CEO van Ixor. “Daarom staan we dicht bij onze klanten en werken we zeer nauw samen met korte communicatielijnen. Op die manier komen we snel en efficiënt tot een oplossing afgestemd op hun unieke behoeften.”
Ixor, opererend vanuit een imposant negentiende-eeuws herenhuis gelegen in het centrum van Mechelen, is een bedrijf dat bij weinig mensen direct een belletje doet rinkelen. Toch hebben we allemaal al veelvuldig gebruik gemaakt van informatie verzameld door software of apps ontwikkeld door het bedrijf. “Voor het Vlaams Verkeerscentrum bouwden we een geavanceerd real-time verkeersbegeleidingssysteem”, vertelt Roel Verbeeck. “Dus iedere keer dat je op de snelweg info krijgt via een digitaal informatiebord of de verkeerssituatie bekijkt via verkeerscentrum.be, is dat dankzij de data verzameld met behulp van ons verkeersbegeleidingssysteem. Een andere gekende toepassing waaraan we meewerkten en waarmee heel veel mensen in contact kwamen is de traceerapp Coronalert.”
Geen offshoring
Vandaag werkt Roel Verbeeck met een team van vijftig medewerkers. Ervaren experts die klaar staan om bedrijven te ondersteunen en begeleiden bij de realisatie van digitale projecten. “Onze mensen zijn onze grootste kracht”, weet de bedrijfsleider. “Ze zijn de essentie van alles wat we doen. Voor elk project stellen we een team samen, afgestemd op de specifieke behoeften en de gewenste digitale oplossingen. Dat team neemt de tijd om het bedrijf waarvoor ze aan de slag gaan goed te leren kennen. Gekende namen waar we voor werken zijn bijvoorbeeld Telenet, Bank Van Breda Car Finance en BNP Paribas Fortis.
We zijn vooral gespecialiseerd in Cloud en AI-toepassingen. Door goed te communiceren maken we samen de juiste keuzes en komen we met vernieuwende oplossingen. Bij Ixor doen we ook niet aan offshoring naar lageloonlanden. Alle werkzaamheden vinden plaats in Mechelen. Hierdoor spelen we zeer kort op de bal, met veel overleg en korte ontwikkelingstrajecten. Zo ontwikkelen we meestal in blokken van maximaal twee weken. Op die manier blijven projecten op het juiste spoor. Waardoor we sneller het juiste resultaat bereiken en het budget onder controle houden. We begeleiden bedrijven doorheen het volledige software lifecycle development proces. Van het idee, over het eerste ontwerp, tot het afgewerkte project. En ook de hosting en support nemen we – indien gewenst – voor onze rekening.”
Vanaf 2026 is e-facturatie verplicht. Onze tool zet pdf’s met behulp van artificiële intelligentie en machine learning om naar het juiste Europees formaat.
IxorDocs
Bedrijven kunnen een beroep doen op Ixor om een bedrijfsspecifieke toepassing te ontwikkelen. “We hebben de softwarekennis in huis om voor elke uitdaging een oplossing op maat te ontwikkelen”, legt Roel Verbeeck uit. “De bedoeling is altijd om onze AI- of Cloudoplossingen zo te implementeren dat ze een echte meerwaarde bieden voor de hele organisatie. We streven ernaar om mens en machine, in zowel grote als kleine bedrijven, optimaal te laten samenwerken.” Daarnaast lanceert Ixor ook regelmatig eigen producten, die bedrijven eenvoudig met een licentie kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn Udini, een integreerbare IoT-oplossing voor slimme toegang via een smartphone tot gebouwen, parkings of liften. Of IxorDocs, een slimme documentverwerker die het manueel werk binnen je bedrijf beperkt. “IxorDocs wordt vooral gebruikt om digitale facturen te verwerken”, licht Roel Verbeeck toe.
“Bedrijven zoals Securex, OkiOki, Dexxter, Clearfacts en Acerta maken vandaag al gebruik van onze documentverwerker. Vanaf 2026 is e-facturatie verplicht voor alle Belgische bedrijven, dus het is een toepassing waar veel bedrijven behoefte aan hebben. Onze tool zet pdf’s met behulp van artificiële intelligentie en machine learning om naar het Peppol UBL-formaat. Peppol is een beveiligd Europees netwerk dat bedrijven, organisaties en overheden in staat stelt om onderling elektronische facturen uit te wisselen via verschillende formats en volgens een bepaald protocol. Eigenlijk een soort ‘telefoonnetwerk’ voor facturen. Deze facturen worden dan vanuit IxorDocs naar de juiste klant verstuurd. De tool is makkelijk in gebruik en laagdrempelig om te implementeren, dus toegankelijk voor ieder bedrijf. ”
Buitenland
Ixor is met haar projecten op maat vooral actief op de Belgische markt. Voor de producten zoals Udini en IxorDocs lonkt het buitenland wel. “Onze nabijheid is voor onze projecten een heel belangrijke troef”, besluit Roel Verbeeck. “Het feit dat onze teams - letterlijk - heel dicht bij de klant staan, zorgt ervoor dat we hun doelen, uitdagingen en dromen veel beter begrijpen. Zo kunnen we een resultaat afleveren volledig afgestemd op de unieke behoeften van de klant en ook tijdig anticiperen op toekomstige technologische ontwikkelingen. Onderling begrip is de sleutel tot succesvolle samenwerkingen. Met onze eigen producten mikken we wel op een bredere markt. Deze zijn zowel voor kleinere als grote b drijven bruikbaar (en aanpasbaar) en ook in het buitenland is er vraag naar intelligente documentverwerking en toegangscontrole.” Ixor kan je kennen van de traceerapp Coronalert. Ze bouwden ook mee aan de digitale informatieborden boven de snelwegen.