Skip to main content
Mobiliteit

Mobiliteitsbudget

Om de keuze in vervoersmodi voor de werknemer te vergroten, werden vorige legislatuur de mobiliteitsvergoeding (cash for car) en het mobiliteitsbudget ingevoerd. Een goede stap richting multimodaliteit, waarvoor Voka mee aan de kar heeft getrokken. 

De essentie van het mobiliteitsbudget (klik hier voor meer info) is dat de werknemer – als deel van zijn loonpakket – de beschikking krijgt over een budget, dat hij kan gebruiken voor verschillende mogelijkheden van vervoer. De werknemer beslist zelf over de invulling van dat budget, in functie van zijn persoonlijke behoeften, mogelijkheden, wensen… op vlak van mobiliteit. De werkgever beslist uiteraard of er en welk bedrag mobiliteitsbudget ter beschikking wordt gesteld van iedere werknemer. 

Het doel van het mobiliteitsbudget is de werknemer te laten kiezen uit alle  middelen van vervoer die dan gefinancierd worden door het mobiliteitsbudget. De bedrijfswagen – weliswaar één die voldoet aan de strenge ecologische criteria – kan daar nog steeds deel van uitmaken.

Daarnaast bestaat de fiscale regeling rond de mobiliteitsvergoeding of cash for car (klik hier voor meer info) waarbij de werknemer geen bedrijfswagen meer heeft. Zijn volledige leasebudget wordt daarbij omgezet in cash. 

Contactpersoon

Goedele Sannen

Senior adviseur Logistiek en Mobiliteit

Domestic Services
Banque de Luxembourg
BMW Brussels
CapitalAtWork
Deloitte
De Ridder
facilicom
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
BovaEnviro+
Tormans
G4S
Logo KPMG
Soundfield
Jobat
Logo Hands
alk
Logo JAM
Ethias
Trixxo