Nu duurzaamheidsrapportering voor alsmaar meer bedrijven bovenaan het lijstje met prioriteiten pronkt, zoeken veel ondernemers manieren om snel inzicht te krijgen in hun ESG-prestaties en die inzichten te vertalen naar een rapport. De Limburgse start-up ResultX zag deze nood en bouwde de ideale ESG-tool. “Kmo’s krijgen enorm veel vragen rond duurzaamheid, maar hebben niet de middelen om hier een team op te zetten.”

Iets meer dan een jaar geleden richtte Andries Paesen samen met co-founders Simon Van de Voorde en Joos Kesters ResultX op. Hun doel: de meest toegankelijke ESG-tool in de markt zetten voor kmo’s. “We helpen bedrijven om razendsnel inzicht te krijgen in hun ESG-prestaties en automatisch een rapport te genereren wanneer dat nodig is”, vertelt Andries. “Hiervoor gebruiken we AI, maar ook een hele hoop andere technologie. Zo kunnen we uit een hoop ruwe data een gedegen duurzaamheidsverslag halen.”
De tool komt er niet te vroeg, want je duurzaamheidsinspanningen correct rapporteren wordt voor ondernemingen steeds belangrijker. “Heel wat partijen vragen zulke rapporten op. Klanten, leveranciers, zelfs voor de bank heb je best een duurzaamheidsrapport klaarliggen. Het is het verschil tussen het winnen en verliezen van contracten. Maar met de huidige oplossingen verspillen bedrijven nog steeds weken aan het verzamelen, structureren en rapporteren van ESG-data. Het is traag, duur en achterhaald. En al helemaal niet afgestemd op de noden van een kmo. Daarom hebben we een freemium tool gemaakt waarbij ondernemingen hun eerste rapport gratis krijgen. Op termijn wil ResultX evolueren naar een datagestuurd ESG-netwerk, waarop bedrijven duurzaamheidsrapporten kunnen opvragen via het platform. De supply chain wordt transparanter, er kan granulair info opgevraagd worden en alle communicatie verloopt via het platform. Gedaan met eindeloze telefoons en mails die onbeantwoord blijven.”

Een duurzaamheidsrapport is het verschil tussen het winnen en verliezen van contracten.
De kracht van tech
Om die tool zo sterk mogelijk te maken, doet het team van ResultX een beroep op onder andere artificiële intelligentie. “Wij gebruiken een RAG-systeem (Retrieval-Augmented Generation, red.) om de data van een bedrijf zoekbaar te maken. Een bedrijf kan bijvoorbeeld zijn interne systemen, zoals Sharepoint, koppelen met onze software, waarna AI de relevante documenten eruit filtert en daarin de data over ESG en duurzaamheid aanduidt. Die tekst linken we dan aan bepaalde datapunten in de wetgeving, waarna het verslag wordt opgesteld op basis van de belangrijkste huidige standaarden.”
Toch kijkt Andries ook verder dan AI voor technologische ondersteuning. “We hebben een hele architectuur opgesteld rond wetgeving en compliance, maar ook het omgaan met gevoelige data staat natuurlijk centraal. Klanten moeten zich in elk geval geen zorgen maken: de data worden geanonimiseerd en we zijn steeds bezig met het up-to-date houden van ISO- en auditstandaarden. Veiliger kan haast niet.”
Snelle groei
Vandaag telt ResultX acht medewerkers en heeft het bedrijf al enkele belangrijke investeringsrondes en pitches doorstaan, waaronder een recente kapitaalronde bij investeerder Joris Ide. Een grote verwezenlijking, als je beseft dat Andries en zijn co-founders het nog maar een jaar geleden uit de grond stampten. “Aan Vlerick Business School werkten we als businessplan een soort duurzaamheidsconsultancy uit voor voetbalclubs. Het idee sloeg snel aan en we waren zelfs in de running om sustainability partner te worden van de Pro League. Kort erna kwam onze tool op het pad van een grote consultancy, de rest is geschiedenis.”
In dat jaar mocht Andries als CEO al heel wat ervaring opdoen. “In een start-up moet je in het begin alles zelf doen. Pitch decks opstellen, je vennootschap oprichten, boekhouding in orde brengen, netwerken … Ik kan me niet voorstellen dat je bij een traditionele werkgever even snel en veel kan bijleren. In je netwerk investeren is ook echt cruciaal. We zitten op de Corda Campus en in het Wintercircus, en nemen deel aan Start it @ KBC. Zo kom je terecht in een omgeving waar constant events worden georganiseerd en word je vanzelf meegetrokken in dat ecosysteem.”