Skip to main content
  • Mobiliteit

Mobiliteit

België is kampioen filerijden. Maar willen we onze regio leefbaar en bereikbaar maken, en onze rol als logistieke hub in Europa blijven waarmaken, dan moeten we nu maatregelen nemen. 

Enkele van onze topprioriteiten en -verwezenlijkingen:

1.    Kilometerheffing personenwagens 

Een kilometerheffing voor enkel vrachtwagens verhelpt niets aan de files. De enige maatregel die de kilometerheffing voor vrachtwagens echt zinvol zou maken, is de uitbreiding ervan naar een slimme heffing voor alle voertuigen. Lees meer.

2.    Maximaal investeren in infrastructuur

België is in Europa een van de landen met de minste overheidsinvesteringen. We moeten bijna dubbel zoveel meer investeren in transportinfrastructuur willen we bijbenen met onze buurlanden.  De vraag van Voka om meer middelen vrij te maken, werd gehoord. Lees meer.

3.    Het mobiliteitsbudget

Om de keuze in vervoersmodi voor de werknemer te vergroten, werd vorige legislatuur het mobiliteitsbudget ingevoerd. Een goede stap richting multimodaliteit, waarvoor Voka mee aan de kar heeft getrokken. Lees meer.

4.    Naar een duidelijk spoorbeleid

Om de klimaatambities te realiseren en de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze regio te garanderen, moeten we meer mensen en goederen op de trein krijgen. Helaas missen we al 10 jaar een echt spoorbeleid door het uitblijven van nieuwe beheerscontracten. Lees meer.

5.    Goedkeuring van de vliegwet

Om een rechtszeker kader voor vluchten op Zaventem te kunnen bieden, is er nood aan een globaal akkoord tussen de federale overheid en de gewesten, samen met de goedkeuring van een vliegwet. Lees meer.
 


Publicaties

Duurzame vloot
Duurzame vloot
 

Contactpersoon

Goedele Sannen

Senior adviseur Logistiek en Mobiliteit

Full bio of Goedele Sannen

Gerelateerde artikels rond mobiliteit

Elke Bossaert
Voka nationaal
Nieuws

Elke Bossaert, Brussels Airport: “Nu werk maken van HST-verbinding op de luchthaven.”

Brussels Airport is sterk vragende partij om samen met de NMBS en de overheid een strategie uit te rollen voor een rechtstreeks internationale hogesnelheidstreinverbinding met de luchthaven van Zaventem. “Die verbinding staat in het federaal regeerakkoord, maar we moeten er nu ook echt werk van maken. Doen we dat niet, dan komt de concurrentiepositie van de tweede grootste economische poort van ons land in het gedrang”, zegt Elke Bossaert, accessibility manager bij Brussels Airport.

Stefan Delaet
Voka nationaal
Nieuws

KBC Autolease begeleidt bedrijven bij hun shift naar ecomobiliteit

De manier waarop we ons verplaatsen is een almaar hotter item, nu de aandacht voor duurzaamheid en ecologie blijft groeien. Duurzame mobliliteit is méér dan een elektrische auto kopen, maar draait rond een gebalanceerde mobiliteitsmix. KBC Autolease is op dat vlak een echte pionier: al sinds 2017 biedt het multimodale mobiliteitsoplossingen aan. De sleutelbegrippen? Total cost of mobility en gebruiksgemak. CEO Stefan Delaet en marketing geeft de nodige duiding.

Axel Smits, PwC
Voka nationaal
Nieuws

Axel Smits, PwC: “Slimme mobiliteit is vrijheid”

COVID-19 heeft onze manier van denken over de toekomst van mobiliteit en werken voorgoed veranderd. Ook nadat we het virus klein hebben gekregen zal dat zo blijven. PwC speelt daar volop op in met het nieuwe state-of-the-art kantoorcomplex waar zij vanaf 2022 zullen intrekken. Door COVID-19 hebben ze hun bouwplannen aangepast en ook hun mobiliteitsfaciliteiten kritisch onder de loep genomen. “Het debat over mobiliteit gaat vandaag over veel meer dan files en verkeer”, zegt Axel Smits, CEO van PwC België. “Slimme mobiliteit is voor mij de vrijheid om jezelf te organiseren in een totaal flexibele organisatie.”