België is kampioen filerijden. Maar willen we onze regio leefbaar en bereikbaar maken, en onze rol als logistieke hub in Europa blijven waarmaken, dan moeten we nu maatregelen nemen.
Enkele van onze topprioriteiten en -verwezenlijkingen:
1. Kilometerheffing personenwagens
Een kilometerheffing voor enkel vrachtwagens verhelpt niets aan de files. De enige maatregel die de kilometerheffing voor vrachtwagens echt zinvol zou maken, is de uitbreiding ervan naar een slimme heffing voor alle voertuigen. Lees meer.
2. Maximaal investeren in infrastructuur
België is in Europa een van de landen met de minste overheidsinvesteringen. We moeten bijna dubbel zoveel meer investeren in transportinfrastructuur willen we bijbenen met onze buurlanden. De vraag van Voka om meer middelen vrij te maken, werd gehoord. Lees meer.
3. Het mobiliteitsbudget
Om de keuze in vervoersmodi voor de werknemer te vergroten, werd vorige legislatuur het mobiliteitsbudget ingevoerd. Een goede stap richting multimodaliteit, waarvoor Voka mee aan de kar heeft getrokken. Lees meer.
4. Naar een duidelijk spoorbeleid
Om de klimaatambities te realiseren en de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze regio te garanderen, moeten we meer mensen en goederen op de trein krijgen. Helaas missen we al 10 jaar een echt spoorbeleid door het uitblijven van nieuwe beheerscontracten. Lees meer.
5. Goedkeuring van de vliegwet
Om een rechtszeker kader voor vluchten op Zaventem te kunnen bieden, is er nood aan een globaal akkoord tussen de federale overheid en de gewesten, samen met de goedkeuring van een vliegwet. Lees meer.
Publicaties
Contactpersoon

Goedele Sannen
Senior adviseur Logistiek en Mobiliteit
Full bio of Goedele Sannen
Gerelateerde artikels rond mobiliteit

Het mobiliteitsbudget in 14 vragen en antwoorden
Via het systeem van het mobiliteitsbudget kunnen werknemers die al voldoende lang beschikken over (of in aanmerking komen voor) een bedrijfswagen, die omzetten naar een mobiliteitsbudget. Binnen dit budget kiezen ze dan voor een combinatie van vervoermiddelen die hen het vlotst en op de meest milieuvriendelijke manier op het werk krijgt. Vanaf 1 januari 2022 gelden enkele nieuwigheden.

Mobiliteitsbudget: deze veranderingen komen er aan vanaf 1 januari
Vanaf 1 januari verandert er één en ander op het vlak van het mobiliteitsbudget. Zo komen er meer keuzemogelijkheden, maar wordt de hoogte van het budget ook begrensd.

Rail Roadmap 2030: shift naar meer spoor
Tegen 2040 zou de vraag naar goederenvervoer met 26% toenemen. Om onze mobiliteit en het klimaat veilig te stellen, moet het vrachtvervoer verspreid worden over alle modi. Tegen 2030 moeten er dubbel zoveel goederen per spoor getransporteerd worden dan vandaag.

5 innovaties uit het Innovation Lab van NMBS
Sinds 2019 trekt NMBS volop de kaart van innovatie door de oprichting vaneen Innovation Lab, waar een team van projectmanagers werkt aan innovaties van vandaag en morgen met focus op de reizigers. Waar zij zich zoal mee bezig houden? Aan het woord is Vanessa Stichelmans, innovation project manager bij NMBS.
Elke Bossaert, Brussels Airport: “Nu werk maken van HST-verbinding op de luchthaven.”
Brussels Airport is sterk vragende partij om samen met de NMBS en de overheid een strategie uit te rollen voor een rechtstreeks internationale hogesnelheidstreinverbinding met de luchthaven van Zaventem. “Die verbinding staat in het federaal regeerakkoord, maar we moeten er nu ook echt werk van maken. Doen we dat niet, dan komt de concurrentiepositie van de tweede grootste economische poort van ons land in het gedrang”, zegt Elke Bossaert, accessibility manager bij Brussels Airport.

KBC Autolease begeleidt bedrijven bij hun shift naar ecomobiliteit
De manier waarop we ons verplaatsen is een almaar hotter item, nu de aandacht voor duurzaamheid en ecologie blijft groeien. Duurzame mobliliteit is méér dan een elektrische auto kopen, maar draait rond een gebalanceerde mobiliteitsmix. KBC Autolease is op dat vlak een echte pionier: al sinds 2017 biedt het multimodale mobiliteitsoplossingen aan. De sleutelbegrippen? Total cost of mobility en gebruiksgemak. CEO Stefan Delaet en marketing geeft de nodige duiding.

SD Worx: Met het bootje naar het werk
Flexibiliteit, mobiliteit en hybride werken zitten ingebakken in het HR-beleid van HR-dienstenleverancier SD Worx. “Plaats- en tijdonafhankelijk werken behoort al jaren tot onze cultuur. Daarom werken onze medewerkers hier graag”, zegt HR-manager Ellen Claes. Een van de vervoersmodi waarvan zij gebruik maken is de Waterbus. Dat maakt hen mede een 'Baanbrekend werkgever'.

Axel Smits, PwC: “Slimme mobiliteit is vrijheid”
COVID-19 heeft onze manier van denken over de toekomst van mobiliteit en werken voorgoed veranderd. Ook nadat we het virus klein hebben gekregen zal dat zo blijven. PwC speelt daar volop op in met het nieuwe state-of-the-art kantoorcomplex waar zij vanaf 2022 zullen intrekken. Door COVID-19 hebben ze hun bouwplannen aangepast en ook hun mobiliteitsfaciliteiten kritisch onder de loep genomen. “Het debat over mobiliteit gaat vandaag over veel meer dan files en verkeer”, zegt Axel Smits, CEO van PwC België. “Slimme mobiliteit is voor mij de vrijheid om jezelf te organiseren in een totaal flexibele organisatie.”
Voka ondersteunt Broeklin: referentieproject voor Vlaanderen
Voka steunt het Broeklinproject in Machelen. De vergunningsprocedure voor Broeklin werd opgestart en het openbaar onderzoek is aan de gang. Broeklin brengt 3000 duurzame jobs met zich mee.

Maar fractie relancegeld dreigt naar mobiliteitsinvesteringen met return te gaan
Door een gebrek aan een langetermijnagenda en de aanzienlijke doorlooptijd van infrastructuurinvesteringen dreigt slechts een fractie van de centen uit het Vlaamse relanceplan naar mobiliteitsinvesteringen met een maatschappelijke en economische return te gaan.