Skip to main content

Mobiliteit

België is kampioen filerijden. Maar willen we onze regio leefbaar en bereikbaar maken, dan moeten we nu maatregelen nemen. Voka pleit voor een uitbreiding van het rekeningrijden naar personenwagens en het maximaal investeren van de opbrengsten in infrastructuur. Infrastructuur speelt namelijk een belangrijke rol, want elke economische activiteit hangt in een of andere vorm af van infrastructuur.

België is in Europa een van de landen met de minste overheidsinvesteringen, terwijl de lopende uitgaven erg hoog blijven.Vlaanderen investeerde de afgelopen jaren ongeveer een miljard in transportinfrastructuur, waarvan zowat de helft naar nieuwe infrastructuur gaat en de helft naar onderhoud. De vraag van Voka om meer middelen vrij te maken voor mobiliteit, werd gehoord. Vlaanderen investeert in 2018 bijna 400 miljoen meer dan ten opzichte van 2014. Op het einde van de legislatuur zal er 500 miljoen euro extra geïnvesteerd zijn. Dit betekent dat er 500 miljoen euro extra naar mobiliteit gaat om de files te verlichten.

Mobiliteit

In 2018 en 2019 wil Voka een jaarlijkse opstap van 125 miljoen euro zien om aan de beloofde 500 miljoen te geraken. Dit zou het investeringsniveau voor vervoersinfrastructuur in Vlaanderen tegen het einde van de legislatuur op 1,5 miljard brengen. Willen we onze vervoersinfrastructuur adequaat vervolledigen, dan zijn op korte termijn minimaal 10,5 miljard euro aan investeringen nodig voor de Vlaamse en federale overheid. Het gaat dan om de totaalsom van alle hefboomprojecten inzake wegen-, waterwegen-, haven- en spoorinfrastructuur die minimaal noodzakelijk zijn. In het beste geval (dus inclusief de 500 miljoen extra) hebben we nog acht jaar nodig om het totale, broodnodige Vlaamse investeringsbedrag te bereiken.

De verschillende lobbydossiers

Goedele Sannen – Senior Adviseur Logistiek en Mobiliteit – goedele.sannen@voka.be – 0499 80 16 25

 


 

Publicaties

Transport multimodaal
Luchthavenspecial magazine
Bereikbaar Vlaanderen
11 uitdagingen voor 2017
Groeipaper mobiliteit
CRM Group
Domestic Services
Banque de Luxembourg
Made In Vlaams-Brabant
BMW Brussels
DHL
CapitalAtWork
Deloitte
facilicom
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
Rombit_corporate partner
SD  Worx
BovaEnviro+
Tormans_Corporate partner
GutzandGlory
G4S
Deloitte Private
pfl
Logo KPMG
Logo Federale Verzekering
Logo Athlon
Logo Premed
Logo Randstad
Soundfield
Jobat
Varo
Intervest Offices & Warehouses - Greenhouse
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo